SUV srednje velicine - razmisljanje unapred
- mironiko
- Pridružio se: 05 Jan 2017, 10:46
- Garaža: Subaru Forester e-Boxer Basic 2024. + Škoda Fabia 1.2 HTP 2004.
- Kontakt:
Re: SUV srednje velicine - razmisljanje unapred
Moram priznati da nju nismo nešto preterano uzimali u razmatranje. Pala mi je jednom na pamet, pogledao sam ponudu, ali tako neki model (kao što opisuješ) ili onda nije postojao, ili mi je promakao, a definitivno sam odustao kad sam video kako auto izgleda iznutra - nikako mi nije legao, nekako kao da je iz prošle generacije dizajn unutrašnjosti, i tu je onda svo interesovanje splaslo.
Sent from my Pixel 6a using Tapatalk
Astra >> Lambo
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Preskoči slobodno.
Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Posetite www.garaza.rs !
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Mislim da je to jedno od retkih vozila koje ne bih uzeo u razmatranje prilikom kupovine u toj klasi. One kineze bih pogledao.
TapaT
TapaT
Kakav crni Ford, oni ni u americi ne valjaju. Vozio sam skoro novi, tj restilizovani Edge sa onim tabletom na sredini. Ono je za popizdeti.
Sent from my SM-G998W using Tapatalk
Mislim da je poželjno prvo probati, pa tek onda eventualno pljuvati.
Ja sam probao tu hibridnu AWD Kugu i ona je mene oduševila kako to lepo i tečno ide. To je vozilo komforno kao i svaki SUV C segmenta (pa i dosta bolja od nekih). A kao i svaki hibrid, u proseku je dosta ekonomična (u gradu troši smešno malo za tu klasu vozila, na auto putu troši isto kao i svaki klasičan benzinac SUV, a magistralno - zavisno od stila i konfiguracije (može biti mnogo manje, a može i biti neznatna razlika)).
Kako sada gledam "energetske pasoše" na sajtu Forda i Hyundai-a (uzeh Hyunda bez zle namere, a to isto važi i za Kiu ), pošto je bilo reči da kolega traži isključivo AWD, izgleda ne postoji hibridni Tucson (pa ni Sportage) da je AWD, a da je po WLTP do 140 gr CO2 ( što je kod nas gornja granica za eko subvenciju ), dok Kuga AWD ima 131 i 132 gr CO2 (a i hibridni RAV AWD ima raspon 128–133 ).
Ja sam probao tu hibridnu AWD Kugu i ona je mene oduševila kako to lepo i tečno ide. To je vozilo komforno kao i svaki SUV C segmenta (pa i dosta bolja od nekih). A kao i svaki hibrid, u proseku je dosta ekonomična (u gradu troši smešno malo za tu klasu vozila, na auto putu troši isto kao i svaki klasičan benzinac SUV, a magistralno - zavisno od stila i konfiguracije (može biti mnogo manje, a može i biti neznatna razlika)).
Kako sada gledam "energetske pasoše" na sajtu Forda i Hyundai-a (uzeh Hyunda bez zle namere, a to isto važi i za Kiu ), pošto je bilo reči da kolega traži isključivo AWD, izgleda ne postoji hibridni Tucson (pa ni Sportage) da je AWD, a da je po WLTP do 140 gr CO2 ( što je kod nas gornja granica za eko subvenciju ), dok Kuga AWD ima 131 i 132 gr CO2 (a i hibridni RAV AWD ima raspon 128–133 ).
Ja bi Ford zaobišao pogotovu sada kada gase fabrike i pitanje je da li će preživeti...preveliki rizik taj brend po meni sada za nabavku. A i kod nas je servis /uvoznik na ne baš dobrom glasu godinama.
- pedja
- član 001
Da li je neko pljuvao, a da nije probao?pedalaš napisao:Mislim da je poželjno prvo probati, pa tek onda eventualno pljuvati.
TapaT
Vozio si Kugu hibrid ? Samo nju sam pominjao, kao nešto što je u Srbiji u ovom trenutku po mom mišljenju povoljne cene u toj klasi u AWD izdanju i kao hibrid.pedja napisao: 24 Dec 2023, 19:15Da li je neko pljuvao, a da nije probao?pedalaš napisao:Mislim da je poželjno prvo probati, pa tek onda eventualno pljuvati.
TapaT
I šta na njoj nije dobro rešeno, po tebi?
Da i ja saznam.
Ozbiljan sam.
Zaista želim znati.
- pedja
- član 001
Nisam. Nisam ni pljuvao.
Rekao sam da Kugu ne bih razmatrao za kupovinu.
TapaT
Rekao sam da Kugu ne bih razmatrao za kupovinu.
TapaT
Vozio sam Escape, to je Kuga u Srbiji. Iskreno, ako je sve isto, meni se taj auto ne svidja kako se ponasa. Esge je mnogo ozbiljniji auto. A vozio sam i prosli model koji je po meni malo ozbiljnije uradjen. Glavni "problem" sa Fordom je sto masu auta prodaju rental agencijama i drzavnim sluzbama (policija, carina...) i sve ih vise boli patka za potrosace. Najvise sredstava ulazu u pikapove i to se vidi.
Dobila sestra bas kugu (plug in) hibrida kao rent a car. Bas deluje ok za voznju, jedino sto je enterijer na nivou dacije, mislim plastika i lux
ima bas dobre instrumente i malu navigaciju. Ima bas mali prtljaznik - to je izgleda standardna boljka kod fordova…

Ja u tome što ste naveli ne vidim nijedan eventualni argument koji bi vodio zaključku da je hibridna Kuga za izbegavanje.Branya napisao: 24 Dec 2023, 22:04 Vozio sam Escape, to je Kuga u Srbiji. Iskreno, ako je sve isto, meni se taj auto ne svidja kako se ponasa. Esge je mnogo ozbiljniji auto. A vozio sam i prosli model koji je po meni malo ozbiljnije uradjen. Glavni "problem" sa Fordom je sto masu auta prodaju rental agencijama i drzavnim sluzbama (policija, carina...) i sve ih vise boli patka za potrosace. Najvise sredstava ulazu u pikapove i to se vidi.
Ja nikada nisam imao Forda, ali, jesam jednom zaista imao ozbiljnu nameru da ga kupim (hteo sam Focusa karavana). Medjutim, kada sam ga tada u dobrom paketu opreme ( Titanium Business) na papiru dobro napakovao i željenom dodatnom opremom, sa 1,5 Ecoboost-om imao je cenu kao Civic 1,5T Sport ili kao karavanska Corolla 1,2 T u Sport opremi sa željenim opcijama. I nisam ga uzeo, jer mi se nije dopadala ideja da po ceni Honde ili Toyote kupim Forda.
Ali, kada danas gledam ovu hibridnu Kugu u St Line opremi ( na koju su za istu cenu dodali i neke lepe opcione pakete ), pa kada uporedim tu cenu sa trenutnim cenama u Srbiji ostalih hibrida te klase (a slične opreme), meni ta cena takve Kuge deluje veoma konkurentno. Pri čemu na nju može i eko subvencija.
Naravno, stvar ukusa je lična stvar. I oko toga nema polemike. Nije ona ni meni neka lepota, ali, kada je izbor kola u pitanju, dizajn mi je bukvalno poslednja stvar (uostalom, lepota je prolazna). Najpre gledam pogonski sklop. A onaj hibridni sklop Kuge je (za moj ukus) veoma dobar. Naravno, ko ne voli e-CVT kod hibridne Toyote, treba da „beži“ i od Kuge, jer su isti po tom pitanju (pa i akustički). Kod Honde je ipak malo drugačije, jer Hondini hibridi imaju ono „fejk šaltanje“ (pa je akustički osećaj u vožnji ipak drugačiji), ali je cena u odnosu na Kugu značajno viša (u rangu je sa cenom X-Traila - u istoj opremi, jer u osnovnoj opremi X-trail kao hibrid nema čak ni infotainmant ).
Dakako, ima u toj klasi i drugih hibrida, mada, ako je imperativ AWD (a kolega je negde gore u par navrata to naveo kao bitnu osobinu), mislim da neki od modela u startu otpadaju (bar ako je verovati cenovnicima na sajtu nekih uvoznika za Srbiju, a po kojima neki od njih nisu u ponudi kao AWD). Ali i dalje ih ima dosta.
A to da li se u USA Ford vozila dosta kupuju flotno, to mi ništa ne znači. I Škoda je u Srbiji najprodavanija, a svi znamo zašto, pa to samo po sebi i ne bi bio razlog da neko u toj klasi izbegava Karoq.
- mironiko
- Pridružio se: 05 Jan 2017, 10:46
- Garaža: Subaru Forester e-Boxer Basic 2024. + Škoda Fabia 1.2 HTP 2004.
- Kontakt:
Mi sad čekamo rasplet, nadam se da neće biti i dodatnog zapleta.
Zvao sam za Sportage još u petak, ali negde popodne, i ispostavlja se da sam tu pogrešio (što nisam požurio), ne znajući kakve su okolnosti.
Naime, kod njih valjda sve ide preko centrale u Sloveniji, koja ima nekoliko tek poručenih LX Fresh AWD Sportage-a (valjda početkom decembra, a 6m je ukupno čekanje), i prodavac sa kojim sam bio u kontaktu je poslao zvaničan mejl da se za nas ostavi jedan u željenoj boji, tj. da ga rezerviše. Međutim, to je bilo posle 15h (možda i 16h) u petak i nisu odreagovali odmah, a danas i sutra ne rade zbog praznika...
Dakle, u sredu ćemo saznati da li je sve ok i imamo li rezervaciju. Ako bi se tu nešto pokarabasilo, bilo bi baš nezgodno, jer nam je iz Mazde rečeno da može da se poruči još u ponedeljak i utorak... Šta to tačno znači, nisam proverio - da li ne može do kraja godine, ili neki duži period, ili ne daj Bože uopšte ovaj model više... Nadam se da to nećemo ni saznati, tj. da će sa strane Kie sve biti kako želimo i da se time saga završava (Mazda nam dođe kao backup za sad).
Zvao sam za Sportage još u petak, ali negde popodne, i ispostavlja se da sam tu pogrešio (što nisam požurio), ne znajući kakve su okolnosti.
Naime, kod njih valjda sve ide preko centrale u Sloveniji, koja ima nekoliko tek poručenih LX Fresh AWD Sportage-a (valjda početkom decembra, a 6m je ukupno čekanje), i prodavac sa kojim sam bio u kontaktu je poslao zvaničan mejl da se za nas ostavi jedan u željenoj boji, tj. da ga rezerviše. Međutim, to je bilo posle 15h (možda i 16h) u petak i nisu odreagovali odmah, a danas i sutra ne rade zbog praznika...
Dakle, u sredu ćemo saznati da li je sve ok i imamo li rezervaciju. Ako bi se tu nešto pokarabasilo, bilo bi baš nezgodno, jer nam je iz Mazde rečeno da može da se poruči još u ponedeljak i utorak... Šta to tačno znači, nisam proverio - da li ne može do kraja godine, ili neki duži period, ili ne daj Bože uopšte ovaj model više... Nadam se da to nećemo ni saznati, tj. da će sa strane Kie sve biti kako želimo i da se time saga završava (Mazda nam dođe kao backup za sad).
Astra >> Lambo
-
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
SUV srednje velicine - razmisljanje unapred
Napisah da se CX-5 pravi jos samo nedelju ili dve u Januaru. Sto je poruceno, poruceno. Nema vise porudzbina ka fabrici. Verovatno ce jos par meseci imati ono na lagerima. A s obzirom na to da Mazda ima pakete koji su relativno standardni, verovatno ce jos dugo moci da se uzme bas sta odgovara.
Sent from my iPad using Tapatalk
Sent from my iPad using Tapatalk
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Ako sam dobro zapamtio šta sam pre izvesnog vremena pročitao, nova Mazda CX-5 bi trebalo da izađe tek 2025. Nešto mi je ovo suviše rano za prestanak proizvodnje...