Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Može dalje da se deli? 

- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Slobodno, ali ako kapnu neke pare od slike delimo na tri dela 

- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Ja npr. ne mogu da svarim one koji testerisu vikendom ujutru. Ajde da cepa obicnom sekirom, ali uzme i turira onu motorku iz ciste dosade. Bio sam kod rodjaka jednom na par dana. Leto, otvoreni prozori i eto ti ga balvan dobio napad vrednoce.
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Da uvati 'lad 
Gesendet von meinem SM-J500FN

Gesendet von meinem SM-J500FN
Još da si napisao gde si bio.... Ako je grad primedba ti i stoji, a ako je selo-nikakoshandu90 napisao: 11 Jan 2018, 21:56 Ja npr. ne mogu da svarim one koji testerisu vikendom ujutru. Ajde da cepa obicnom sekirom, ali uzme i turira onu motorku iz ciste dosade. Bio sam kod rodjaka jednom na par dana. Leto, otvoreni prozori i eto ti ga balvan dobio napad vrednoce.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Imaš i u sred gradskog naselja sa centralnim grejanjem takav primer... Zelenilo 

- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Meni se to dešava relativno redovno kad sam u tazbini (Zaton Obrovački). Uvek se nadje neka vrednica pa ili testeriše, ili popravlja auto (turiranjem), ili radi ko zna šta praćeno ogromnim brojem decibela. Ova problematika se najbolje rešava čepovima za uši
. Onda mogu i da lansiraju rakete pored kuće, džaba im je, ne čujem ništa.
Ovde me najviše nerviraju domari kad počnu da duvaju opalo lišće u septembru, pa izgleda kao da su se dogovorili da to svi zajedno rade u isto vreme. Srećom, to je posao koji se dešava samo par dana u godini pa nije nešto strašno. Drugi izvor buke su oni mali traktorčići za čišćenje snega. Nisu nešto užasno bučni, ali domari izadju u 5 ujutru ako je sneg pao, jer valjda do 0600 moraju sve staze oko zgrade da budu tiptop, da se neko ne bi skrljao i slomio nešto, jer bi ih u tom slučaju tužio. Te drndalice se čuju ako je otvoren prozor, što je zimi realno retko slučaj, a i ne pada sneg nonstop, pa nisu svaki dan aktivni.

Ovde me najviše nerviraju domari kad počnu da duvaju opalo lišće u septembru, pa izgleda kao da su se dogovorili da to svi zajedno rade u isto vreme. Srećom, to je posao koji se dešava samo par dana u godini pa nije nešto strašno. Drugi izvor buke su oni mali traktorčići za čišćenje snega. Nisu nešto užasno bučni, ali domari izadju u 5 ujutru ako je sneg pao, jer valjda do 0600 moraju sve staze oko zgrade da budu tiptop, da se neko ne bi skrljao i slomio nešto, jer bi ih u tom slučaju tužio. Te drndalice se čuju ako je otvoren prozor, što je zimi realno retko slučaj, a i ne pada sneg nonstop, pa nisu svaki dan aktivni.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Nissuperboss napisao:Još da si napisao gde si bio.... Ako je grad primedba ti i stoji, a ako je selo-nikakoshandu90 napisao: 11 Jan 2018, 21:56 Ja npr. ne mogu da svarim one koji testerisu vikendom ujutru. Ajde da cepa obicnom sekirom, ali uzme i turira onu motorku iz ciste dosade. Bio sam kod rodjaka jednom na par dana. Leto, otvoreni prozori i eto ti ga balvan dobio napad vrednoce.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Stigao mi račun za grejanje - novembar - daljinsko sa očitavanjem potrošnje.
53 kvm, nešto preko 4k, plus preko hiljadu fiks, plus očitavanje. Nešto ispod 6k ukupno.Decembar je bio topliji i verovatno će biti nešto niža cena.
U Borči sam za 50kvm plaćao nešto malo manje, ali svakog meseca u godini.
Računam da mi u najhladnijem mesecu ne može doći +2k više.
Za sada sam zadovoljan, pogotovo što je očitavanje za celu zgradu, a ne po stanu, pa je potrošnja sigurno veća, jer niko nema račun da štedi ("zavrće radijator"), sa obzirom da svi delimo račun. Jeste malkice lošije grejanje od onog koje sam pre koristio, pogotovo kada nije mnogo hladno napollju, ali se uvek mogu dogrejati klimom i biću u plusu.
Drugo pitanje je mafija i ovi što su uveli da se naplaćuje očitavanje kalorimetra. Očitavanje se plaća po stanu, a realno se očita samo podatak za čitavu zgradu. Postoje pojedinačni uređaji, za svaki stan, ali oni ne rade, koliko vidim. To znači da plaćamo očitavanje isto (po stanu) kao i zgrade u kojima mora da očita 10, 20 ili 50 uređaja?
53 kvm, nešto preko 4k, plus preko hiljadu fiks, plus očitavanje. Nešto ispod 6k ukupno.Decembar je bio topliji i verovatno će biti nešto niža cena.
U Borči sam za 50kvm plaćao nešto malo manje, ali svakog meseca u godini.
Računam da mi u najhladnijem mesecu ne može doći +2k više.
Za sada sam zadovoljan, pogotovo što je očitavanje za celu zgradu, a ne po stanu, pa je potrošnja sigurno veća, jer niko nema račun da štedi ("zavrće radijator"), sa obzirom da svi delimo račun. Jeste malkice lošije grejanje od onog koje sam pre koristio, pogotovo kada nije mnogo hladno napollju, ali se uvek mogu dogrejati klimom i biću u plusu.
Drugo pitanje je mafija i ovi što su uveli da se naplaćuje očitavanje kalorimetra. Očitavanje se plaća po stanu, a realno se očita samo podatak za čitavu zgradu. Postoje pojedinačni uređaji, za svaki stan, ali oni ne rade, koliko vidim. To znači da plaćamo očitavanje isto (po stanu) kao i zgrade u kojima mora da očita 10, 20 ili 50 uređaja?
I za zgrade gde ima 50 uređaja, isto nemaju šta da rade, jer se očitavanje vrši daljinski. To što naplaćuju je u stvari "usluga očitavanja i raspodele". Znači, izračunaju koliko je ko potrošio bilo na osnovu individualnog kalorimetra ili po kvadraturi + raspodele zajedničku potrošnju (gubitke). U suštini najjednostavnija moguća excel tabela. Ali ni "BG Elektrane" ni "Infostan" neće time da se bave i mora se angažovati posebna firma. Nama uzimaju nešto preko 400 din mesečno, u mesecima kada ima grejanja.
Po meni bi to trebalo da radi Infostan, kao što npr. vrši raspodelu potrošnje sa zajedničkog vodomera. Ali eto, neko je našao način da isisa dodatni keš od građana.
Po meni bi to trebalo da radi Infostan, kao što npr. vrši raspodelu potrošnje sa zajedničkog vodomera. Ali eto, neko je našao način da isisa dodatni keš od građana.
Ђенерал Јанковић
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Nije baš da neće da se bave. Pre će biti da je osmišljen sistem gde se nekome daje posao.
I ne znam kako čitaju, ali kod nas (na oglasnoj tabli) početkom meseca osvane list/zapisnik o očitanom utrošku energije.
TT
I ne znam kako čitaju, ali kod nas (na oglasnoj tabli) početkom meseca osvane list/zapisnik o očitanom utrošku energije.
TT
I kod nas isto. To je podatak sa primarnog kalorimetra (ukupna energija koju je toplana predala zgradi) i pretpostavljam da ga postave radnici BG Elektrana.
Ђенерал Јанковић
Ne mora da znači da ne rade pojedinačni ako ih ima. Ugovorom se ruguliše način obračuna. A on stoji kod preCednika, upravitelja.
Mi smo prvo imali gubitke raspodeljene samo po potrošnji, pa posle preCednik potpisao novi ugovor i sada je 10% prema kvm a 90% prema kWh od stana. Što meni recimo ne odgovara jer jedan nivo grejem klimom.
Mi smo prvo imali gubitke raspodeljene samo po potrošnji, pa posle preCednik potpisao novi ugovor i sada je 10% prema kvm a 90% prema kWh od stana. Što meni recimo ne odgovara jer jedan nivo grejem klimom.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Za vecinu kalorimetara (tacnije za sve "krstene") postoji wifi citac. Samo se proseta po zgradi i ocitao je sve.pedja napisao: 12 Jan 2018, 21:34I ne znam kako čitaju, ali kod nas (na oglasnoj tabli) početkom meseca osvane list/zapisnik o
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...