Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Steta sto je kod nas ukinuta smrtna kazna.
Za ovakve slucajeve, jedna presuda i cao.
Tapatalk
Za ovakve slucajeve, jedna presuda i cao.
Tapatalk
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Postavlja se pitanje, onako objektivno, ako ovo nije za maksimalnu kaznu sta onda jeste? Kako su postavljeni kriterijumi kad apelacioni sud smatra da je 35 godina mnogo za ubistvo pod ovim okolnostima?
Verovatno da je jos zapalio stan, mozda bi po njihom ispunio kvotu.
Ovako ce da mu smanje na neuracunljivost i tako te fore. Sto je najtragicnije, pusti ce ga da se brani sa slobode
Tapatalk
Ovako ce da mu smanje na neuracunljivost i tako te fore. Sto je najtragicnije, pusti ce ga da se brani sa slobode
Tapatalk
- Rakhil
Nazalost, preovladava ta ljudsko-pravaska struja, ne mozes imati normalno pravosudje ako se ne znaju ekstremi. Svaki zlocin moze da se relativizuje kako to rade lose sudije: onom iz Obraza je uvazeno sto ima decu i sto je student, sve mozes da proglasis za olaksavajucu okolnost kad su ti kriterijumi nepostojeci...
Gde si pročitao da Apelacija samtra da je 35 mnogo? Zbog toga se presuda ne ukida nego se preinuačuje. Apelacija bi samo odmerila drugu kaznu.Rakhil napisao:Postavlja se pitanje, onako objektivno, ako ovo nije za maksimalnu kaznu sta onda jeste? Kako su postavljeni kriterijumi kad apelacioni sud smatra da je 35 godina mnogo za ubistvo pod ovim okolnostima?
Inače kad govorimo o odmeravanju kazne postoje dva elementa generalna prevencija ili ti uticaj kazne na sve građane kao sredstvo odvraćanja od vršenja kr. dela i specijalna prevencija tj kažnjavanje izvršioca.
Ako me pitaš da li je ovo za 40 godina ja bih rekao da nije. Nije čak ni za ovih 35 zato što je ovo klasičan zločin iz strasti. Društvena opasnost ovakvog ubistva je mnogo manja od ubistva pri razbojništvu ili bilo kom drugom gde počinilac nije ni u kakvoj vezi sa žrtvom.
Ono što opravdava visoku kaznu u konkretnom slučaju je njegova ranija osuđivanost i ponašanje nakon ubistva.
Kolko ljudi pogine pri razbojništvu a koliko žena zbog nasilja u porodici? Pre bih rekao da je mnogo češći ovaj drugi slučaj.
- Rakhil
Pajo, ti dobro znas da se ja ne zalecem bz veze na novinarske ispade. U clanku pise da su usvojene zalbe branilaca, ne znam na sta oni u presudi mogu da se zale sem na duzinu kazne, da nije adekvatno odmerena.
Ftj je dobro primetio, nasilje u porodici je veci problem. Meni ovde 40 godina igra za oba elementa: da se posalje jasna poruka da zena nije nicije vlasnistvo, te da njen zivot nije u rukama ovakvih manijaka, i da se majmun adekvatno kazni. Ja bih mu za ovo propisao smrtnu da moze iz prostog razloga sto je prakticnije nego da ga hranis dozivotno
Ftj je dobro primetio, nasilje u porodici je veci problem. Meni ovde 40 godina igra za oba elementa: da se posalje jasna poruka da zena nije nicije vlasnistvo, te da njen zivot nije u rukama ovakvih manijaka, i da se majmun adekvatno kazni. Ja bih mu za ovo propisao smrtnu da moze iz prostog razloga sto je prakticnije nego da ga hranis dozivotno
Prema onom ko uzme sebi za pravo da odlucuje o necijem zivotu, nema druge kazne osim vesanja.
U tom slucaju bi svaki od njih 3x razmislio pre nego li pocini zlocin.
Ovako ga boli pisa, dobice 25, posle zalbe 15 i pustice ga posle 8-10...
U tom slucaju bi svaki od njih 3x razmislio pre nego li pocini zlocin.
Ovako ga boli pisa, dobice 25, posle zalbe 15 i pustice ga posle 8-10...
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Nigde ne piše koje su to žalbe koje su usvojene.cozmo napisao:Apelacioni sud u Novom Sadu je usvojio žalbe branilaca, pa će Musiću ponovo biti suđeno pred Višim sudom. Do donešenja nove presude Musić će biti u pritvoru.

ps
često Apelacioni sud vraća presude zbog nebuloza koje je tužilaštvo navede u optužnici.
Druga stvar je što je kod nas kaznena politika blaga.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
- Rakhil
I to je tacno.
Presuda se ukida zbog bitnih povreda odredaba procesnog zakona ili zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Kada ne postoje bitne povrede i kada je činjenično stanje potpuno i tačno utvrđeno drugostepeni sud preinačuje prvostepenu presudu.Rakhil napisao:Pajo, ti dobro znas da se ja ne zalecem bz veze na novinarske ispade. U clanku pise da su usvojene zalbe branilaca, ne znam na sta oni u presudi mogu da se zale sem na duzinu kazne, da nije adekvatno odmerena.
To preinačenje može biti i na gore i na dole osim u situaciji kada se tužilaštvo nije žalilo. U toj situaciji je prvostepeno izrečena kazna maximalna moguća i ne može biti izrečena teža kazna.
Nemojte uplitati porodično nasilje u ovu priču. Jeste ovo na neki način derivat porodičnog nasilja, ali ovo nije klasičan primer. Porodično nasilje podrazumeva psihičko i/ili fizičko maltretiranje ukućana. Dugo je gurano pod tepih i nije mu se obraćala pažnja. Poslednjih godina je dospelo u žižu i mnogo se češće goni i osuđuje.
Ovo je klasičan zločin iz strasti. To ga ne opravdava ali je društvena opasnost takvog dela daleko manja od klasičnih ubistava poteklih iz kriminala.
Kod nas je nastao ozbiljan problem u primeni zakona. Ranije je kazna za teško ubistvo bila do 20 godina (tako je i sada), a samo za najteže, najsvirepije....slučajeve je bilo moguće izreći smrtnu kaznu. Tada je broj izrečenih smrtnih kazni bio jako mali i to na teritoriji cele SFRJ.
Pre desetak godina je smrtna kazna ukinuta i zamenjena kaznom od 30 do 40 godina. Međutim tada nastaje problem u tumačenju i umesto da se kazne od 30 do 40 godina izriču u izuzetnim slučajevima kao nekad smrtna kazna, one su postale deo svakodnevnog kažnjavanja. To nije bila ideja te zakonske izmene.
Ako hoćemo da nam kazna do 40 godina bude redovna kazna (a nema razloga da ne bude) onda je potrebno propisati da je kazna za teško ubistvo do 40 godina i tačka.
"Musić je prilikom iznošenja svoje odbrane rekao da ne može odgovorno da tvrdi da je ubio devojku, zato što je tih dana bio pod uticajem kokaina, tableta i alkohola.
On je kazao da su u njegovom sećanju nedelja i ponedeljak spojeni, jer je u nedelju popio flašu tekile, nekoliko tableta i pošmrkao nekoliko grama kokaina"
On je kazao da su u njegovom sećanju nedelja i ponedeljak spojeni, jer je u nedelju popio flašu tekile, nekoliko tableta i pošmrkao nekoliko grama kokaina"
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Kakve to veze ima? To je skrivljena neuračunljivost.
- Rakhil
Za mene je to otezavajuca okolnost
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Pa to on i hoće da ga osude na bolnicu a ne na robiju.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...