Omiljeno pivo i alkoholna pića

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: Omiljeno pivo?!

Post od Delija »

@Rakhil
:mrgreen: :kezo:

@Heroj
I pivo se pravi od sastojaka za koje moze objektivno da se kaze da li su kvalitetni ili nisu. Za neka piva imas tacnu listu svih vrsta slada koje su koriscene, kao i svih vrsta hmelja. Naravno, tacan recept ces malo teze dobiti :) - nije samo poenta u kolicini sastojaka, vec i izmedju ostalog u tome koji sastojak se dodaje u tacno koje vreme iliti koliko se konkretan sastojak kuva.

Recicu ti samo da materijal za dobro domace pivo (tacnije da kazem - sa dobrim potencijalom :)) kupljen na neku solidnu kolicinu kosta reda velicine 100-150 din (zavisi od konkretnog recepta) za 0.33l. Materijal za flasu Jelena je reda velicine 5-10 din max.
Poslednja izmena od Delija u 04 Feb 2015, 16:17, izmenjeno 1 put ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
MilisaV
Reactions:
Pridružio se: 11 Jul 2012, 15:39
Garaža: bmw 525d

Post od MilisaV »

Da ispričam šta sam gledao na nacionalnoj geografiji, mislim da je primenjivo i za pivo.

Vino iz kartonske kutije su sipali u bocu koja deluje skipo i bocu koja deluje jeftino.

Dali su ljudima da probaju. Iako su pili isto vino avi su rekli da im je vino iz skupe boce bolje. Svi su bili iznenađeni kad su saznali da piju vino iz kartona.
žena može biti sa sela a auto mora iz nemačke
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Ima nesto u tome, jedino sto je pivo sirotinjsko pice :) Daleko su manje cene piva. Uostalom, bar su pivske flase skoro pa standardizovane.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Ivan75
Reactions:
Pridružio se: 08 Dec 2014, 09:18
Garaža: Golf 7 1.6 TDI

Post od Ivan75 »

I kvalitet vode je jako bitan u priči, kao i sastojci. Nekima ne možeš to objasniti jer za flašu uvoznog imaju dve pa i tri flaše Jelena i drugo, najčešće nisu ni probali. Što je najgore, i kvalitet licencnih piva koja se ovde flaširaju je za sramotu već dugo. Meni recimo nikada nije bilo jasno kako je grčki Mythos osetno bolji (meni :D) od nekih njihovih licencnih piva ako znamo kako Grci kubure s vodom, doduše, gde ga prave - veze nemam, možda tamo imaju neki izvor. A za Jelen teško može biti rasprave, boli glava i od jedne flaše često, bućkuriš i kraj. Meni pakovanje nije bitno ali ne volim da eksperimentišem, pivo probam na preporuku samo jednog drugara jer se potrefilo da imamo sličan ukus. On mi je recimo skrenuo pažnju na Löwenbrau, mada ga nisam skoro pio. Lični ukus sigurno igra neku ulogu.
===============
Nokia Lumia 1520 & TT
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Voda definitivno ima veliki uticaj, s tim da se se i u ovim mikro/nano pivarama tretira aparaturom koja kosta 4 cifre.
Korisnikov avatar
Ivan75
Reactions:
Pridružio se: 08 Dec 2014, 09:18
Garaža: Golf 7 1.6 TDI

Post od Ivan75 »

U maloj pivari je lakše i kontrolisati kvalitet, naročito kad se pravi za ekipu :D
===============
Nokia Lumia 1520 & TT
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

Jel neko pio ovo? :D

Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Je'l to nešto autentično ili zajebancija ?
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Čini mi se da je autentično, made in NS.

Sent from my LG-P880 using Tapatalk
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Od ovih common piva meni je sad ubedljivo najbolje Heineken 0.25
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Delija napisao:Ono sto se iz aviona vidi je da je napravljen od jeftinih i losih sastojaka i da ima (zamisli :)) los ukus - da ne kazem da ga nema skoro uopste. Uostalom, probas ozbiljna i dobra piva, pa onda diskutujemo o tome.
ftj napisao:Aj da probam da ti prevedem analogiju. Kao kad bi rekao golf 2 je dobar automobil, koristi ga pola Srbije i svi su sa njim zadovoljni, ko si ti da kazes da je to los automobil i da je novi bmw neuporedivo bolji i kvalitetniji?
Au jbt, čitam i ne verujem šta čitam. Kao deca da pišu. Evo da pojasnim mišljenje, pritom napominjući da ne volim ni jedno pivo već da sam došao ovde da pročitam Rakhilov post koji je prebačen u smešne postove.

Delija, jel to znači da je kavijar ukusniji od domaće pljeskavice u kajmaku jer ga je teže nabaviti? Otkad je ekskluzivnost i cena nečega postalo oličenje ukusa? Za kvalitet se slažem sa tobom, nema šta, vidim razumeš se, ali da li to znači ako se gleda kvalitet da je zdrav obrok ukusniji od bureka?

Ftj, kako se poredi pivo sa autima? Poređenje Golfa 2 i mercedesa S klase izgleda ovako: Mercedes bolje ide, bolje koči, udobniji je, prijatniji je (generalizujem maksimalno da ne bih morao da pišem 50 prednosti), bezbedniji je itd. Ajde sad ti meni to prevedi na piva? Jedno je ukusnije od drugog? Neće da bude. Jedno je kvalitetnje od drugog? To može da bude. Samo što ja ne vidim da on priča o kvalitetu, čovek priča o ukusu.

Kad porediš S klasu i Golfa, imaš egzaktan podatak zašto je s klasa recimo brža. Brža je jer joj treba manje vremena da postigne neku brzinu. Kako sad ti meriš koje je pivo ukusnije?

Realno, lepo je Heroj postavio pitanje, koji je kriterijum?

I da se razumemo, ni jedno pivo mi se apsolutno ne dopada i jako mi je krivo što je tako. Voleo bih da uživam u pivu jer je jedan od osnova muških okupljanja. Doduše, Muller i Corona nisu loši, ali i dalje daleko od toga da kažem da mi je piće za uživanje.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Kakve veze ima poredjenje piva sa poredjenjem kavijara i pljeskavice?

Ne volis pivo, ne razumes ni proizvodnju, ni sta znace konkretni sastojci, ni koji su konkretni sastojci, ni koliko uticu na ukus, ali ipak imas potrebu da prokomentarises? E jbg... :)

To je kao da ja tebi pricam o tome kako su dva vesla ili dva kajaka ista, bez obzira koliko kostaju i od kojeg su materijala napravljena. Veslo jedno - veslo drugo. Kajak jedan - kajak drugi. Meni to sve isti racku jer ih nisam ni pipnuo, a ne koristio :) Hipoteticki pricam - meni je jasno da to ne moze da bude isto ni pod razno. Ne razumem kako tebi ovo oko piva nije jasno?
Poslednja izmena od Delija u 12 Feb 2015, 10:43, izmenjeno 2 puta ukupno.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

I znaci u poslednjem pasusu napises kako ne volis pivo odnosno prakticno ne znas nista o njemu ali mozes da se pravis pametan a mi pisemo kao deca? Isto kao sto znas sve o voznji po snegu a nikad nisi vozio negde gde zadnja vuca ne moze da prodje.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ljudi, oko cega se vi raspravljate na filozofskom nivou? Naravno da su ukusi ukusi, i da moze nekome da se svidja Jelen vise od Paulanera, ali to ne znaci da je Jelen jednako dobro pivo, pa cak ni uopste dobro pivo. Komsinica mi je tehnolog u pivari, ortakov cale isto, slazu se da je dobar deo domacih piva (bakterioloski ispravno) sranje.
Ne vidim ni toliki problem da Delija bude autoritet za pivo, ne verujem bas da laze kad kaze da je probao brda piva i da nesto zna o tome.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Ne, nije to poenta. Pazi, ti da znaš 10x manje o pivu nego što znaš a ja da znam 10x više nego što znam opet bi ti verovatno znao više. Ja nemam problem to da kažem.

Samo pokušavam da ti istaknem da možda to tvoje znanje koje imaš tebe pravi subjektivnim. Znaš, svestan si koliko je truda uloženu u jedno, koliko u drugo, svestan si možda koliko je jedno premijum a drugo govno... Ali nažalost ništa od toga nije pitanje ukusa, zar ne? :)
Odgovori