Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Re: Dobro veče

Post od aviator »

ljuba napisao: @velja: ja pricam za Istocnu Evropu tipa Poljske, Ceske i sl, kod njih je uvoz potpuno slobodan bez ikakvih carina i tehnikalija. Zasto trziste to ne regulise krivi su lokalni mocnici kao i u Srbiji.
Još jedan dokaz naivnost i neupućenosti kako funkcioniše "tržište".
Ako pogledaš deklaracije glavnih globalnih igrača, koji se optužuju da im proizvodi nisu istog sastava i kvaliteta na različitim tržištima, primetićeš da su oni sami sebi zastupnici i uvoznici na tim tržištima. Svi veliki, "Henkel", "P&G" "Unilever" su sami svoji uvoznici.
Ako bi neko, "sa strane" probao da kupi njihovu robu, za ta tržišta, mora od proizvodjača da traži etiketiranje po zakonu zemlje krajnje isporuke. Iz toga bi proizvodjač zna na koje tržište roba ide, i sigurno neće isporukom "kvalitetnije" robe ugroziti svog ili sebe kao uvoznika.

Primer
Jedna firma iz Srbije je probala da uveze veću količinu nemačkih AL profila u Srbiju, da bi ih kasnije reeksportovala u Rusiju, za sopstvene potrebe i izradu strukturalnih fasada za dva objekta u Moskvi, jer je ruski naručilac hteo te profile "made in Germany" a ne iste profile "made in PRC".
Nemci su to prokljuvili i samo im rekli da profile za Rusiju mogu da kupe samo preko njihovog predstavništva u Moskvi i da im ne pada na pamet da ih isporučuju u Srbiju.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Slažem se sa Ljubom. Kako bi se uopšte proveravalo da li je neki proizvod isti kao njegov imenjak na Zapadu ili gde već? Uporedna analiza na svakih mesec/dva/tri?

Zar se i automobili ne prave u različitim nivoima opreme za različita tržišta?
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Izvini, ali ti ne znas kako funkcionise Eu trziste, bas onako kako sam rekao, a ti mi dajes primere iza gvozdene zavese (starije ili novije :))
Poslednja izmena od ljuba u 18 Jul 2017, 18:48, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Pa što se onda Slovaci i Slovenci bune? zbog različitog kvaliteta proizvoda koji isto plaćaju kao Nemci ili Danci.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Pa to i jeste poenta, samo mogu da se bune i eventualno ne kupe proizvod, i da njihov glas cuje neko iz marketinga pa se smilosti u nadi da ce vise da ih odere...
Poslednja izmena od ljuba u 18 Jul 2017, 18:50, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

ljuba napisao:Pa ti koristis termin kvalitet, a sta si definisao pod njim? Da je proizvod identican u svim zemljama, da li je to kvalitet? Rekao bi da nije...

Bas si reko kljucnu stvar, ne postoji golf 7 i golf 2 nego postoji godiste, a pojedini primerci se razlikuju kao nebo i zemlja uzavisnosti koliko ga platis :). To je trziste... i pod istim imenom golf su se prodavali bar jedamput u 4 godine dve razlicite verzije da se niko nije bunio :)

Ne zamenjuj teze.
Ne može slovački ariel da se zove ariel i da bude drugačiji od nemačkog ariela koji se zove ariel. Tj može ali to nije fer i treba suzbiti. Ko će suzbiti, država ili tržište? Ja kažem država, uvek.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

I tu otprilike dolazimo do suštine, ko je jači , država ili korporacija? Nemačka je jača od P&G, a da li je Slovačka? Da li je Srbija jača od Fiata? :)
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Interesantno da socijalisti vode pricu u krug a posebno mi ide na zivce rec FER - pa da li je zivot FER? Nema pocetka i kraja, ima trziste i drzava kao garant (kljucna rec garant) fer play-a na trzistu, pri cemu daje sto vise odresene ruke firmama da pokazu mastu. Zapad nije nastao na limitiranju bilo cega... A nije jaca ni jedna drzava, nego firme u drzavama koje neguju pozitivnu selekciju, a da bi se do toga doslo mora da prodje mnogo negativne :)
Poslednja izmena od ljuba u 18 Jul 2017, 18:54, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

ljuba napisao:... Da je proizvod identican u svim zemljama, da li je to kvalitet? Rekao bi da nije...
Prva definicija na google-u, čak ne ni na wikipediji:

"the standard of something as measured against other things of a similar kind; the degree of excellence of something."

Očekujem da P&G , VW, Honda, postave standarde i da ih poštuju, za istu cenu proizvoda.

Dakle, rekao bih da jeste.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ljuba lepo napisa da je u NL east proizvod 50% jeftiniji od west varijante. Zašto onda i u SK da ne bude isto?
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Zato što nije jeftiniji nego košta u najmanju ruku isto.
A to u east i west varijantu ne verujem, bio sam dosta na zapadu i ne videh to nigde.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Trziste i samo trziste. Pa do skora nisu mogli da se usaglase ni oko mernih jedinica, a kamoli o necem vecem. I dalje ne shvatam kako neko zeli da ogranici bilo koga na nesto sto jasno kaze u deklaraciji i njegovim interesima.

PS: Mesas standard i proizvod. Proizvod je vlasnistvo firme a standard drzave... i do god postoji privatno vlasnistvo mogu da rade sa svojim vlasnistvom sta zele do god ne krse zakon.
Poslednja izmena od ljuba u 18 Jul 2017, 18:58, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

ljuba napisao:... firme u drzavama koje neguju pozitivnu selekciju, a da bi se do toga doslo mora da prodje mnogo negativne :)
Jel sad pričamo o evoluciji, ne razumem? Zašto mora da se prolazi kroz negativna iskustva ako postoje pozitivna? Ovakvo razmišljanje mi nikad neće biti jasno.
A da ne beše socijalista nekad rintali bi sada po 80h nedeljno i pitali bi jel ima još. Baš kako savetujete Kragujevčanima.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

"Standard of something" u smislu kvaliteta je deklaracija, ne mešam ja ništa.
Oduševljen sam kad vidim ova liberalna izletanja, u Srbiji danas. :)
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Ako bi imao decu (a mozda i imas) bilo bi ti jasno. 99% ljudi / dece nauci nesto samo ako dozivi - odnosno bude mu JASNO objasnjeno (Tacka)

PS: Jesu li lagali u deklaraciji? Ako nisu u cemu je problem, to sve vreme pricam.

PS1: Moji koje najvise volim su bili najveci moguci komunisti, a ja otkada sam se rodio bio sam najveci moguci kapitalista liberalnog tipa :), eto ni na decu vise ne mozes da se oslonis, a i nisam u Srbiji...

PS2: Mesas, mesas, jedno ime ne znaci da je 100% isti proizvod, neko drugi ima ime ljuba pa to nisam ja :)

Da se vratimo na kapitalizam i socijalizam. Kapitalizam stavlja u prvi red interes a Socijalizam coveka i pravdu. Mojem poimanju / iskustvu ljudi vise prilici prvo.
Odgovori