Mobilne telekomunikacije

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Mobilne telekomunikacije

Post od Saša »

Ja sam instalirao hrvatsku tastaturu, ima fin raspored tastera i sasvim mi odgovara. Prilično brzo i tačno kucam. Inače, prvo sam koristio srpsku, no kako ima i ćirilicu (koja mi na forumima i Internetu apsolutno ne treba), imao sam uvek tap ili dva bespotrebno više samo da bih došao do brojeva, recimo... Mana ove verzije hrvatske tastature koju koristim je što je vibracija stalno uključena i ne može da se isključi pri kucanju... :)

Što se tiče Samsunga i njegovih ekrana, imam neki utisak da je sve od Galaxy Ace-a pa naviše prva liga. Brat mi ima model odmah ispod Ace-a i to je potpuno druga priča, Ace je triput brži i bolji, a i utisak u ruci je daleko iznad... :)
Poslednja izmena od Saša u 19 Apr 2012, 20:47, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Kuzmanovic napisao:Imam neki osecaj da se manje kvare ovi "novi" ekrani.
Na S5230 sam menjao u garanciji ekran, i pred istek garancije je poceo da brljavi ali sam tada vec uzeo drugi telefon pa me nije interesovalo da jurim garanciju.

Sent from my Samsung using Tapatalk
Nisi menjao ekran, već samo touch panel, deo koji košta 10€. To je na 5230 kao dobar dan i po dva-tri puta u toku garantnog roka. To što ti se dogodilo pred kraj je ista priča. Krene da odbija neke komande ili raskalibriše ekran pa stiskaš jedno, on upisuje drugo. Retko loš telefon.

Svakako su bolji kapacitivni ekrani u odnosu na rezistivne i to je tehnologija koja će se dalje razvijati i primenjivati, sasvim sigurno.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Scuderia napisao:Kapacitivni ekran je bolji, mnooogo bolji :)

Al ima i mane, neprecizan je u odnosu na rezistentni, pogotovo ako se radi sa olovcicom...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Sad sam pogledao u garantni list. Naravno, serviseri ga nisu ni popunili, a kada sam podizao telefon sa servisa, u vipu su mi rekli da je zamenjen kompletan ekran. Toliko o tome... Ne zna se ko je veci prevarant.

Inace, posle 4 meseca koriscenja android os-a, mogu reci da me je prosla ta euforija oko androida i da mi je telefon postao kao i svaki drugi, da ne kazem da mi je dosadio. Mozda sam ja vise ocekivao, ne znam, ali znam da bi se vrlo rado vratio na symbian da je malo brzi. Kada ih uporedim, android mi vise deluje kao igracka, dok je symbian nekako ozbiljniji. Realno, ja se ne razumem puno u operativne sisteme i koristim telefon za obicne stvari, a to su pozivi, sms, mp3, net i poneka igrica. Kao prosecan korisnik ne vidim neke velike prednosti u odnosu na symbian, pored brzine i vece podrske aplikacija. Voleo bi da cujem i vase misljenje generalno o androidu i sta konkretno koristite na androidu sto ne biste mogli na drugom os.
E da, jos jedna bitna stvar zbog koje sam presao na android, to je wifi i gps. Wifi koristim svakodnevno, dok gps manje ali je ipak koristan.

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Bax, kapacitivni ekran (uz Android OS) je izmišljen baš da se konačno odbaci olovčica i da se sve može raditi običnim dodirom prsta. To što navodiš nikako nije mana. :)

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

NE bih rekao da bi mogao prstom da nacrtas nesto precizno na ekranu, kao ja sa olovcicom :)
Ja imam bas poveci kapacatitvni ekran, od 4,3 inca, pa mi je malo mucno i moram sve da zumiram da bi nabo...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Bax, postoji i olovčica za kapacitivni ekran, ako nekom baš treba... ;)

Moje zapažanje u vezi Androida...

Koristim takav telefon već skoro pola godine zaista intenzivno (pošto mi je i posao koji radim velikim delom vezan za Internet) i još mi nije dosadio. Mislim da i neće jer mi telefon ne treba "sam po sebi" (kao neka svojevrsna "igračka") već mi treba ono što mi on pruža/omogućava. Za nekog kome Internet puno znači ovakva spravica je fenomenalna stvar, on-line si non stop, odnosno bilo gde da se zatekneš. Fascinira me i raduje velika povezanost svega i svačega sa Internetom i uopšte velika lakoća korišćenja (a koju dobrim delom omogućava baš i taj kapacitivni touch ekran). Takođe i lako otvaranje (pa i editovanje) svih vrsta dokumenata, video zapisa, svega... Mnogo to tečnije funkcioniše nego ranije.
Kod Symbiana kojeg sam ranije koristio (doduše baš baš mnogo ranije) sve je to bilo mnogo komplikovanije ili ako ništa drugo trebalo je uvek bar par klikova/tapova više. Raduje me i intuitivnost sa kojom su neke stvari kod Android OS-a odrađene, tačno se vidi da je to neko osmislio prvenstveno za vezu sa Netom pa onda sve drugo. Otkako imam takav telefon kući sve manje palim laptop. Mislim da ću u skorijoj budućnosti nabaviti nešto sa još većim ekranom, takođe na Androidu i sa obaveznom SIM karticom... :)
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Saša napisao:.......... jer recimo tapneš na malu tačkicu koja je daleko sitnija od one koju si (površinom) dodirnuo - ili je još verovatnije uopšte nisi tačno ni pogodio, a ekran bez greške odreaguje ili ti ponudi (uvećano) da preciznije definišeš šta si tačno hteo......
Odlicna stvar :doubleup:
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Sloba napisao:Nisi menjao ekran, već samo touch panel, deo koji košta 10€. To je na 5230 kao dobar dan i po dva-tri puta u toku garantnog roka. To što ti se dogodilo pred kraj je ista priča. Krene da odbija neke komande ili raskalibriše ekran pa stiskaš jedno, on upisuje drugo. Retko loš telefon.
Evo meni 5230 radi 2,5 godine bez nekih problema. Malo je bagovao, tj gasio se bez razloga, dok mu nisam izvadio bateriju, pa je vratio i nastavio je da radi kao nov. Za sada je na 430h razgovora i drzi se (i realno je kao nov, u silikonskoj futroli). Ne, nije to nesto preterano dobar, vec rekoh da uvek postoji izuzetak. Ne moze se ni ocekivati nista od najjeftinije klase TS telefona, osim naravno da radi. I drugi (koji je u firmi) radi bez nekih problema, uz dosta manje razgovora, doduse.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Koja je razlika izmedju aplikacije Dolphin HD i Dolphin Mini?

Korisnikov avatar
Milos_kg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm

Post od Milos_kg »

Dolphin Mini je starija verzija Dolphin browser-a, ali se i dalje razvija.
Dolphin HD je napravljen za jace mobilne uredjaje i novije verzije OS-a (Froyo -> ... ), sadrzi mnoge alate koji mogu da olaksaju rad.
Probaj i jedan i drugi, pa vidi koji ti vise odgovara. Mozda ce HD malo seckati, logicnije mi da ce Mini raditi brze, jer je dosta pojednostavljen.
Korisnikov avatar
Milos_kg
Reactions:

Post od Milos_kg »

Uzeo sam LG Optimus 3D.
Jos uvek razmisljam koji telefon da zadrzim, da li trenutni Optimus Black ili ovaj Optimus 3D. Jedan od ova dva ide u oglase za jedno 15-ak dana.
Ono sto me vise privlaci kod O Black je:
- bela boja
- odlicna kamera
- odlican ekran
- odlicna baterija
- tanak i lagan (9.2mm / 109g)

Sve ostalo bi trebalo da je na strani 3D.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ja sam malo proucavao te kamere na mobilnim, i to redom, ono je felericno sto se boja tice, sve nesto brljavi sa zelenom i crvenom.
Nema sta nisam probao, od Samsunga, Nokie, Zte, HTC, skoro svi su truba, 95 posto modela...

Slikajte zid u zatvorenoim prozoru, i videcete skoro na svim aparatima crveni krug u sredini, i zeleni prsten okolo....
Korisnikov avatar
Milos_kg
Reactions:

Post od Milos_kg »

Jel mozes da postujes jednu sliku i da crvenim markerom oznacis na sta konkretno mislis?
Bas bih da probam.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

moze naravno, ova slika nije bas tipicni promer,ali je prva koju sam napravio, to je obican zid, wb setovan na auto.

Uoci kako boja u desnom delu ide na zelenu, a ova u levom delu neka druga boja, dok je sredina crvenkasta....

Povecaj je slobodno pa skroluj...

Slika
Odgovori