Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Re: Dobro veče

Post od Pulp Fiction »

Hahah koji socijalizam, čovek i pravda. Gde to ima, msm kad je bilo?

Ja i dalje ne razumem zašto ste se raspisali.

Tržišna privreda nema alternativu.
Svaka država mora da ima neke okvire u kojima funkcioniše sve pa i privreda.
Svaka država ima kontrolu kvaliteta i zaštitu potrošača.
Ona treba da brine o tome šta im se prodaje.
Na kraju krajeva, tržište može sve da reguliše. Ako vam se ne sviđa taj tamo ariel ili milka, mislite da su drugačiji, nemojte ih kupovati. Možda onda odluče da bude kao u Nemačkoj kad im opadne prodaja. Dok god oni ne krše neka pravila, ne vidim šta je problem. Šta, nije moralno ili? Ako EK odluči da mora da bude istovetnog kvaliteta, tada će biti jasno sve. Ako ne, šta mogu osim da bojkotuju, dakle tržište će da reši.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Pa vidi se, liberalan stav. Interes pre ljudi i pravde, to mi nikad neće biti jasno takodje.
Zato u teoriji i postoje partije valjda, pa se ljudi ćeraju tako a ne po forumima.

Edit: EK je "naddržava" i naravno da će odlučiti tako da proizvodjači moraju da stoje iza istog kvaliteta za isti proizvod po istoj ceni. Tržište tu ništa ne reguliše.
Socijalizam, čovek i pravda? Ja bio u Finskoj, Norveškoj, Danskoj, možda to nije baš 100% to ali dovoljno liči.
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

To su tzv. welfare states. Države blagostanja.
Kad kažu ''socijalizam'' nekako ne mislim na to. :D
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

jaksa napisao:I tu otprilike dolazimo do suštine, ko je jači , država ili korporacija? Nemačka je jača od P&G, a da li je Slovačka? Da li je Srbija jača od Fiata? :)
Očigledno je država ne može ništa više da radi od ovoga što radi, glasna negativna kampanja bolje nego ništa.
Činjenica je država ne treba i ne sme da se meša u tržište, isključivo kupci su ti koji trebaju da utiču na isto.
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

ljuba napisao:Izvini, ali ti ne znas kako funkcionise Eu trziste, bas onako kako sam rekao, a ti mi dajes primere iza gvozdene zavese (starije ili novije :))
Smešak na kraju citata potvrdjuje da su ti komentari neozbiljni, a kad nemaš objašnjenje, onda kreće frazeologija:
Istok je komunistički i iza zavese a zapad hram svih sloboda i napretka.

Poenta je da slobodnog tržišta nema. Sa naglaskom na slobodnom.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

:) Nije mi bas najjasnije gde ide raspravka. Covek po svojoj prirodi na zalost nije slobodan, od auto marke pa na dalje :) Kakva svrha od raspravke kada nema pica i klope :) da se vratimo na sustinu :) Da li je neko u Istri sledecih nedelja, pa da nastavimo pricu ko ljudi :)

PS: Sta imas protiv filozofije? Nisam ni poceo da je koristim, a obozavam da odem u tom smeru :)
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Ponovo ste usrali temu Nextu! :uplakan:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Slika

TT
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Ima li doktora ovde?
Juče sam izašao iz bolnice posle 7 dana drenaže zbog plućne maramice. Dobro sam, ne pijem lekove protiv bolova.
Kad mogu ja žičarom da se vozim? Na 1800,2000m? Bio neki mladi doktor, pojma dečko nema.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Visina nije problem, na 1800-2000m vazduh još nije toliko razredjen da bi pluća zbog toga imala poteškoće. Ja bih na tvom mestu samo izbegavao veliki fizički napor. Drugim rečima, žičara je OK, nadmorska visina takodje, samo izbegavaj duge ture šetanja po planinama, pogotovo uzbrdo ( bar još dve- tri nedelje). Jedini problem koji ja vidim u svemu tome je činjenica da si u žičari neko vreme sa više osoba u malom prostoru, pa ako je neko od njih bolestan tipa grip ili kijavica, može relativno lako da se desi da te ošugavi svojim virusom, a to ti baš i ne treba. To relativno lako može da se spreči FFP2 maskom ( ima da se kupi u svakoj apoteci).
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Hvala :thumbup:

Planinarenje bar mesec, dva dana izbacujem, a žičaru ću da probam idući vikend.
Debili mi dali od ponedeljka da radim, faktički 4 dana bolovanja. Radim u "clean room", ništa nije teško za dizanje, ali opet sumnjam da sam.sposoban da radim tako brzo.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Sta je kapitalizam. Strajkuj :)

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Mogu dva minuta da štrajkujem :mrgreen:
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Povišica u Liru u vreme štrajkova - nagrada ili preventiva?
http://rs.n1info.com/a284642/Biznis/Str ... plate.html

Radnici kompanije "Lir" (Lear) u Novom Sadu na sledećem platnom isečku imaće zaradu uvećanu za pet procenata, nezvanično saznaje N1. Obaveštenje da će dobiti povišicu stiglo je prošle nedelje, zbog čega u sindikatu smatraju da je u pitanju preventivni potez kako se radnici ne bi pobunili i u tom gradu.

U pitanju je strana kompanija, višemilionski subvencionisana od države. Prosečne plate radnika su između 250 i 300 evra. U vreme kad su se zaposleni širom Srbije koji rade u sličnim uslovima pobunili tražeći veće plate, radnici ove američke kompanije neočekivano su, kažu – počašćeni.

"Na skupu koji je bio održan pre 7 – 10 dana na parkingu firme, direktor je naglasio da ima jednu lepu vest za nas, a to je da nam je radni sat povećan za pet odsto", rekao je jedan od radnika.

Da li je u pitanju nagrada za dobro obavljen posao, ili je ovaj bonus u vezi sa štrajkovima radnika širom Srbije, N1 je pokušao da sazna od menadžmenta kompanije.

Direktor kompanije "Lir" za Srbiju Pavel Larionov samo je kratko telefonom rekao da za sve izjave koje bi potencijalno dao za medije, najpre mora da dobije saglasnost centrale kompanije u Americi. Nakon toga više se – nije javio.

Svaka povišica je dobrodošla, kaže sindikalac. Ipak, zbog činjenice da kolektivnog ugovora u toj firmi nema, a da se radnici "Lira" polako udružuju, sumnja da je potez menadžmenta odgovor na vruće sindikalno leto u Srbiji.

"Verovatno je poslovodstvo Lira možda kao preventivu uzelo pa povećalo za pet odsto zarade. Ali, mislim da to nije rešenje – rešenje je u socijalnom dijalogu gde sindikat i poslodavci treba da dođu do određenih stavova, dogovora i kolektivnog ugovora", rekao je Novak Vasić, predsednik Sindikata metalaca Novog Sada.

Upravo kolektivni ugovor sledeća je stavka za koju radnici žele da se izbore, jer su, prema Vasićevim rečima, uslovi rada u ovoj kompaniji veoma loši. Kaže, u početku je bilo problema sa udruživanjem radnika, ali danas u firmi postoje već dva velika sindikata.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Za to vreme u Smederevu...

Slika
Odgovori