Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Auris prva generacija 1.6 130ks.

Post od dag81 »

ljubitelj napisao:Nema opruge niti se koristi šrafciger.
Fabrika je pod strogo obavezno predvidela blokadu špulne i shodno tome postoji alat tome namenjen, ne bih rizikovao da se neko igra improvizacijama oko airbag sistema.
Postabi koju sliku alata za blokadu spulne.

Jesi li nekada skidao airbag, kad kazes da nema opruge?

@Bax, ostao bi ti otisak koze ispod kraka, ocrtala bi se debljina koze. Vozi malo ovako, pa odnesi volan da ti lepo presvuku.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Necu nositi volan na prepravke, ako se ovo pokaze kao trajno, svidja mi se ovako.

Nek se malo usljaka pa cu presvuci i na drugim kolima...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Skidao i stavljao aribegove na volanu. hvala na pitanju. Torx šrafovi drže modul airbaga i zatežu se na definisani obrtni moment...
Ima i sistema na opruge (Peugeot npr) ali to nije ni bilo pitanje već za druge proizvodjače.

A slika alata verovatno ništa ne znači čim nisi u toku da je potreban. Isto tako ni part number alata ništa ne znači

Pitanje je namenjeno za one koji profesionalno rade volane svih varijanti airbagova, kao pomenuti iz Zrenjanina a oni znaju o kojim alatima za fiksiranje špulne se radi, i ne trebaju im slike da bi znali da li mogu ili ne mogu da obave posao.
Korisnikov avatar
Ikac
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 22:29
Garaža: Fiat Bravo 198 (2011) 1.6 multijet

Post od Ikac »

A zašto je problem da se okači slika alata?
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Ne znam da li mislimo na isto, ali na Mazdi airbag se skida srafcigerom. Sa kontra strane postoje tri otvora, na "9, 3 i 6 sati". Unutra su kopce koje se potkace srafcigeom i airbag se oslobadja. Mislim da i u servisnom uputstvu pise samo "flat screwdriver". Otkaci se konektor jastuka, obavezno bez kontakta ili sa raskacenim akumulatorom, odvrne se velika centralna matica i volan je skinut. Na Puntu sam skidao jastuk i sve je isto, osim sto su umesto kopci bili srafovi sa kontra strane.

Slika

Sent from my MI 9 using Tapatalk
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Strucnjak kaze da ne ode to tako. A ja skinuo bar 20 volana, par sebi i dosta drugima, al eto nemam pojima. I da nisam imao "specijalni alat za spulnu" i gle cuda nisam zajebo ni jednu. A i spulne san menjao, ponekad.
Ne znam samo sto bi fiksirao spulnu, nece se deca igrati u autu. Ali strucnjak kaze da mora specijalni alat za fiksiranje, kao kad se zupci motor. Pa bih zamolio strucno lice da nam postavi sliku tog alata. Ne kazem da ne postoji,ali bih voleo da vidim kako izgleda i zbog cega se fiksira pri demontazi volana.

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Sloba napisao: 03 Okt 2021, 18:17 Ne znam da li mislimo na isto, ali na Mazdi airbag se skida srafcigerom.
Nije uopšte o tome priča već o skldanju volana i fiksiranju (jedne ili više njih) špulni ispod u odnosu na vratilo. A to nije vidljivo na toj slici.
Što se tiče alata za špulne, ko se bavi poslom zna za koji model volana/ auta treba koji alat, ko nije u toku traži slike (a koje očito mu i ne znače kada ne zna da postoje alati).

Ko misli da su fabrike iz dosade izmislile alate za centriranje a ujedno i fiksiranje bolje da ne komentarišem. Nema adekvatnih reči za igranje sa aribag sistemom.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Ikac napisao: 03 Okt 2021, 18:05 A zašto je problem da se okači slika alata?
Što bi kačio slku alata koji se koristi pri popravci na autu, toliko modela auta i toliko modela alata...
U servisu koji se bavi time znaće da li za tvoj auto imaju alat da rade na njemu ili nemaju, tako prosto i bez ikakvih slika...i pitanje je bilo namenjeno za takav neki servis odnosno da se ima kontakt da može da se uputi kada treba. Te špulne takodje crkavaju kao i ostali delovi na autu i povremeno treba uraditi zamenu.

Isto pitanje, zašto je problem da se okači slika alata za fiskiranje bregaste?

Nekome ko nije u materiji slika (alata o kome nije čuo da se koristi) ništa bitno neće pomoći, kome baš treba slika očas posla će naći za konrektan model.

Uglavnom, svodi se na staro pravilo RTFM gde je i slika i broj i upotreba alata opisana. Po pravilu kompletna informacija serviseru da uradi posao kako je fabrika tj inženjeri predvideli je opisano.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

@ljubitelj, mani me filozofije. Daj slike alata za fiksiranje spulne kad se skida volan, ako nemas bolje reci da filozofiras i da si pobrkao materiju. Vidim i bregastu mesas sa skidanjem volana, bravo.Popravka auta skidanje volana!? Pa ti si kralj. Verovatno ima alat i za skidanje sedista, ne bi me cudilo da znas i koji je to alat ali neces da kazes.
Ti ocigledno nisi skidao nikada volan na novijem autu, iskljucujem Volvo ztvarno na njemu nisam skidao nista niti cackao.

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Troluješ bez veze, RTFM :)
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Ovaj momenat je bitan.

Slika

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

I Japanci su postali aljkavi.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Re: Servis - Razno

Post od carov2 »

Juče sam uradio mali servis, zamenio prednje pločice i zamenio oba nosača motora.
Tražio sam da mi pokažu stare filtere i stare nosače motora jer me zanimala razlika između originalnih delova / iz ovlašćenog servisa i onih koji nemaju VW/Audi znak.
Majstor kaže da nema nikakve razlike, filteri za vazduh i za kabinu su identični kao i Mann koje sam sada kupio.
Filter za ulje koji je stavljen u ovlašćenom prošlog puta je Hengst sa Audi znakom, kaže da je Mann istog kvaliteta.
Nosač motora je kaže takodje potpuno isti, sada je stavljen Lemforder.
Znači njemu je sve to potpuno isto. Slika

Ja filtere koje je stavio, nisam video, tako da ću narednog puta da vidim, pa da vidim da li ima razlike između Mann filtera koji imaju Audi znak ili nema.
Sada mi se nešto čini da i nema u ovom slučaju.

Iznenadio se na šta liči filter za vazduh nakon 12000 km, kaže da deluje da nije ni menjan prethodni put, morao je i da slika. Slika

Stavljeno Ravenol VMP ulje, deluje mi da auto "mekše" i tiše radi.

Ate pločice za sada deluju super.SlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Zaato nosaci motora, sta im je falilo.

Meni nesto u glavi da ti je auto bas mlad i sa malo km, pred kraj garancije ili da je izasao tek.

Послато са SM-A528B помоћу Тапатока

nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Auto je novembar 2017. trenutno 143k km.
Pri 131k km sam bio u ovlašćenom servisu, pa su oni primetili da su nosači za zamenu, jedan je procurio, desni, a savetuju da se uvek menjaju oba, ne samo jedan.
Ja sam se takodje iznenadio i smatram da je rano, pa sam iz tog razloga i razmišljao koje sada da stavim, išao sam logikom, ako su fabrički tako brzo otišli, što bih (opet) stavljao iz ovlašćenog.
AWT sa drugog foruma mi je savetovao Lemforder, kaže da su isti, samo nemaju Audi znak.
Inače se oseti razlika sada kada se auto pali/gasi, nisu bili u dobrom stanju, što mi je majstor iz Pirota juče i potvrdio, ali nisu nešto ni u lošem stanju, kako bih ja, kao laik zaključio.
Razlika nije velika, očekivao sam veću.

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

Odgovori