Wiesbaden.kragujevac napisao:Ne znam odakle ti to iskustvo, moja majka dolazi kod mene u Minhen od 1990. godine svake godine više puta. I pre uvodjenja viza, i tokom postojanja viza, i posle ukidanja viza 2010. NIKADA je nisam nigde i ni u kom slučaju prijavio, i NIKADA nam niko nije ništa rekao zbog toga. Ni na jednoj granici (dok su postojale u okviru EU), niti sad kad ne postoje.ljubitelj napisao:Postoji i u Nemackoj, iskustvo iz 2015.
Kao i za sve zakone i pravila koja postoje ako ti nesto nikada kao pojedinac nisi uradio po tom zakonu ne znaci da taj zakon ne postiji ili prestaje da vazi za tebe.
Koliko desetina miliona ljudi bude na neki nacin u Nemackoj godisnje bilo bi ravno cudu da bas tebe neko izdvoji i posebno se tobom bavi.
Ja sam tokom trajanja viznog rezima usao u EU bez pokazivanja pasosa, bez pokazivanja nacionalne vize, bez overe pecatom, boravio 9 dana i izasao uz pokazivanje pasosa, udaranje pecata i isto NIKADA niko nije pitao niti rekao bilo sta ni tada ni kasnije.
Poenta je da evidencija kretanja i boravka NIJE vezana za Srbiju, Koreju, ili ne znam koju pezorativno navedenu zemlju vec je opste pravilo koje je odavno uvedeno i na zapadu i ne predstavlja neku posebnost.
Druga je stvar sto administrativno bolje organizovane zemlje sprovode procedure na efikasan i jednostavan nacin pa se jedva primeti funkcionisanje drzave (elektronski) dok negde procedure zahtevaju znatno vece angazovanje (odlazak fizicki na salter).