Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Uroš S. »

paja napisao:
nikaragva napisao:
snork napisao:Da li je neko primetio da na uplatnicama Infostana od ove godine nema stavke "građevinsko zemljište", pa su računi primetno niži?

Kao što znate, kada su komunisti došli na vlast posle II svetskog rata, nacionalizovali su celokupno zemljište (bar u gradovima, za sela nisam siguran), a onda nam ga mesečno iznajmljivali. :twisted:

Da li sada sledi automatska de-nacionalizacija, ili to neće tako lako ići?
Kako mi je Paja objasnio nista tu nije automatski, nego sam ides i prevodis u svoju svojinu, ako trenutno imas pravo koriscenja. To automatski povlaci veci porez.
Upravo tako. Konverzija prava korišćenja u pravo svojine, a to povlači za sobom i da će se na to zemljište na kojem se povrati pravo svojine laćati porez.
Kada se na nepokretnosti ustanovi stvarno pravo uže od prava svojine, plaća se porez na to uže pravo :-)

HUAWEI P6 via TT
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Nema prepisivanja :)
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

ljuba napisao:Pa se onda desi kao u Holandiji, da nece da daju hipoteke na kuce / stanove na gradskom gradjevinskom zemljistu jel ne mogu da pretpostave koliki zakup grad / vlasnik moze da placa. Za moj stan (u velikoj zgradi) ja teoretski placam godisnje (ne placam posto sam kupio na 50god) oko 2100Eur-a. To je glavni izvor prihoda za grad...
Da li je to zemljište u Holandiji zaista državno, ili je reč o privatnom vlasništvu npr. holandske kraljevske porodice? U Engleskoj (bar kada je reč o Londonu i ostalim većim gradovima, za sela ne znam) sve poseduje kraljevska porodica i "plemstvo" (u bukvalnom, feudalnom smislu). Zemljište, a mislim i skoro sve kuće. Ti možeš to samo da iznajmiš od njih (obično na 99 godina), ali ne i da stvarno kupiš. Slično je sa kolonijama, konkretno u Kanadi je vlasnik celokupnog zemljišta engleska kruna. Ne znam kako je tačno regulisano u Australiji, na Novom Zelandu, Jamajci, Barbadosu i njihovim drugim posedima i teritorijama, ali verujem da je isto.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

nuk napisao:Nema prepisivanja :)
Nije stvarno, skoro sam to učio iz Poreza pa mi ostalo :)
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

snork napisao:
ljuba napisao:Pa se onda desi kao u Holandiji, da nece da daju hipoteke na kuce / stanove na gradskom gradjevinskom zemljistu jel ne mogu da pretpostave koliki zakup grad / vlasnik moze da placa. Za moj stan (u velikoj zgradi) ja teoretski placam godisnje (ne placam posto sam kupio na 50god) oko 2100Eur-a. To je glavni izvor prihoda za grad...
Da li je to zemljište u Holandiji zaista državno, ili je reč o privatnom vlasništvu npr. holandske kraljevske porodice? U Engleskoj (bar kada je reč o Londonu i ostalim većim gradovima, za sela ne znam) sve poseduje kraljevska porodica i "plemstvo" (u bukvalnom, feudalnom smislu). Zemljište, a mislim i skoro sve kuće. Ti možeš to samo da iznajmiš od njih (obično na 99 godina), ali ne i da stvarno kupiš. Slično je sa kolonijama, konkretno u Kanadi je vlasnik celokupnog zemljišta engleska kruna. Ne znam kako je tačno regulisano u Australiji, na Novom Zelandu, Jamajci, Barbadosu i njihovim drugim posedima i teritorijama, ali verujem da je isto.

Kako je to genijalno. Ne znam samo kakvu kasu u glavi ima taj narod pa to tako prihvata.
Lepo kaze moj kum u sali za to plemstvo: ja bi to sve pobio :)
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

I svi labudovi u Engleskoj su u vlasnistvu kraljice! :mrgreen:
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Konkretno Amsterdamsko zemljiste (dobrim delom) je u vlasnistvu grada, a za druga mesta mesano. Im i privatnih parcela naravno. Svuda je skupo, ali konkretno za tu cenu nekada i dobijes nesto...
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Laki021 napisao:Kako je to genijalno. Ne znam samo kakvu kasu u glavi ima taj narod pa to tako prihvata.
Lepo kaze moj kum u sali za to plemstvo: ja bi to sve pobio :)
Haha, kao 1789. u Francuskoj, pa 1917. u Rusiji, pa i 1945. kod nas (s tim da mi nismo imali neko veliko "plemstvo", ali jesmo izgrađeno građansko društvo i kapitaliste).

Naravno da je veoma nepošten sistem u kome banda najbeskrupuloznijih pojedinaca prisvoji sve za sebe i onda vekovima vlada ostalima. Ali to očigledno odgovara nekim narodima, čim se ne bune. Da citiram rečenicu iz jedne epizode Alan Forda: "Ako ne znaš što bi htio, mislit ćemo mi za tebe". Nažalost, mislim da bi i našem narodu više odgovarao takav sistem...
aleksa napisao:I svi labudovi u Engleskoj su u vlasnistvu kraljice! :mrgreen:
I mnogo šta drugo. Npr. kad uloviš neke vrste ribe, moraš da ih predaš vlastima (tzv. "royal fish"). Pre godinu-dve je neki tip zamalo zaglavio na robiji jer su ga uhvatili da to nije uradio. :)
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

fq400 napisao:Ne znam za sve, ali Prva i B92 su u vlasništvu Antena Grupe, naših 'prijatelja' Grka. Ne mislim da nam nisu prijatelji, samo naglašavam da se oni tradicionalno vode kao prijatelji Srbije, isto kao što se Soroš vodi kao 'neprijatelj'. Nova TV je u vlasništvu RTL-a (koliko mi je poznato).
Vlasnicki kapital moze da ima, ali i ne mora uopste da ima veze sa uredjivackom politikom. Grci su kupili Prvu (za B92 stvarno nisam cuo da je kupljena od strane Antene, ali ko zna, mozda i nisam dobro obavesten) iskljucivo zbog finansijskog interesa, prosirenja poslovanja, prihoda itd, a uredjivacku politiku na B92 kreira sorosev fond za otvoreno drustvo kao i u mnogim drugim medijima.
A sto se tice grckog prijateljstva prema srpskom narodu, Srbi nikada nisu imali niti ce imati veceg prijatelja od Grcke, ali to je sad druga tema. Da se mi sami prema sebi ponasamo onako se Grci ponasaju prema nama, ne znam gde bi nam bio kraj. ;)

@Snork

80% zemlje u Srbiji pre 45-te godine je u svom vlasnistvu drzala Srpska pravoslavna crkva. Nakon dolaska komunisticke partije na celo Jugoslavije ukljucujuci i Srbiju, gotovo celokupna zemlja je crkvi oduzeta sa kojom se kasnije slobodno raspolagalo u cilju izgradnje fabrika, putne infrastrukture itd.
Po meni, zemlja u drzavnom vlasnistvu poput primera u Britaniji je jako dobra stvar koja efikasno stiti nacionalne interese (da smo i mi na vreme imali takav zakon nebismo danas imali problem na Kosmetu). Drzava je vlasnik zemljista, ti mozes da ga zakupis na 99 godina sa pravom produzetka roka kada isti istekne, ali nemas pravo da otudjujes drzavnu svojinu bez saglasnosti drzave niti bi kao u slucaju Srbije raznorazni tajkuni, stranci i ko zna ko jos sve mogli da kupuju ogromne povrsine zemljista kada im se prohte, bila bi sprecena divlja gradnja i jos mnogo povlastica bi proisteklo iz takve regulative.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Dnevnik RTS-a: "Voz je naleteo na terensko vozilo dzip, marke Suzuki" :ccc:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Incognito napisao: Po meni, zemlja u drzavnom vlasnistvu poput primera u Britaniji je jako dobra stvar koja efikasno stiti nacionalne interese (da smo i mi na vreme imali takav zakon nebismo danas imali problem na Kosmetu)
Koji tacno problem ne bi imali? :)
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Piros »

Texonja napisao:Dnevnik RTS-a: "Voz je naleteo na terensko vozilo dzip, marke Suzuki" :ccc:
Sada sam upravo procitao vest na Blic portalu, da su se vozac i masinovodja culi telefonom i na pitanje sta da radi, masinovodja mu odgovorio da vozi, jer sigurno prolazi :-o
Jednostavno ne mogu da verujem da je ljudska glupost tako velika, ako je to sto pise Blic tacno.
Послато са GT-P1000 користећи Тапаток 2
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Meni tu nista nije jasno. Sta kao, poznavali se i ovaj je znao da mu poznanik nailazi vozom, pa ga nazvao da pita kad nailazi?
Deluje kao low budget scenario za petorazredni film.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

Deluje potpuno iracionalno. Ne znam kako se kači link preko tapatalka, ali tekst deluje suludo ako je istina

Послато са GT-S7582 уз помоћ Тапатока
Odgovori