fq400 napisao:Ne znam za sve, ali Prva i B92 su u vlasništvu Antena Grupe, naših 'prijatelja' Grka. Ne mislim da nam nisu prijatelji, samo naglašavam da se oni tradicionalno vode kao prijatelji Srbije, isto kao što se Soroš vodi kao 'neprijatelj'. Nova TV je u vlasništvu RTL-a (koliko mi je poznato).
Vlasnicki kapital moze da ima, ali i ne mora uopste da ima veze sa uredjivackom politikom. Grci su kupili Prvu (za B92 stvarno nisam cuo da je kupljena od strane Antene, ali ko zna, mozda i nisam dobro obavesten) iskljucivo zbog finansijskog interesa, prosirenja poslovanja, prihoda itd, a uredjivacku politiku na B92 kreira sorosev fond za otvoreno drustvo kao i u mnogim drugim medijima.
A sto se tice grckog prijateljstva prema srpskom narodu, Srbi nikada nisu imali niti ce imati veceg prijatelja od Grcke, ali to je sad druga tema. Da se mi sami prema sebi ponasamo onako se Grci ponasaju prema nama, ne znam gde bi nam bio kraj.
@Snork
80% zemlje u Srbiji pre 45-te godine je u svom vlasnistvu drzala Srpska pravoslavna crkva. Nakon dolaska komunisticke partije na celo Jugoslavije ukljucujuci i Srbiju, gotovo celokupna zemlja je crkvi oduzeta sa kojom se kasnije slobodno raspolagalo u cilju izgradnje fabrika, putne infrastrukture itd.
Po meni, zemlja u drzavnom vlasnistvu poput primera u Britaniji je jako dobra stvar koja efikasno stiti nacionalne interese (da smo i mi na vreme imali takav zakon nebismo danas imali problem na Kosmetu). Drzava je vlasnik zemljista, ti mozes da ga zakupis na 99 godina sa pravom produzetka roka kada isti istekne, ali nemas pravo da otudjujes drzavnu svojinu bez saglasnosti drzave niti bi kao u slucaju Srbije raznorazni tajkuni, stranci i ko zna ko jos sve mogli da kupuju ogromne povrsine zemljista kada im se prohte, bila bi sprecena divlja gradnja i jos mnogo povlastica bi proisteklo iz takve regulative.