Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od ftj »

Kako se definiše zločin iz strasti i zašto onda svako ubistvo žene nije zločin iz strasti nego je neko porodično nasilje a ovo zločin iz strasti. Čisto sumnjam da on nju nije maltretirao i pre toga a da mu je ovo izolovan incident.

Ovde su i mediji svojim pisanjem relativizovali slučaj u smislu ona je njega varala, zato ju je ubio(NIJE HTEO JBG). Isto pre neki dan naslov u novinama nije mogao da prežali smrt sina pa je ubio ženu, u fazonu ajde malo da opravdamo to ubistvo.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Nesto sto se kod nas uzima kao "olaksavajuca okolnost" je po meni samo okolnost koja "nije otezavajuca", a nikako to ne znaci da je olaksavajuca.
Npr, neko pocini zlocin i sad je olaksavajuce to sto mu je prvi put. Pa nije olaksavajuce, nego samo ne treba da ima otezavajucu okolnost kakvu bi imao da je kriminalac koji se stalno vraca kriminalu.

HTC
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Mi imao dubok problem u drustvu koje je zabrazdilo u neke kvazi-tradicionalne vode, pa usput primenjuje i te iskrivljene vizije porodicnih odnosa gde je muskarac personifikacija boga licno, a zena ce da radi kako joj se kaze i nikako drugacije. Ocevi podizu sinove u tom maniru, majke povladjuju i kreiraju princeve bez pokrica. Kada takva nakarada od coveka naleti na odbijanje na ovaj ili onaj nacin, izlaz mu je da ubije (ako nisi moja, neces biti nicija).
Ne znam da li ste primetili da je to jako cest motiv: zena ostavlja muskarca, on je opseda neko vreme, na kraju je ubija. Opravdanje je uvek nesto nebulozno, tipa prevarila me. Kad sam citao za onog monstruma koji je na stepenistu ubio zenu i njeno dete zato sto ga je ostavila, fizicki mi nije bilo dobro. TAj opis komsinice koja je prva izasla da pripomogne mi stoji urezan u mozak. I sad je to zlocin iz strasti, recimo, jer moze tako da se tumaci? A ja ne mogu da zamislim kaznu za tog krvnika, da ga ispeces zivog nije dosta.
Zlocin iz strasti je kad uhvatis komsiju na zeni i upucas oboje pa sebe. Ovo, kad imas istoriju nasilnickog ponasanja, silne prijave, bijes zenu ko dobar dan pa onda preteras i ubijes je, nije zlocin iz strasti. Sve mamine sinove koji mlate zenu pa je ubiju kad ih ostavo bih ubijao ko pse, jer za bolje nisu
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

A što to usmeravaš na naše društvo?
Jako veliki procenat žena ubija poznati muškarac, razlike postoje između društava, ali je okreni obrni tu oko 80% negde do 90% negde manje... I to svugde.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Nista te nisam shvatio sada
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Rakhil napisao:Mi imao dubok problem u drustvu koje je zabrazdilo u neke kvazi-tradicionalne vode, pa usput primenjuje i te iskrivljene vizije porodicnih odnosa gde je muskarac personifikacija boga licno, a zena ce da radi kako joj se kaze i nikako drugacije. Ocevi podizu sinove u tom maniru, majke povladjuju i kreiraju princeve bez pokrica. Kada takva nakarada od coveka naleti na odbijanje na ovaj ili onaj nacin, izlaz mu je da ubije (ako nisi moja, neces biti nicija).
Ne znam da li ste primetili da je to jako cest motiv: zena ostavlja muskarca, on je opseda neko vreme, na kraju je ubija. Opravdanje je uvek nesto nebulozno, tipa prevarila me. Kad sam citao za onog monstruma koji je na stepenistu ubio zenu i njeno dete zato sto ga je ostavila, fizicki mi nije bilo dobro. TAj opis komsinice koja je prva izasla da pripomogne mi stoji urezan u mozak. I sad je to zlocin iz strasti, recimo, jer moze tako da se tumaci? A ja ne mogu da zamislim kaznu za tog krvnika, da ga ispeces zivog nije dosta.
Zlocin iz strasti je kad uhvatis komsiju na zeni i upucas oboje pa sebe. Ovo, kad imas istoriju nasilnickog ponasanja, silne prijave, bijes zenu ko dobar dan pa onda preteras i ubijes je, nije zlocin iz strasti. Sve mamine sinove koji mlate zenu pa je ubiju kad ih ostavo bih ubijao ko pse, jer za bolje nisu
Srkraćeno, to što si rekao da mi kao društvo imamo za problem, nemamo samo mi.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Licno mislim da ce na ponovnom sudjenju biti potvrdjena ta kazna od 35. godina, a samim tim postati i pravosnazna. Ne vidim razlog da tako ne bude.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Upravo, ko zna zašto je ponovljen postupak, samo što blic komentatori kad vide vest pomisle da je oslobođen :kezo:
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Prometnici sada ne smeju nam nista,
za volanom uvek sedi Stevan Gojkov Pista,
S.G. Pista surova je faca,
dalji mu je rodjak MIHALJ KERTES BRACA!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=8XIc0xXS8BE
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Grujic napisao:Srkraćeno, to što si rekao da mi kao društvo imamo za problem, nemamo samo mi.
Dobro. Jel te to tesi sto nismo jedini?
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

ftj napisao:Kako se definiše zločin iz strasti i zašto onda svako ubistvo žene nije zločin iz strasti nego je neko porodično nasilje a ovo zločin iz strasti. Čisto sumnjam da on nju nije maltretirao i pre toga a da mu je ovo izolovan incident.
Nasilje u porodici

Član 194 krivičnog zakonika

(1) Ko primenom nasilja, pretnjom da će napasti na život ili telo, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava spokojstvo, telesni integritet ili duševno stanje člana svoje porodice,
kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

(2) Ako je pri izvršenju dela iz stava 1. ovog člana korišćeno oružje, opasno oruđe ili drugo sredstvo podobno da telo teško povredi ili zdravlje teško naruši,
učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

(3) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila teška telesna povreda ili teško narušavanje zdravlja ili su učinjena prema maloletnom licu,
učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina.

(4) Ako je usled dela iz st. 1, 2. i 3. ovog člana nastupila smrt člana porodice,
učinilac će se kazniti zatvorom od tri do petnaest godina.

(5) Ko prekrši mere zaštite od nasilja u porodici koje mu je sud odredio na osnovu zakona,
kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.
Ovde uopšte nema namere da se neko ubije i zato je stavom 4. propisana kazna kao za obično ubistvo.

Ubistvo žene bi moglo da se podvede pod jedan od oblika kr. dela teško ubistvo:
10) ko liši života člana svoje porodice kojeg je prethodno zlostavljao;
Po meni je ovo zločin iz strasti zato što po pravilu ne postoji unapred stvorena ideja da se neko ubije, nego se takav poriv javlja u trenutku i na licu mesta. To vidiš po tome to su takva ubistva uglavnom vrlo surova uz nanošenje brojnih povreda, bez uklanjanja tragova...

Ako se dobro sećam on je nju prebio do smrti. To nije ni blizu standardnog obrasca ponašanja kada nekog svesno i planski hoćeš da ubiješ. Tada pripremiš oružije, razmisliš kako da ostaviš što manje tragova ili kako da zamaskiraš tragove...

Primer za klasično isplanirano ubistvo je isto slučaj iz Novog Sada koji se ovih dana provlači kroz medije, a radi se o devojci koja se vratila iz Francuske da studira ovde i koju je ubio neki kreten i nakon toga zapalio.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Rakhil napisao:
Grujic napisao:Srkraćeno, to što si rekao da mi kao društvo imamo za problem, nemamo samo mi.
Dobro. Jel te to tesi sto nismo jedini?
Govori da je to ipak nešto što je u osnovi ljudskog bića i da u tom kontekstu ne treba usmeravati na nas kao naciju. Što btw ti posebno voliš, a ja posebno ne, pa mora malo tas da se balansira.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Nije rekao da SAMO mi imamo problem nego da imamo problem. Ne razumem zašto bi se ti tu osećao uvređenim.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Ti smatras da je u osnovi ljudskog bica da ubija partnera ako ga napusti? Ili si promasio poentu mog posta? Ili kazes da je kod nas i u drugim zemljama slican broj slucajeva pod slicnim okolnostima?
To sta ja posebno volim nije na tebi da procenjujes, probaj bez licnih kvalifikacija.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Za to nije kriv sud već društvo koje ne uči mužijake da ga devojka može i sme ostaviti bez posledica po sebe i okolinu.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Odgovori