Ratna tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Re: Ratna tehnika

Post od kvcali »

Izgleda da kod nas "stvari" uvek idu pogresnim tokom, a valjda zato i postoji ona tema, kako bese, zasto je srbija tu gde jeste ?
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Bajker, nema sta da te brine...i ja sam svojevremeno lupao glavu sto je pojedinim "stranama" vojska i njeno ministarstvo interesantno.

Kratak odgovor glasi: SDPR. legalni prodavac oruzja.

Podugacak je spisak, sta nasim oruzanim snagama fali mnogo vise, nego ALAS. To se desava vec godinama unazad, jedan od svezijih primera je Jurisna puska M-21...prilicno uspeo projekat, koji je 2-5god bio na upotrebi u Iraku pre naoruzavanja dela VS.

Sto se tice cene, naspram ALASA je to sica....sta da vise pricamo, kad se na uzbunu jos vuklja borbeni ranac :x
snork napisao:Lazanski ima takav stil pisanja... :D

Što se tiče brzine, 180 m/s = 650 km/h... u pravu si, moglo je i malo brže. Valjda su zaključili da je to neki optimum što se tiče potrošnje i IC odraza (ako je neko ovo drugo uopšte merio). ALAS je ipak krstareća (što bi Rusi rekli - krilata) raketa sa mlaznim motorom, tu je plafon oko 1000 km/h (Tomahawk npr. leti brzinom od oko 850 km/h). Imaju Rusi i neke nadzvučne krstareće rakete, ali velike su kao (i liče na) manji lovački avion... Takva čuda se ne isplati praviti ako neće nositi nuklearnu bojevu glavu.
Radio sam ja domaci i racunao :mrgreen: ....mada i ne treba biti mnogo pametan, 300m/s je brzina zvuka.

Jeste da su brzine do i oko transsonicne za krilate rakete prihvatljive, ali ALAS nije primarno krstareca raketa. On jeste oruzje visoke preciznosti, i to frontovskog tipa, za bas bas tackaste ciljeve.

Osim toga, da bi se gadjali tenkovi u blizoj buducnosti, pored aktivnih sistema odbrane kao sto je STORA i ARENA, napadac mora da bude prilicno zajebano sofisticiran.

Inace tomahawk bez obzira na svoju sofisticiranost, sa aspekta PVO odlican i prilicno lak cilj za gadjanje.

P.S: nadam se da ogi ne prati ovu temu :mrgreen:
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

:kezo:

borbeni ranac, nego sta... i asovcic...
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

superboss napisao: Inace tomahawk bez obzira na svoju sofisticiranost, sa aspekta PVO odlican i prilicno lak cilj za gadjanje.
Licno sam gledao 99" kako su oborili jedan Tomahawk iznad Dunava Strelom 2M, na Zemunskom Gardosu na platou bilo oko 50tak znatizeljnika koji su uzivo gledali sta se desava na nebu iznad BG.
Slika
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

oko svih objekata koji su bili meta a zna se koji su bili, trebala je da postoji dezurna posada 24h, ne bas u neposrednoj blizini ali na do deset kilometara i da se na smenu menjaju strelci i posmatraci, ni jedan ne bi prosao do cilja, narocito nocu, dosta se cuje a i svetli u mraku strasno.
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

BAJKER napisao:E sad sta me brine u sledecoj izjavi Ratoslava Lazanskog. :zbunjen:

BEOGRAD - Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski izjavio je danas da bi raketa "alas", koja će se po sporazumu sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima proizvoditi u Srbiji, mogla da bude konkurentna na svetskom tržistu.
Lazanski je rekao da je, međutim, malo verovatno da će ta raketa biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije, koja sa budžetom za odbranu od 550 miliona evra može samo da podmiri tekuće obaveze, a o nabavci novih sistema nema ni govora.
On je dodao da su svi novi borbeni sistemi, poput samohodne haubice "nora" ili kompleta za modernizaciju tenka M-84 namenjeni isključivo inostranstvu.
Dodao je da namenska industrija Srbije raspolaže kapacitetima za proizvodnju nove rakete, koju razvija privatna kompanija "EdePro" uz sponzorstvo Jugimport-SDPR, a da Emirati imaju potreban novac.
Izvor Kurir.

Glupo mi je da se u nasoj zemlji nesto razvija i proizvodi a da ga ta ista vojska te zemlje nece imati u naoruzanju. A lose je i iz pogleda marketinga pri prodaji trecim zemljama, zamislite situaciju dodje zainteresovani kupac Alasa i pita "kako se sistem pokazao u naoruzanju vojske Srbije"? A ovi nasi im kazu "Pa vidite ovaj mi ga jos nemamo u naoruzanju" Kakav bi samo blam sebi naneli :glavomuzid: Na takav nacin se nece prodati nista.
Nema tu nista novo, kako rece predhodni vladar ove zemlje nama ne treba vojska, mi zivimo u svetu u kome caruje drugarstvo.. :kezo: :glavomuzid:
Strasno, nemaju svi ni nove uniforme M-10 a kamoli da ce vojska moci da priusti sebi raketne sisteme...svaka zemlja u okruzenju ulaze u naoruzanje, neki manje neki vise ali se makar nesto kupuje, a kod nas nista i nema naznaka da ce se to promeniti. Razumem ja da para "nema" ali sto je najgore nema ni volje da se nesto uradi po tom pitanju! :twisted:
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

ej bre ljudi nemojte se zanositi, vojsci fale toliko elementarne stvari da je to ponekad tesko za poverovati... nazalost...
ovi clanci tipa "kamioni, avioni" su na nivou glasina kako su nam rusi u nekoliko il76 poslali s300 u aprilu 99te...
mi smo imali fantasticnu vojnu industriju za nasu velicinu, ( pricam o staroj sfrj ), najveci deo kadra i kapaciteta je ostao u srbiji ali su nas godine koje su za nama vratile decenijama unazad...
lepo rece superboss, rancici i asovcici i igranje rata, jer za ozbiljnije stvari nema no novca ni volje, a sve manje ni znanja...
ja se divim ljudima koji svoj posao u vojsci i dalje rade sa nekim entuzijazmom i trude se... to su meni moralni heroji...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Ratna tehnika

Post od Floyd »

:plusone:

Gesendet von meinem GT-N7000 mit Tapatalk 2
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

dragan napisao:ej bre ljudi nemojte se zanositi, vojsci fale toliko elementarne stvari da je to ponekad tesko za poverovati... nazalost...
ovi clanci tipa "kamioni, avioni" su na nivou glasina kako su nam rusi u nekoliko il76 poslali s300 u aprilu 99te...
mi smo imali fantasticnu vojnu industriju za nasu velicinu, ( pricam o staroj sfrj ), najveci deo kadra i kapaciteta je ostao u srbiji ali su nas godine koje su za nama vratile decenijama unazad...
lepo rece superboss, rancici i asovcici i igranje rata, jer za ozbiljnije stvari nema no novca ni volje, a sve manje ni znanja...
ja se divim ljudima koji svoj posao u vojsci i dalje rade sa nekim entuzijazmom i trude se... to su meni moralni heroji...
:plusone:
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

Da ali zato ima mnoooogo neracionalnosti,

na primer u Kraljevu postoje 3 ogromne kasarne, ribnica skoro pa u samom gradu, jarcujak, nekadasnja 252. oklopna, ogromna kasarna, ladjevi nepregledan prostor i aerodrom, staza na beranovcu, to je jedna ogromna sumetina unutar te staze i sigurno nekoliko desetina manjih kasarnica, magacina, i ko zna cega a realno sve sto je potrebno je jedna baza i par magacina , to je u mojoj okolini, a zamislite na celoj teritoriji sta sve ima pa kad se to racionalizuje smanje troskovi i proda nepotrebno, bilo bi para podosta.
Slika

Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

sve se to slazem ali neki drugi mozgovi treba da shvate tako nesto...

nije vojska toliko siromasna, kao ni srbija, ali kad se ne bi kralo i kraduckalo, ugradjivalo, potplacivalo, namestalo itd...
al posto se samo iznerviram samo kad mislim o tome, idem u temu o mleku da nadjem razlog da popijem pivo :kezo:
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

imam utisak da ljudi koji rade za drzavu ne rade nista, jednostavno dolaze na posao da im prodje dan, niti imaju neki cilj, niti zadatak, jednostavno totalna apatija.
Slika

Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

Kao sto sam rekao nema volje, da postoji volja da se nesto uradi bilo bi i para.. ;)
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Mozda sada dobiju vetar u ledja kada Arapi odrese kesu :kezo:
Slika
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

kvcali napisao:imam utisak da ljudi koji rade za drzavu ne rade nista, jednostavno dolaze na posao da im prodje dan, niti imaju neki cilj, niti zadatak, jednostavno totalna apatija.

Definisi za drzavu....on koji su jako visoko, uglavnom u najbolju ruku rade po principu "pola pije pola sarcu daje"...ovi ostali rade po principu cuti i ne talasaj.

Niko nije glup ni u drzavnoj upravi, ni po ministarstvima, a ni u vojsci. Medjutim, svi se boje straaaasnih privatnika, i sta bi bilo kad ne bi radili gde bi radili...

U to ime

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Odgovori