Računari
-
Ogi
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Re: Računari
Evo o cemu se radi. Osim za surf, ovaj netbook deca i ja koristimo za gledanje filmova, oni crtaca.
U poslednje vreme, morao sam film da gledam na struji jer baterija nije mogla da izdrzi. Uvek u jednom periodu filma, film krene da stuca i da koci. Nedeljama sam pizdeo, ne znajuci sta mu je. Onda sam provalio da kada ga skinem sa struje pa malo sacekam i vratim film malo unazad, da moze da nastavi normalno, ipak, to traje par minuta jer se baterija opet istrosi. Ujedno sam primetio da se citav komp, sa zadnje strane, toliko usija, i to ne na ION kartici nego na integrisanoj, do nivoa da mislim da ce da se istopi kompjuter ili zapali krevet. Sada i deca kada gledaju crtani krene da stuca posle nekog vremena. Ja sam ubedjen da je kocenje posledica usijanja citavog kompa. Baterija je drasticno oslabila, traje jedva sat, sat i po sada. Buni me to sto nekada kada krene da stuca, skinem HDMI kabl sa kompa i nekako uspem na samom ekranu kompa da dovrsim neki film, iako je i dalje na struji. Bio sam ubedjen da se usijava baterija, malopre je skinuh medjutim vidim da je i ostatak kompa usijan.
Da li mozes da zakljucis nesto ? Nadjoh bateriju na Triax za 6500 dinara, ako je to ta. Zvacu i ovlasceni da pitam.
Nije mi problem ni da komp non stop radi na struji samo da mogu da odgledam jebeni film na miru jer sam ga zato i kupio, navodno moze da reprodukuje i 1080p.
Da li on moze da radi bez baterije, na struji ?
Neki WEAR kod baterije mi je 56% .
U poslednje vreme, morao sam film da gledam na struji jer baterija nije mogla da izdrzi. Uvek u jednom periodu filma, film krene da stuca i da koci. Nedeljama sam pizdeo, ne znajuci sta mu je. Onda sam provalio da kada ga skinem sa struje pa malo sacekam i vratim film malo unazad, da moze da nastavi normalno, ipak, to traje par minuta jer se baterija opet istrosi. Ujedno sam primetio da se citav komp, sa zadnje strane, toliko usija, i to ne na ION kartici nego na integrisanoj, do nivoa da mislim da ce da se istopi kompjuter ili zapali krevet. Sada i deca kada gledaju crtani krene da stuca posle nekog vremena. Ja sam ubedjen da je kocenje posledica usijanja citavog kompa. Baterija je drasticno oslabila, traje jedva sat, sat i po sada. Buni me to sto nekada kada krene da stuca, skinem HDMI kabl sa kompa i nekako uspem na samom ekranu kompa da dovrsim neki film, iako je i dalje na struji. Bio sam ubedjen da se usijava baterija, malopre je skinuh medjutim vidim da je i ostatak kompa usijan.
Da li mozes da zakljucis nesto ? Nadjoh bateriju na Triax za 6500 dinara, ako je to ta. Zvacu i ovlasceni da pitam.
Nije mi problem ni da komp non stop radi na struji samo da mogu da odgledam jebeni film na miru jer sam ga zato i kupio, navodno moze da reprodukuje i 1080p.
Da li on moze da radi bez baterije, na struji ?
Neki WEAR kod baterije mi je 56% .
-
Dzoni_m
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
Poznat problem. Procesor ulece u tzv throttle zonu, pregreva se i kada postigne odredjenu temperaturu obara performanse da bi se ohladio. Ukoliko ne uspe jednostavno ce se ugasiti. Razlog tome je verovatno zapusen hladnjak jer se vremenom natalozi prljavstina. Resenje je rasklopiti notebook ocistiti hladnjak a ja praktikujem i skidanje elmenata kompletno i zamenu termalne paste na procesoru i grafickoj (ako je zasebna). Ovo sam video dvocifren broj puta, na poslu sam ih ocistio ne pitaj. Najlakse ces da proveris tako sto instaliras neki programic koji meri temp pa pogledaj vrednosti (npr ovaj http://openhardwaremonitor.org/) i sve preko 70 C je previse posebno na tim netbookovima.
Sada je to bas izrazeno jer je toplo i temperature u stanovima/kucama su iznad proseka pa brzo nagura temperaturu. Ti mali netbookovi se prilicno muce sa video materijalom tj to im je zahtevna operacija. Takodje, gledaj da stavis netbook na ravnu i tvrdu podlogu tako da stopice koje ima rade svoj posao tj naprave par mm razmaka da vazduh moze cirkulisati. Nemoj da ti netbook stoji na krevetu npr.
Sada je to bas izrazeno jer je toplo i temperature u stanovima/kucama su iznad proseka pa brzo nagura temperaturu. Ti mali netbookovi se prilicno muce sa video materijalom tj to im je zahtevna operacija. Takodje, gledaj da stavis netbook na ravnu i tvrdu podlogu tako da stopice koje ima rade svoj posao tj naprave par mm razmaka da vazduh moze cirkulisati. Nemoj da ti netbook stoji na krevetu npr.
Poslednja izmena od Dzoni_m u 09 Avg 2015, 14:53, izmenjeno 1 put ukupno.
Možda mu zapušiš dovod vazduha za hlađenje dok stoji na krevetu pa se usija, a moguće da bi trebalo očistiti hladnjak ako je usisao prašinu i dlačice sa kreveta.
Tapatalk
Tapatalk
Ogi nemoj ga držati na ćebetu, krevetu i slično. Samo mesta gde ima dobar protok vazduha i da ne uvlači prašinu i delove ćebeta.
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Ogi,
pre svega tom kompu verovatno treba čišćenje. Pregrevanje dolazi ili zato što nečeg ima u sistemu provetravanja CPU-a ili zato što ga podloga na kojoj stoji (dok radi) zapuši.
Nabavi negde jedno tanko parče tvrde plastike ili nekog drugog materijala, veličine kompa i na tome ga drži ... za prvu pomoć moće da posluži neki pravougaoni plići poslužavnik ili pleh (za pečenje), koji okreneš naopako i na njega staviš komp.
pre svega tom kompu verovatno treba čišćenje. Pregrevanje dolazi ili zato što nečeg ima u sistemu provetravanja CPU-a ili zato što ga podloga na kojoj stoji (dok radi) zapuši.
Nabavi negde jedno tanko parče tvrde plastike ili nekog drugog materijala, veličine kompa i na tome ga drži ... za prvu pomoć moće da posluži neki pravougaoni plići poslužavnik ili pleh (za pečenje), koji okreneš naopako i na njega staviš komp.
-
Ogi
- Banned
Da li neko od vas radi ciscenje i te zajebancije a da je iz BG ? Nemam poverenja u servise jer na kompu imam slike i snimke porodice u poslednjh 10 godina.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Pa prebaci na eksternu memoriju. Za baterije zovi svebaterije.net. U Belvilu su.
Ako ćeš plastiku, nadji lexan. Ja sam za svoj lap top isekao šperploču debljine 10mm, ošmirglao ivice i gotovo. Ploča šira od kompa za ped.maxer napisao:Ogi,
Kad ti dosadi daj ga ženi da na njoj secka povrće.

-
Ogi
- Banned
Onda prvo da ipak vidim za to ciscenje pre nego sto kupim bateriju. Ali imam problem da dam komp bilo kome odnosno ne radi mi se back up citavog harda da bih odneo komp nekome. Treba mi neko kao Trojanac, mozda bi on to i mogao da uradi kada se malo oporavi.
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Kao prvo, niko ti ne garantuje za podatke priliom bil kog hardverskog servisa, bekapuj to zbog sebe prvenstveno, ne budi neodgovoran toliko. Imas besplatne cloud servise sa 10-50gb, taman da bezbedno sklonis fotke i slicno.
Kao drugo, Trojke ce da se bavi porodicom malo vise jer se preforsirao upravo radeci van radnog vremena. Laptop mogu da ti ocistim ja ili Dzoni M recimo, ako ti je bitno da to bude neko sa foruma.
Kao drugo, Trojke ce da se bavi porodicom malo vise jer se preforsirao upravo radeci van radnog vremena. Laptop mogu da ti ocistim ja ili Dzoni M recimo, ako ti je bitno da to bude neko sa foruma.
- Blackshadow
- Pridružio se: 22 Dec 2013, 01:41
- Garaža: W 211 2004 E200 NGT 163KS
-
Ogi
- Banned
Bitno mije da to bude neko u koga imam poverenja a u neke od vas svakako imam.Rakhil napisao:Kao prvo, niko ti ne garantuje za podatke priliom bil kog hardverskog servisa, bekapuj to zbog sebe prvenstveno, ne budi neodgovoran toliko. Imas besplatne cloud servise sa 10-50gb, taman da bezbedno sklonis fotke i slicno.
Nije lap nego netbook, ako hoces mogu da ti ga dam vec ovih dana da vidis koji mu je i da li je hladjenje u pitanju. Zameni mu i pastu ako imas i znas. Ja sam moj desktop odrzavao i cistio non stop l, menjao pastu itd. ali ne bih se usudio da to radim na ovom.
Sto se tice odlaganja slika na net, tu tek nemam poverenja. Duze vreme me to brine, resenje je ext hard ali mi se nesto ne daju pare za to. Ali ako se nesto desi kompu ugasio sam, iako slike drzim na obe particije, kao za svaki slucaj.
Jbt Ogi uradi backup zarad sebe.
Lako crkne hard i onda zbogom.
Lako crkne hard i onda zbogom.
-
Dzoni_m
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
Ogi, ako si paranoik, strapaj podatke na megaupload. Kriptovani su, samo ti imas kljuc i zestoko se mrze sa FBI, CIA, USA generalno. Tako da si miran