Letnje gume
- meidling
- Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
- Garaža: Volvo XC90 II D4
Re: Letnje gume
Ma samo po p.s.-u.Ja sam moje pumpao na 2.6 i 2.7 kao sto je propisano.Probaj jednom pa ces videti dali mozes da izdrzis,ako smatras da nemozes onda smanji pritisak na prvoj pumpi.
Volvo XC90 II D4
Meni za pun auto stoji 3,2 za zadnje.
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Ma neće ni da oseti razliku
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
-
- Pridružio se: 24 Maj 2017, 23:41
- Garaža: SEAT ATECA 2.0 CR TDI 190hp DSG 4Drive XCELLENCE
Na nalepnici ti pise na koliko pumpas zavisno od opterecenja auta i za pocetak odradis pumpanje na pritisak koji je fabrika preporucila i to ti bude startna pozicija pritiska.
Posle u toku voznje , dovoljno je 30-ak km na autoputu stanes (na odmaraliste/pumpu) i pogledas vizuelno kako gazi, posto gazeci sloj bude primetno tamnije boje (cist) i shodno tome korigujes pritisak.
Ako je preuzak gaz (sto ces jasno videti) skines pritisak za za 0.1bar i teras dalje pa opet prekontrolises. Ako siroko gazi i rubovi gume budu za nijansu cak i tamniji od centra, povecas pritisak za 0.1-0.2bara i nastavis dalje sa ponovnom proverom za 30-50km.
Moje iskustvo kaze da prednje gume pumpati kako kaze fabrika, eventualno +0.1 . Agregat sa njegovom tezinom nosi procentualno veci deo mase i iz tog razloga opterecenje na prednjim tockovima ne zavisi preterano od broja putnika.
Zadnji tockovi sa druge strane su jako problematicni i njih treba cesto korigovati zavisno od broja putnika i eventualnog tereta.
Inace inicijalnu postavku pritiska u tockovima odradis na hladno jer ako se ne varam fabricki pritisak je deklarisan na hladnim prenumaticima.
Kasnije u toku voznje kada radis proveru i korigovanje ne zanima te apsolutni pritisak , posto ce on biti znatno vislji, nego korigujes +/- 0.1 u odnosu na trenutni pritisak koji tad bude u tockovima.
Meni na ovom autu prednji su uvek oko 2.8bara , a zadnji 2.5 -3.0bara zavisno od tereta.
Posle u toku voznje , dovoljno je 30-ak km na autoputu stanes (na odmaraliste/pumpu) i pogledas vizuelno kako gazi, posto gazeci sloj bude primetno tamnije boje (cist) i shodno tome korigujes pritisak.
Ako je preuzak gaz (sto ces jasno videti) skines pritisak za za 0.1bar i teras dalje pa opet prekontrolises. Ako siroko gazi i rubovi gume budu za nijansu cak i tamniji od centra, povecas pritisak za 0.1-0.2bara i nastavis dalje sa ponovnom proverom za 30-50km.
Moje iskustvo kaze da prednje gume pumpati kako kaze fabrika, eventualno +0.1 . Agregat sa njegovom tezinom nosi procentualno veci deo mase i iz tog razloga opterecenje na prednjim tockovima ne zavisi preterano od broja putnika.
Zadnji tockovi sa druge strane su jako problematicni i njih treba cesto korigovati zavisno od broja putnika i eventualnog tereta.
Inace inicijalnu postavku pritiska u tockovima odradis na hladno jer ako se ne varam fabricki pritisak je deklarisan na hladnim prenumaticima.
Kasnije u toku voznje kada radis proveru i korigovanje ne zanima te apsolutni pritisak , posto ce on biti znatno vislji, nego korigujes +/- 0.1 u odnosu na trenutni pritisak koji tad bude u tockovima.
Meni na ovom autu prednji su uvek oko 2.8bara , a zadnji 2.5 -3.0bara zavisno od tereta.
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Sve je to lepo ali da stajem svakih 30km a krenuo sam na more... Da ne pricam sto godinama pumpam na jednom jedinom mestu, kod svog vulkanizera I sto na pumpama kompresori veze nemaju...
Slobodno jače napumpaj ako će biti pun auto. Neće biti neudobniji ako je teži, bezbednije je i ekonomičnije.
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
-
- Banned
Bice pun puncat, klasika kada se ide na more.
Onda cu ipak kako kaze fabrika.

Pumpas onako kako je napisano od strane inzenjera. To je tipicno za sva auta vec 40 godina unazad i nalazi se negde na auto, obicno na poklopcu za rezervoar.
Meni za zadnje tockove stoji 3.4 bara, za maksimalno opterecenje.
A default setovanje mi je 2.5 bara za sve tockove, da budem negde za blago opterecen auto, da ne razmisljam. Iako je po tipicna vrednost za ove uslove 2.3 napred i 2.1 nazad.
Meni za zadnje tockove stoji 3.4 bara, za maksimalno opterecenje.
A default setovanje mi je 2.5 bara za sve tockove, da budem negde za blago opterecen auto, da ne razmisljam. Iako je po tipicna vrednost za ove uslove 2.3 napred i 2.1 nazad.
Tako je.
I uvek pumpati na taj pritisak sa nalepnice pri hladnim gumama.
Inace, sto nizi profil guma to visi pritisak je neophodan da bi guma pravilno nalegala na povrsinu asfalta.
Dodatno za duzu voznju autoputem, pritisak sa nalepnice se podize za +0.2bara.
I uvek pumpati na taj pritisak sa nalepnice pri hladnim gumama.
Inace, sto nizi profil guma to visi pritisak je neophodan da bi guma pravilno nalegala na povrsinu asfalta.
Dodatno za duzu voznju autoputem, pritisak sa nalepnice se podize za +0.2bara.
Slobodno napumpaj na pritisak sa nalepnice kako je fabrika propisala. Evo ja sam isto tako pun+krovni kofer i napumpao po preporuci i nema brige. Generalno, ne pamtim kad sam u toku duzeg puta stao da proveravam kako deluje guma, kako se ponasa i sl...proverim na pocetku puta pritisak i teram ako senzor drugacije ne signalizira.Ogi napisao:Bice pun puncat, klasika kada se ide na more.Onda cu ipak kako kaze fabrika.
Tapatalk
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Na Kii imam senzore, tlak u gumi ne gledam. Na Corsi jednom ili dva puta u sezoni, tj. svakih ca 10 000 km bacim pogled
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
-
- Pridružio se: 24 Maj 2017, 23:41
- Garaža: SEAT ATECA 2.0 CR TDI 190hp DSG 4Drive XCELLENCE
Ocigledno nisi procitao sa razumevanjem ono sto sam se svojski potrudio da ti pojasnim.Ogi napisao: 11 Jul 2018, 06:51 Sve je to lepo ali da stajem svakih 30km a krenuo sam na more... Da ne pricam sto godinama pumpam na jednom jedinom mestu, kod svog vulkanizera I sto na pumpama kompresori veze nemaju...
Stajanje i eventualnu korekciju bi imao najverovatnije samo jednom i to ne mora biti posle 30km, vec negde moras stati da dopunis gorivo u svakom slucaju pa tad vizuelno bacis pogled i napravis korekciju na zadnjim tockovima.
Kakve veze ima to sto manometar na pumpi "veze nema" , lepo sam ti pojasnio da te za korekciju ne zanima apsolutni pritisak vec korekcija za +/- 0.10 , i totalno je nebitna u tom slucaju apsolutna preciznost datog manometra.
I ovako kada stanes sa vrucim gumama imaces vislji pritisak (verovatno otud da "veze nemaju") . Ovo ces jednom uraditi na tom autu i znaces koji pritisak ti odgovara na datim pneumaticima u praznoj i punoj varijanti, zapises i imas referencu za ubuduce.
-
- Banned
Hvala G-dine Danijele.
- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
Ako su ispravne felne i gume - ne bi trebao da imaš bilo kakvih problema.
Pre puta sam napred naduvao na 2.3 a nazad na 2.4 (jer autoput, pun auto, pet osoba, torq
itd) i nakon 1800 km i 12 dana, pritisak je bio isti kao i pre puta.
Ti imaš nov auto, nove felne i gume (kod mene su gume ok, sve četriri DOT iz 2016. godine) i ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema.
Pre puta sam napred naduvao na 2.3 a nazad na 2.4 (jer autoput, pun auto, pet osoba, torq

Ti imaš nov auto, nove felne i gume (kod mene su gume ok, sve četriri DOT iz 2016. godine) i ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema.

- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Ljudi teraju godinama i jedini pritisak koji mere je na nadlaktici. Da ne spominjem da i kod vulkanizera idu na svakih par godina, kada ih "prevari" da 'novu novu' gumu zamene još novijom polovnom. I stignu do Grčke 
TT

TT