Biciklizam
- Sh@rance
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
- Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29
Re: Biciklizam
Jbg najlaksi nacin pranja. Malo pre sam bajs ribao sa krpicom i bas sam se smorio.
Rekao bih 28 zica, a samo 14 nosi tezinu - gde da ne pukne.paja napisao:Ne kapiram kako ti je masa bila na prednjem točku, a pukao je zadnji.
Pa shvatio bih da je pukla žica ili obruč oko niple, al ne vidim kakve veze broj žica ima sa ovim pucanjem neopterećenog točka.
Ne mora da pukne zica da bi se tocak rascentrirao. Uzmi kljuc za zice i otpusti jednu zicu na drive strani tocka, da vidis sta ce da se desipaja napisao:Pa shvatio bih da je pukla žica ili obruč oko niple, al ne vidim kakve veze broj žica ima sa ovim pucanjem neopterećenog točka.

Prvo, on ne zna da li mu je SVA tezina bila na prednjem tocku, nego samo nagadja, niti sva tezina moze da mu bude na prednjem tocku sem ako ne vozi na njemu a on ocigledno nije vozio na njemu
dosta jako kocim (+ skora sva masa mi je na prednjem kocku ) i zadnji deo mi bas pobegne, sa par onako preskakanja gume.
Drugo, sto manje zica, veci napon u njima. Sto veci napon, veca mogucnost da samo na udarac felne (pa i rukom) jedne zice povuku. Sta mislis koja je poenta unosenja istog napona u levu i desnu stranu zadnjeg tocka (o cemu smo pricali i na PP) nego upravo ovo?
Da mu felna nije pukla, samo naslanjanjem na banderu i guranjem potiskivanjem iskrivljene strane, vratio bi tocak u centar, Od prilike slicno pise i Sheldon Brown
Spin the wheel and look to see where the worst bend is-the place where the rim is farthest from its average position. Which side is it bent toward? Let's assume that it is bent to the right in one area, and that this is the most severe bend on the rim. Move the right-hand brake shoe in toward the spinning rim until it just rubs at one point in the wheel's rotation. Feel the tension on the spokes in the immediate area of the bend.
If the spokes that go to the right flange of the hub are loose and the ones that go to the left are tight, that is the result of the rim's being deformed. Since the rim has been pushed over to the right, it eases the tension on the right spokes while increasing the tension on the left spokes. If you just tighten the left spokes in the area of the bend, it will pull the rim back toward the middle, but it also will create a flat spot. Even if you are able to get the wheel true this way it will be seriously weakened because the spoke tension will be uneven.
The proper repair in this situation is first to bend the rim back to its normal shape, and then fine-true it with the spokes. Lightweight wheels can be bent fairly easily by placing your knee or foot right on the peak of the bend, and pulling with your hands on either side of the bend. This or a similar technique should be used whenever a rim is bent more than 1 centimeter to the side and there are no broken spokes. Even wheels that have collapsed into the shape of a potato chip usually can be made rideable again with this technique This is a very useful on-the-road repair -- it even can be done without removing the wheel from the bike. If you are not sure of your skill, you are less likely to do further damage bending wheels over your knee, spectacular as it may look, than with a spoke wrench used carelessly.
[Also see other techniques to straighten a bent wheel, in the article about on-road wheel repairs. A "potato chip" wheel will often pop back nearly into its original shape -- John Allen]
If the rim is bent to the right, and the right-side spokes are tighter than the left-side spokes in the area of the bend, or if the tensions are about equal, the spokes are the cause (and cure) of the trouble. Working only in the immediate area of the bend, tighten the left spokes and loosen the right spokes, keeping the overall tension the same. For instance, if the bend involves four spokes, you might tighten each of the left spokes one-fourth turn and loosen each of the right spokes one-fourth turn. If only three spokes are involved, say two on the left and one on the right, you might tighten each of the left ones one-eighth turn and loosen the one on the right one-fourth turn. By maintaining this balance, you can true the wheel from side to side without making it go out of round. Until you have acquired a lot of experience truing wheels, don't turn any spoke more than one-fourth turn at a time for side-to-side truing.
Trece, felna je sumider moder, bez ojacanja za niplu, i nije ni obradjena na prelazu sastava - sta ocekujes od nje?
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Obicno felne koje su slabijeg kvaliteta kao sto je ova tvoja pucaju ili se krive zbog loseg sastava (mesto gde je sastavljen obruc) ili sto nemaju ojacanje za nipl sto je Zu konstatovao. Ja bih rekao da je tvoja felna pukla na sastavu, tacnije da je dobila torzioni moment bas u tom delu. Nisu imune ni felne boljih marki (Mavic) na te probleme, meni je posle par godina voznje iako je imala felna ojacanje za nipl upravo popucala po sredini felne na par mesta gde idu zice DT. Ali to je opet posle 4-5 godina voznje i akanja po raznim terenima a ne posle par meseci kao tvoja, sada sam presao na DT SWISS felne i zice i za sada je ok. Ako je dobro naspanovan tocak, dobro napumpana guma uvek cuva felnu to je prvo pravilo da ne dodje do ostecenja felne. 

Kada sam malo bolje pogledao kasnije, video sam da taj "prelaz" ili spoj dva dela felne postoji i na prednjem tocku, tako da ova felna fakticki nije pukla nego je doslo do deformisanja tog dela bas iz razloga zato sto je verovatno na tom mestu felna najslabija.
A sto se tice mase, ne mislim naravno da sam sedeo na volanu, ali cinjenica da nagib (nizbrdica) + tezina koja se tokom kocenja prenosi na prednji tocak, dovode do proklizavanja zadnjeg tocka (tj preskakanja), sto je i prouzrokovalo ovakvo krivljena felne...
@BAJKER Super objasnjenje
, ja kapiram da su 28" tockovi za drumske bicikle sa tankim gumama dosta osetljiviji u odnosu na npr tockove kod MTB i u ovakvim situacijanma, a i prilikom prelaska preko neravnog terena i sl.
Sutra cu ici u SportsExperts, pa javljam o cijem trosku se menja tocak..
Tacno, entry-level model ne toliko jakog brenda, pa ne moze se ocekivatineki i neki preterano dobar kvalitet.Ji 4Tze napisao:Trece, felna je sumider moder, bez ojacanja za niplu, i nije ni obradjena na prelazu sastava - sta ocekujes od nje?
A sto se tice mase, ne mislim naravno da sam sedeo na volanu, ali cinjenica da nagib (nizbrdica) + tezina koja se tokom kocenja prenosi na prednji tocak, dovode do proklizavanja zadnjeg tocka (tj preskakanja), sto je i prouzrokovalo ovakvo krivljena felne...
@BAJKER Super objasnjenje

Sutra cu ici u SportsExperts, pa javljam o cijem trosku se menja tocak..

- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Ako ti ne priznaju garanciju, onda vidi neku bolju felnu da ti stave, npr ova je dobra http://www.dtswiss.com/Components/Rims-Road/TK-540

Felne su sad džabalesku. Dapače, ceo točak može da se uzme, pogotovo prednji. Ja sam na Pugu imao problema sa lošim felnama. Nije bilo šanse da ne podese žicama. Stavljanje duplih kad su se pojavile u prodaji je rešilo sve probleme.
edit: vozikao sam malo Ghosta, uglavnom off-road danas. Strašno je dobar štos što polugica menjača može i u napred i unazad da se pomera za spuštanje brzina na manji zupčanik pozadi. Moguće je kočiti na nizbrdici i istovremeno produžavati prenos u pripremi za ubrzavanje. Ovako nešto nisam imao na starom STX.
edit: vozikao sam malo Ghosta, uglavnom off-road danas. Strašno je dobar štos što polugica menjača može i u napred i unazad da se pomera za spuštanje brzina na manji zupčanik pozadi. Moguće je kočiti na nizbrdici i istovremeno produžavati prenos u pripremi za ubrzavanje. Ovako nešto nisam imao na starom STX.
Poslednja izmena od nidza u 01 Maj 2014, 23:23, izmenjeno 1 put ukupno.
Ako misliš da je skakutanje neopterećenog točka dovelo do pucanja obruča ja bih se zabrinuo šta bi se desilo da zvekneš njime u neku rupu dok sediš na sedištu i dok je veći deo mase na njemu.VVWOB napisao:A sto se tice mase, ne mislim naravno da sam sedeo na volanu, ali cinjenica da nagib (nizbrdica) + tezina koja se tokom kocenja prenosi na prednji tocak, dovode do proklizavanja zadnjeg tocka (tj preskakanja), sto je i prouzrokovalo ovakvo krivljena felne...
Inače kod jakih kočenja na nizbrdici probaj da dupe zabaciš što više pozadi i time pravilnije rasporediš masu. Suviše mase na prednjem točku pri naglom kočenju može dovesti do dizanja zadnjeg točka i leta preko volana.
Mislim da mu ne mogu staviti predlozenu DT felnu jer se ne radi u izvedibi od 28 rupa.
Treba izbrojati zice na tocku, i ako sam dobro video da je to 28 zica, onda je u tome problem.
Puno islova treba da se potrefi da felna ne pukne ako je na jednu stranu zategnu zice pod opterecenjem.
Nisu ovde u pitanju felne...
Treba izbrojati zice na tocku, i ako sam dobro video da je to 28 zica, onda je u tome problem.
Puno islova treba da se potrefi da felna ne pukne ako je na jednu stranu zategnu zice pod opterecenjem.
Nisu ovde u pitanju felne...
- Captain Slow
- Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19
Danas pređoh 500-ti km ove sezone
, s obzirom da mi bajs nije primarni vid rekreacije
i da je užasno vreme već dugo, zadovoljan sam
.
Vožnja za vreme praznika kada nema gužve je mnogo lepša i opuštenija i prijatnija ,
šteta što je ovako šugavo vreme, treba iskoristiti maximalno puste ulice

i da je užasno vreme već dugo, zadovoljan sam

Vožnja za vreme praznika kada nema gužve je mnogo lepša i opuštenija i prijatnija ,
šteta što je ovako šugavo vreme, treba iskoristiti maximalno puste ulice

Nidža je u pravu, danas su dobre felne mnogo jeftinije nego nekada, a duplozidne više nisu nikakav luksuz.
Od evropskih proizvođača bih preporučio holandski AlexRims, nije firma sa tradicijom kao Mavic, ali su odlični i jeftini. Ja već desetak godina imam ovaj njihov model (ali 26", ne 700C kao što je prikazan na slici):

Masa je nekih 600 g po komadu - sad će Paja reći da su teške ko tuč.
Šta da se radi - mala masa i velika čvrstina su suprotstavljeni kriterijumi, teško je naći i jedno i drugo po razumnoj ceni.
Od evropskih proizvođača bih preporučio holandski AlexRims, nije firma sa tradicijom kao Mavic, ali su odlični i jeftini. Ja već desetak godina imam ovaj njihov model (ali 26", ne 700C kao što je prikazan na slici):

Masa je nekih 600 g po komadu - sad će Paja reći da su teške ko tuč.

Ђенерал Јанковић
Naravno da su teške ko tuč.
700C obruči do 450 grama su više nego dobri. Ima dosta proizvođača modele u toj masi, a cene su oko 50€ komad.
Sad bez zeznja točkovi i gume odnosno njihova masa su nešto što se strahovito oseti, tako da ako se kupuju ili pletu točkovi o tome treba voditi računa.

700C obruči do 450 grama su više nego dobri. Ima dosta proizvođača modele u toj masi, a cene su oko 50€ komad.
Sad bez zeznja točkovi i gume odnosno njihova masa su nešto što se strahovito oseti, tako da ako se kupuju ili pletu točkovi o tome treba voditi računa.