Ja se samo jezim na diskusije o cenama i kvalitetu, to samo moze trziste da regulise. Bio sam prisutan prethodnih par pokusaja regulisanja cena i definisanja specifikacija proizvoda u zadnjih 40 god i svi su lose prosli. Ako je kvalitet dovoljan da moze da se prodaje (zakonski minimum), onda i treba da se prodaje po ceni za koju moze da se proda. Proizvodjaci zaista varaju (marketing

) na sve moguce nacine, i to treba prijavljivati da bi se imao bolji uvid u trziste, ali to je njihovo pravo, kao i tvoje da ne kupis.
@velja: ja pricam za Istocnu Evropu tipa Poljske, Ceske i sl, kod njih je uvoz potpuno slobodan bez ikakvih carina i tehnikalija. Zasto trziste to ne regulise krivi su lokalni mocnici kao i u Srbiji..
Gledam kako u NL dosta pogranicnih firmi imaju problem jel su ih Nemci poklopili, ali oni se bore i to je trzisna bitka - koja cesto ide u korist kupaca. Nego je cesto problem sto trziste nece i ne moze da plati vise pa se onda proizvodjaci snalaze na sve moguce nacine...
PS: Trziste 100% za aviatora, nacionalizam je marketing koji nekada pali a nekada ne

Inace jeftinije je ili sto je sastav zaista drugaciji (isti proizvodjaci i ista marka) ili pak neodgovarajuca ambalaza (nije na lokalnom jeziku) i samim tim se podrazumeva da su to neki ostaci kome su nekom ostali i pokusvaju da ih uvale za male pare... Tipican primer je u Nl Action lanac prodavnica, super jeftino i cesto jace marke..