Mobilne telekomunikacije

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Re: Mobilne telekomunikacije

Post od Gaginh0 »

Off topic
Hoces da me primoras da uzmem tel, ili ces se zajebati pa ces se javiti da dolazis? :kezo:
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Jel zna neko kako mogu da skinem dokumenta iz attachmenta na androidu? Nekad mi se desava da ne mogu ni u gmail aplikaciji niti u onom fabrickom mail clientu da ih sacuvam. Samo mi ponudi opciju prikazi a ne i preuzmi.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:

Post od Gaginh0 »

Kakva je razlika izmedju touch screen-a kod Nokie i Samsunga? Posto kod Nokije reaguje i na "duvanje vetra", a na Samsungu samo na dodir jagodica prstiju... Sto se mene tice, vise mi odgovara ovaj Nokijin, da li je na Samsunzima vise klase to promenjeno ili je na svima isto?

Slika
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:

Post od dunx81 »

Oni koji reaguju i na najmanji dodir su valjda kapacitivni,tako ih krste. E sad koja je razlika izmedju njih i obicnih u smislu tehnologije izrade nemam pojma...
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Pa rezistivni su na sistemu, spajanja dve folije, koja onda spajanjem proizvodi odredjeni otpor, koji se konvertuje na kordinate, dakle cela zona ekrana ima razlicite vrednosti otpora...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Gaginh0 napisao:Kakva je razlika izmedju touch screen-a kod Nokie i Samsunga? Posto kod Nokije reaguje i na "duvanje vetra", a na Samsungu samo na dodir jagodica prstiju... Sto se mene tice, vise mi odgovara ovaj Nokijin, da li je na Samsunzima vise klase to promenjeno ili je na svima isto?
Nije tačno, na Samsungu displej reaguje da dodir bilo kog dela kože, ajde da se tako izrazim, dakle ne samo vrhova jagodica. Možeš i vrhom lakta ako hoćeš, reaguje bez greške na najmanji dodir. Telefon je Galaxy Ace, dakle srednja klasa, kapacitivni ekran. :)

Sent from my Samsung using Tapatalk
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:

Post od dunx81 »

Ako sam dobro povezao Gagi ima onaj s5230,taj nije tako osetljiv kao ovi noviji. Imala ga zena pre Galaxy Mini-ja pa se bas primeti razlika.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Kapacitivni ekran je bolji, mnooogo bolji :)
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Postoje dve vrste touch screen-a, prva vrsta je onaj stariji tip ekrana na kome mozes da koristis npr. olovcicu sa silikonskim vrhom, dok kod ove druge vrste, novije, ekran se moze koristiti samo nekim delom tela, posto ekran reaguje na toplotu koju prst prenosi na ekran. Kod Samsunga S5230 je ovaj stariji tip ekrana, a na Galaxy Y je ovaj noviji, to su moja iskustva. :)
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ne reaguje na toplotu već na "električno pražnjenje", odnosno reaguje na svojstvo ljudskog tela da "proizvodi" laganu/slabu električnu struju (koja se može očitati pri dodiru/kontaktu)... Ako recimo obučete rukavice ili bilo šta drugo na ruke, izoliraćete kožu i nema tog pražnjenja pa displej ne reaguje. Zato ne funkcionišu ni one klasične "olovčice" već mora biti posebna, koja verovatno takođe "emituje" vrhom vrlo slabu struju... :)
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

U vidi stvarno, sad sam probao preko majce i ne radi. :mrgreen:
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Da, ovi ekrani su sada stvarno vrh "tač skrin tehnologije" da tako kažem jer su tek sada zaista potpuno upotrebljivi i laki za korišćenje, a čini mi se da rade u sadejstvu i sa nekim prilično dobro napisanim softverom jer recimo tapneš na malu tačkicu koja je daleko sitnija od one koju si (površinom) dodirnuo - ili je još verovatnije uopšte nisi tačno ni pogodio, a ekran bez greške odreaguje ili ti ponudi (uvećano) da preciznije definišeš šta si tačno hteo. Nemoguća misija za prethodne generacije ekrana gde si morao (fizički) bukvalno da dobro pritisneš da bi ekran uopšte odreagovao, a pod prstima se još sve nekako "razliva". To mi se nikad nije sviđalo jer sam imao utisak da će nešto da se raspadne ili pokvari. Ovo sada je fenomenalno, samo lagani dodir, bez ikakvog pritiskanja, plus sve je usklađeno sa dobrim operativnim sistemom i povezano u potpunosti sa Internetom, ma ekstra... :)
Korisnikov avatar
Milos_kg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm

Post od Milos_kg »

Saša napisao:Ne reaguje na toplotu već na "električno pražnjenje", odnosno reaguje na svojstvo ljudskog tela da "proizvodi" laganu/slabu električnu struju (koja se može očitati pri dodiru/kontaktu)... Ako recimo obučete rukavice ili bilo šta drugo na ruke, izoliraćete kožu i nema tog pražnjenja pa displej ne reaguje. Zato ne funkcionišu ni one klasične "olovčice" već mora biti posebna, koja verovatno takođe "emituje" vrhom vrlo slabu struju... :)
:goodpost:

Bas tako.
I rasistive i capacitive ekrani imaju prednosti i mane. Capacitive je svakako bolji izbor.
Capacitive touch screen:

Pros:
Multi touch support available
Visibility good even in sunlight
Highly sensitive to finger touch leading to ease of use
Not prone to dust particles
Glossy look and feel
Cons:
Need to have atleast 5% humidity to achieve capacitive effect
More expensive than Resistive touch screen
Doesn't work with inanimate objects/fingernails/gloved fingers
Latest technology, may need to evolve a bit more!

Resistive touch screen:

Pros:
Relatively cheaper
Can operate with any pointing devices like stylus, pen, nail etc
Can operate at any level of humidity
Ease of use, as it could be used even with your winter gloves on!
Very useful for people using handwriting recongition system, due to ease of use with a stylus!
More accurate than capacitive touch screen!
Old technology and hence more reliable!

Cons:

Multi touch support not available. Though technology did evolve after some modifications with the existing resistive touch screen circuitry, its still not 100% developed yet!
Highly sensitive. As it can operate with almost any sort of pointing devices, can be more vulnerable with dust particles!
Poor visibility in sunlight, mostly due to multiple layers reflecting light!
Screen, being sensitive at the upper layer, can be more vulnerable to scratches!
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

Imam neki osecaj da se manje kvare ovi "novi" ekrani.
Na S5230 sam menjao u garanciji ekran, i pred istek garancije je poceo da brljavi ali sam tada vec uzeo drugi telefon pa me nije interesovalo da jurim garanciju.

Sent from my Samsung using Tapatalk
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:

Post od Gaginh0 »

Imao sam S5260, ali sam ga poklonio bratu, sad furam Nokiu 1110, punim je 3 puta mesecno i presrecan sam :D

Ovu pricu sam pokrenuo zbog toga sto moja drugarica na nekoj Nokiji pici poruke kao luda, kucka noktima, dok na tom Samsungu ne mozes kuckati noktima... Takodje mi je sretnije resenje da kuckas olovkicom, nego prstima. Kad na tom Samsungu prebacis na QWERTY tastaturu porodis se i ostanes trudan ponovo dok ne otkucas neku osrednju poruku...

Dajem sad bzv primere, ali sasvim sam lepo koristio N97, 5800 i tako te modele, jer mozes da kuckas i bonsekom ako hoces, a ovaj Samsung kao sto sam rekao reaguje samo na prste, lakat nisam probao :D

Slika
Odgovori