Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Re: Dobro veče

Post od Pulp Fiction »

Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

:kezo: Jeste ovo tragikomicno, ali visina prosecne plate ne znaci nista realno. Ekonomija, sam standard zivota, kupovna moc, dostupnost dobara, zaposlenost, industrija itd. imaju veci znacaj.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Haha, ne kupovati polovan automobil koji je stariji od dve godine ili je prešao više od 30 hiljada km. :D

Inače, pažnju mi je privukao jedan drugi tekst sa istog sajta: "Nacionalizam na tribinama 1985: Da li će ovo jednog dana biti čedno u odnosu na ono što nas čeka?'": http://www.yugopapir.com/2015/12/nacion ... e-ovo.html
Poslednja izmena od snork u 16 Maj 2017, 16:41, izmenjeno 2 puta ukupno.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

H4wkeye napisao::kezo: Jeste ovo tragikomicno, ali visina prosecne plate ne znaci nista realno. Ekonomija, sam standard zivota, kupovna moc, dostupnost dobara, zaposlenost, industrija itd. imaju veci znacaj.
Da. Tu smo jos gori.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

H4wkeye napisao::kezo: Jeste ovo tragikomicno, ali visina prosecne plate ne znaci nista realno. Ekonomija, sam standard zivota, kupovna moc, dostupnost dobara, zaposlenost, industrija itd. imaju veci znacaj.
Tako je. Nije kod nas uopste tako lose kao sto vecina pokusava da predstavi i da sabotira aktuelnu vlast.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Ma jasno je to da su tu neke zemlje gde nema vode ni osnovnih uslova za život, ali je poređenje prosečne neto zarade, i to je to. Ništa više ništa manje. Dovoljno je simptomatično i ovako :D
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

elMaestro napisao:
Tako je. Nije kod nas uopste tako lose kao sto vecina pokusava da predstavi i da sabotira aktuelnu vlast.
Ozbiljan si?

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Delija napisao:
Da. Tu smo jos gori.
Od ovih navedenih Africkih drzava tesko. Od Evrope, da. :)
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

Malo su ovakva poređenja besmislena... Ok zemlje kao što su Bocvana, ili čak Nigerija, ali reći da je u Angoli i Obali Slonovače bilo šta bolje nego u Srbiji je nebulozno. To što 1 % bogataša nabija prosečne plate, ne znači ništa. Npr. u Angoli se, zbog skoro nepostojeće putne i železničke infrastrukture, sve prevozi avionima i cene industrijske robe su enormno visoke. Tipa, čokolada od 100 g košta 10 dolara. Ali većina stanovništva ni ne kupuje industrijsku robu. Ne izlaze iz svojih sela, tamo gaje slatki krompir i drugo lokalno povrće i time se hrane. Ili Obala Slonovače - to je bukvalno najgora afrička zemlja. Ne znam da li tamo uopšte postoje bilo kakvi elementi države. Reč je o teritoriji koja je i dalje francuska kolonija, ali ne uređena kolonija kao što su bili Alžir ili Tunis, nego bukvalno oblast iz koje samo odvlače resurse. Za račun belaca tamo "vlast" čine lokalne bande, koje čuvaju plantaže kafe i rudnike tantala i drugih retkih metala kojih tamo ima.

S druge strane imaš zemlje kao što je Belorusija, gde gledano u stranoj valuti plate izgledaju bedno, ali postoje lepi, čisti, uređeni gradovi sa odllčnom javnom infrastrukturom, nema mnogo nezaposlenih, a država je zapravo orijentisana na proizvodnju i izvoz, i to najviše u oblasti teške industrije.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Uroš S. napisao:
elMaestro napisao:
Ozbiljan si?

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Zaboravih smajlija, izvinjavam se. :) Ali treba nekad neko i da podrzi makar ove forumske budzetlije, ovako kad su u manjini umeju da zazvuce smesno.
Poslednja izmena od elMaestro u 16 Maj 2017, 17:24, izmenjeno 1 put ukupno.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Bjelorusija ima za oko 500$ veci bdp po glavi stanovnika u odnosu na Srbiju (sudeci po sajtu trading economics).

Sent from my m2 using Tapatalk
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

passenger napisao:Znam. Odoh i tamo da vidim
2700 K što više lumena.

Aj kragujevac na pivo.
Ajdete na bazene. Pivo posle. :-)

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

Eto, nisam znao da su nas prešišali i oni. Neka su, i jesu bolji od nas.

Inače, konkretno u slučaju Belorusije, to je možda jedina istočno-evropska zemlja gde nije dozvoljena privatizacija fabrika i nekontrolisani dolazak stranih firmi. Tek sada počinju da kontrolisano ponešto privatizuju. Narod jeste željan zapadne robe, negde su na nivou kao mi sredinom 1990-ih. Ali kad to jednog dana dobiju, shvatiće koliko su ranije bili srećni. :) Samo što to ne može nikome da se objasni, mora sam da prođe kroz ceo ciklus. :) Jedno je sigurno, oni će svaki uvoz pokriti odgovarajućim izvozom sopstvene robe. Bilo da su to BelAZ damperi (najveći na svetu) koje izvoze i u USA, ili motocikli Minsk, koje vozi pola Vijetnama i okolnih zemalja. Neće se zaduživati kao naši dripci, bar dok je Lukašenko na vlasti (što je jedan od razloga zbog koga ga Zapad ne voli, a ni kod Putina nije nešto omiljen).
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Slika Slika

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

H4wkeye napisao:
Delija napisao:
Da. Tu smo jos gori.
Od ovih navedenih Africkih drzava tesko. Od Evrope, da. :)
Naprotiv, ne treba generlizovati za sve navedene. Od dobrog dela arickih drzava odgovor je jasno da, gori smo :) Pa i od nekih sa spiska sa nominalno manjim platama.
Bolje ili gore od nivoa Evrope ocigledno je i bez prosecne plate.

Nas nivo industrije, zaposlenosti, kupovne moci, dobara na raspolaganju sada je uporediv sa stanjem africkih drzava sa pocetka 90tih.
Oni su otada stalno imali privredni razvoj, mi isli unazad pa jos nismo dostigli nivo industrije nase 1989. godine a nivo zaposlenosti danas je jos jaaako daleko od vremena 89-91.
Odgovori