Dobro veče
Re: Dobro veče
Ako ne znas tablicu mnozenja onda verovatno ne znas ni razlomke al gle cuda znas ovo s leva na desno s cim se ja nikad nisam susreo na prirodno matematickom smeru jer jednostavno nikad nisam imao ovakvu situaciju(deljenje se najcesce koristilo sa razlomcima). Redosled operacija(kada nema zagrada) koji je opste poznat je da se prvo radi mnozenje/deljenje pa onda sabiranje/oduzimanje al vidis stvarno je super da si ti to znao kao nesto opste poznato sto se zna iz osnovne al zato nikad nisi naucio tablicu mnozenja.
6 : 2 x 3 moze da se napise kao 6/1 : 2/1 x 3/1 sto je dalje jednako 6/1 x 1/2 x 3/1.
6 : 2 x 3 moze da se napise kao 6/1 : 2/1 x 3/1 sto je dalje jednako 6/1 x 1/2 x 3/1.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Ovo s leva na desno i operacije iste vaznosti nisam bio skapirao, ja se secam da je deljenje starije i da se uvek prvo deli u odnosu na mnozenje, sa tim su nas i u skoli zezali plus ima ovakvih zadataka na netu, na ovu foruVladapetr napisao:Kaže da zbog ovakvog zapisa većina ljudi prvo pomnoži 2 i (1+2), a onda podeli 6 sa tim dobijenim proizvodom. Da je početni problem zapisan u obliku razlomka, šanse da se pogrešno protumači bi bile mnogo manje.

Sent from my HTC One using Tapatalk
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Nešto si pogrešno upamtio. Deljenje nije veće važnosti nego množenje, to je baš ozbiljan faul 

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
- Grujic
- Moderator
100% mi je takvo secanje, da se prvo podeli
- Kornjaca Rade
- Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
- Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet
Svasta stvarno o cemu se ovde diskutuje, mi smo u osnovnoj imali ceo kontrolni iz matematike samo sa tim prednostima kod racunskih operacija, cini mi se u petom a mozda i kod uciteljice. U principu jednom kad naucis razlomke, isto bese u petom razredu, vise znak za deljenje ÷, : i ne koristis.
- Vladapetr
Ok, 4X:2X je koliko?
2X^2, a i ja dobih 1 napamet a ftj zadatak 

- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Meni nije jasno ovo za 4X:2X..
Ako X dodelimo bilo koji broj, rezultat je uvek 2, kao i kada se sve potre ispod i iznad razlomka
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ako X dodelimo bilo koji broj, rezultat je uvek 2, kao i kada se sve potre ispod i iznad razlomka

Brzine idu u H-a !!!

Pa fora je da bude 4 (x/2) x , pa se 4 i 2 skrate da bude 2 x x sto je 2 x na kvadrat.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
- Grujic
- Moderator
Ja bih dobio 2, a jasno mi je kako se dobije 2 puta x na kvadratVladapetr napisao:Ok, 4X:2X je koliko?

Kazem ti, secam se da su nas bas tako navlacili sa tim, ne kazem da jeste tako, al tako mi ostade...
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Hmm da, posto je opet fora. Ljudi, jebale vas vise matematicke fore 

Brzine idu u H-a !!!

- Vladapetr
Nije fora
2 x na kvadrat je matematički tačno rešenje, ali to u 99% slučajeva nije ono što je pisac hteo da kaže, tj hteo da dobije 
Suština je u tome da bi razlomak 4X kroz 2X svako rešio kako treba. Ali kad faktori nisu ovako jednostavni pa ih treba transformisati, onda se ceo izraz često zapiše kao deljenje (4X:2X) i tu će malo ko staviti zagrade oko 2X. Onda se nakon serije proširivanja, skraćivanja itd... zaboravi da je ovo 2X bilo celina, pa se matematička pravila primene doslovno i dobije se sasvim levi rezultat.
Da piše 4*X:2*X bilo bi mnogo manje dileme, izostavljanje znaka za množenje ume da napravi zbrku o kojoj je polemiše.

Suština je u tome da bi razlomak 4X kroz 2X svako rešio kako treba. Ali kad faktori nisu ovako jednostavni pa ih treba transformisati, onda se ceo izraz često zapiše kao deljenje (4X:2X) i tu će malo ko staviti zagrade oko 2X. Onda se nakon serije proširivanja, skraćivanja itd... zaboravi da je ovo 2X bilo celina, pa se matematička pravila primene doslovno i dobije se sasvim levi rezultat.
Da piše 4*X:2*X bilo bi mnogo manje dileme, izostavljanje znaka za množenje ume da napravi zbrku o kojoj je polemiše.
- Kornjaca Rade
Izostavljanje znaka za mnozenje pravi zbrku kad je u kombinaciji sa klasicnim znakom za deljenje. Zbog toga se i koriste uvek razlomci umesto, osim kad hoces da navlacis dokone fb-ovce 

- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
4x/2x je 2
Možda je NX u stvari (N•X)
Skraćeno zbog česte primene tih izraza u drugim, ozbiljnijim kalkulacijama. I meni je sad nešto prošlo kroz glavu neko sećanje iz srednje.
A princip je isti kad malo dete pitaš koliko prstiju vidi a pokažeš četiri podignuta a palcem savijenim, šakom unapred. I ono te zezne i kaže 5
Možda je NX u stvari (N•X)
Skraćeno zbog česte primene tih izraza u drugim, ozbiljnijim kalkulacijama. I meni je sad nešto prošlo kroz glavu neko sećanje iz srednje.
A princip je isti kad malo dete pitaš koliko prstiju vidi a pokažeš četiri podignuta a palcem savijenim, šakom unapred. I ono te zezne i kaže 5

Boringly average, but also perfect for school run mums
- Kornjaca Rade
Zavisi sta ti znaci znak /, ako je razlomak onda jeste 2, ako je ÷ tj :, onda je ((4*x):2)*x=2x^2.