starac vujadin napisao:Da li uvek mora negativno poređenje s nama? Pa i ovde bi se našao neki takav sigurno...a kada bi se i našao rekli bi "budala što se trpa gde mu nije mesto, neka pusti policiju da rešava...tako to rade u normalnim zemljama"
Lakse je pljunuti..
I treba pljunuti kad imaš razlog. Ne, nego treba napraviti razliku između navijača i "navijača" čitaj organizovanog kriminala.
Nekada je u slične bitange kao i one u Londonu ubile ambasadora u sred dana u centru BG i masa ih je jurila da im "je*e mater", pre nego što je policija reagovala. Danas se puca svaki dan i niko ništa. Treba pljunuti.
Nije to isto. Ne možete očekivati reakciju ljudi na nasumične krimi pucnjave po gradu, to je glupost. Al' ubeđen sam da bi na teroriste sa nožinama i kod nas bilo reakcije i mnogo više nego tamo!
Takođe u toj istoj Engelskoj su teroristi onomad udarili kolima vojnika na ulici i odsekli mu glavu, i onako krvavi hodali onuda snimali se, bez ičije reakcije. Tako da, to su sve komplikovane situacije za neko pljuvanje bazirano na generalizacijii.
Ja u Sloveniji smem da vozim auto svog strica iako on nije u autu. Bitno je da imam saobracajnu dozvolu i da imam ja srpsku vozacku za tu kategoriju. Ovu informaciju sam dobio direktno iz policije jer sam poslao upit mailom.
delano napisao:EU nije zemlja, ali dobro jeste jedinstveno carinsko podrucije. Tacno je sve sto kazes, ne sporim to, samo kazem da su meni ti propisi glupi, ali bole njih sta ja mislim
Moze da bude i obrnuta situacija od one sto sam spomenuo, da srb i de drzavljani putuju iz Srbije u Nemacku automobilom registrovanim u Srbiji, onda valjda opet Nemac ne sme da vozi taj auto u Nemackoj, bar mi tako rece jedan drug pre neku godinu da ne sme da vozi burazerov auto koji je doputovao iz Srbije.
Tako je svuda u svetu, nemacki gradjanin ne sme da vozi auto sa stranim tablicama u Nemackoj.
EU je jedna carinska zemlja, jedno carinsko podrucje kako si preciznije konstotavao pa nema carine tokom voznje bilo gde unutar EU.
Kao sto je bila SFRJ uredjena pa nije bilo carine pri prelasku iz jedne u drugu republiku i mogao si sa istim tablicama bilo gde da vozis, EU je kopija te drzave.
Pa to bas i nije tacno. Regulisano je dodatno sa boravkom, jel bi inace bilo milioni Poljskih automobila u Holandiji posto je kod njih 5x jeftinije imati auto, a da ne pricam o porezu na upotrebu i puteve. Poljak mi je pricao da sme da vozi 6meseci svoj auto, a posle mora da ga preregistruje ili vrati nazad ili ce da plati neku veliku kaznu. Samo je terminologija zeznuta posto je Holandjanima carina i porez jedno te isto i ista firma naplacuje - Poresko - Belastingdinst
PS: Citao sam mnogo horor prica gde Holandjani kupuju u Nemackoj auto i uvoze ga u Holandiju, u vecini slucajeva to je skoro nemoguce odraditi osim preko specijalnih sluzbi ili procedura... Mnogo je jednostavnije to uradjeno u Srbiji ne unutar EUa
U cemu je razlicitost toga sto si (pomalo konfuzno rekao bih) napisao u odnosu na ranije pisano?
Kao u primeru nemackog gradjanina koji moze nemacki auto da vozi bez problema kroz EU bez carinjenja vozila na proputovanju tako isto i poljski gradjanin moze da vozi poljski auto bez carinjenja vozila na proputovanju kroz Holandiju ili bilo gde u EU.
Auto se uvek registruje prema prebivalistu, to se podrazumeva.
6 meseci je u svetu uobicajeno vreme da strani gradjanin koristi svoje strano vozilo dok privremeno boravi ili je na proputovanu. Tako je i u Srbiji regulisano.
Jedno pitanje, ako se uzima auto u Nemackoj, od autoplaca, da li se placa neto ili bruto cena, ja sam gledao da bude to vat reclaimable na mobile.de .
Ili se placa bruto pa se posle dobije povrat? Da li vazi isti postupak ako uzima neko iz Nemacke auto pa uvozi u Sloveniju? I posto je auto oko 20000e da li se uzima eur1?