Dobro veče
Re: Dobro veče
Dodatno stvar je sto se pojavila informacija da kinezi hoce u godominskom polju da prave industrijski park na 500 hektara, ako je to tacno, moze sav taj narod polako da trazi drugo mesto za zivot, posto sam ubedjen da ce svi standardi za ekologiju biti ispostovani
Послато са SM-N920I уз помоћ Тапатока
Послато са SM-N920I уз помоћ Тапатока
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
NIN fino pogodio u centar sa naslovnicom, a vlast sad napadima pokusava da skrene temu sa poente...
Kako je na Zapadu u vecim firmama sto se tice sindikata? Jesu li podeljeni kao u Srbiji na vise sindikata ili uglavnom bude samo jedan sindikat?Geza napisao:Povišica u Liru u vreme štrajkova - nagrada ili preventiva?
http://rs.n1info.com/a284642/Biznis/Str ... plate.html
.
Upravo kolektivni ugovor sledeća je stavka za koju radnici žele da se izbore, jer su, prema Vasićevim rečima, uslovi rada u ovoj kompaniji veoma loši. Kaže, u početku je bilo problema sa udruživanjem radnika, ali danas u firmi postoje već dva velika sindikata.
Tapatalk
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Moja firma ( http://www.sana.de) ima pregovore sa (jednim jedinim) sindikatom svake dve godine, tako da se u takvom turnusu i povećavaju plate. Obično krenu tako da sindikat traži neko relativno nerealno povećanje, onda predstavnici poslodavaca popadaju u nesvest, onda se kao natežu neko vreme, pa na kraju bude obično neko povećanje od 2-3% plus jednokratna uplata.
Dodatno tome, svako ko radi po smenama dobija tri dodatna dana godišnjeg odmora, mada sindikat i tu već neko vreme pritiska da se ima još više. Osnova za radnike ispod 30 godina je 26 radnih dana odmora, od 30-40 godina 29 radnih dana i preko 40 godina 30 radnih dana. Tih 30 dana je tehnički gledano 6 nedelja odmora godišnje, plus 3 dana dodatno koja se naravno rastegnu na još jednu nedelju.
Zakonski je regulisano da poslodavac mora da plaća radnika tokom 6 nedelja bolovanja, posle čega osiguravajuće društvo plaća 70% od zadnje plate, a poslodavac preuzme onih 30% ukoliko je radnik duže od godinu dana u firmi (bar je tako kod mene).
Dodatno tome, svako ko radi po smenama dobija tri dodatna dana godišnjeg odmora, mada sindikat i tu već neko vreme pritiska da se ima još više. Osnova za radnike ispod 30 godina je 26 radnih dana odmora, od 30-40 godina 29 radnih dana i preko 40 godina 30 radnih dana. Tih 30 dana je tehnički gledano 6 nedelja odmora godišnje, plus 3 dana dodatno koja se naravno rastegnu na još jednu nedelju.
Zakonski je regulisano da poslodavac mora da plaća radnika tokom 6 nedelja bolovanja, posle čega osiguravajuće društvo plaća 70% od zadnje plate, a poslodavac preuzme onih 30% ukoliko je radnik duže od godinu dana u firmi (bar je tako kod mene).
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
A nama ovi naši prosipaju priču kako je 20 dana mnogo i da niko neće da te plaća da imaš više slobodnih dana.
Banda!!!
Kragujevac pre neku godinu sam pričao sa nekim Nemcima i dotaknemo se teme sindikat. rekoše mi da oni od članarine plaćaju pravnika i ekonomistu koji su obavezno van preduzeća, koje savetuju pre svakog zahteva i u čije se reči uzdaju više nego išta. Koliko je to tačno, mislim kakvi su primeri?
Banda!!!
Kragujevac pre neku godinu sam pričao sa nekim Nemcima i dotaknemo se teme sindikat. rekoše mi da oni od članarine plaćaju pravnika i ekonomistu koji su obavezno van preduzeća, koje savetuju pre svakog zahteva i u čije se reči uzdaju više nego išta. Koliko je to tačno, mislim kakvi su primeri?
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Na eksterne 'clanove' ne mogu da uticu kao na interne.
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
To je tako organizovano u većini firmi (i kod mene je tako).samo polako napisao:.......pre neku godinu sam pričao sa nekim Nemcima i dotaknemo se teme sindikat. rekoše mi da oni od članarine plaćaju pravnika i ekonomistu koji su obavezno van preduzeća, koje savetuju pre svakog zahteva i u čije se reči uzdaju više nego išta. Koliko je to tačno, mislim kakvi su primeri?
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
A kod nas...brate mili hoćemo li ikada biti uređena i normalna država!
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Retoricko pitanje 

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
E, a u Holandiji su obavezni radnicki saveti za firme sa vise od 100 zaposlenih
Nekoliko radnika ulazi u upravljacku strukturu firme i njihov glas ima istu tezinu kao i vlasnici / investitori. Pa se organizuju izbori ko ce da bude u njima
Inace vrlo cesto u NLu u principu nema (vecih) pregovora oko plata, obicno ide za inflaciju, odnosno ako pritisnu radnici dobiju 0,5% vise, a ako pritisne management ide 0,5% dole. Zadnja kriza ('09) je bio dobar povod da godinama nema povecanja plata i bilo kakvih benefita... Sada se polako bude.

Ma ovo bi kod nas zazivelo sigurno.ljuba napisao: Nekoliko radnika ulazi u upravljacku strukturu firme i njihov glas ima istu tezinu kao i vlasnici / investitori.

TT
Имам једно потпитање...
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Drugaru se nudi mondeo 2013 2.0tdci automatik. Kakvi su im ti automatici?

Za potpun doživljaj fali analogna fotka s ovih prostora.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Nin, vreme i nedeljnik su jedini casopisi koje citam. Svi su fantasticni.DukeNS napisao:NIN fino pogodio u centar sa naslovnicom, a vlast sad napadima pokusava da skrene temu sa poente...
- igor_harris
- Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
- Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)
Procitao sam negde da od tog menjaca treba bezati.shandu90 napisao:Drugaru se nudi mondeo 2013 2.0tdci automatik. Kakvi su im ti automatici?