Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)

Post od Xepoj87 »

Jbg,iskustva su razlicita...
Mozda je u BG-u drugacija politika,veca konkurencija,pa se prodaje sve sto moze,nisma pametan,znam samo da jos nisam dobio nove gume proizvedene u istoj godini...
Slikacu ti gume koje sam kupio pre mesec i po dana,povucene iz veleprodaje,Michelin Primacy,iz 2011-e i to neka sredina...
Ne bih izmisljao sigurno. Bridgestone Potenza sam dobio 12 i po meseci stare...
Dunlop 3D i Continental 830 ts(valjda im tako ide oznaka),kupljene pre 2 godine,2 godine bile stare,nisam to do skoro ni primetio,jer tada nisam ni znao za DOT i da je uopste bitno.
Jos jednom,svaka cast Dag-u,bas ih je uzeo sa trake,jer su stare manje od 2 nedelje,ali eto,ima i drugacijih ocigledno.
A mozda je i do dimenzije. Pitanje je koliko se kod nas rasprodaju gume od 180+e po komadu,a koliko ostane za sledecu godinu,pitanje je da li je prodavac uopste obavesten o starosti gume kada je povlaci sa lagera ili se sve tretiraju jednako,kao nove,pa kome upadnu te starije,upale su...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Kupio sam 10 guma kod Ivana UNO i sve su bile ultra sveze! Znaci ko hoce - moze! Ja uvek insistiram da uzmem sto noviju i do sada sam uvek to i dobijao. Sve su bile mladje od 6 meseci, u proseku ja mislim 2-3 meseca. Vrh.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

naravno kad vozis najstandardniju dimenziju gume..
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Uz 4 fabricke,to je 14 guma za ~50.000km?
Elem,kao sto sam rekao,moza je do dimenzije... Svako danas ima 15,16" felne,a 17 ipak nisu toliko ceste van ovih nasih automobilskih krugova...
I sve je veci broj onih koji smanjuju felne zbog nerealno skupih guma za samo 1" vece felne...(otprilike duplo skuplje gume zbog jednog pisljivog inca-205/55 R16 u odnosu na 225/45 R17)
Kod nas uvoznici odredili porez na luksuz guma :D
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Meni su Nokian bile stare oko 3 nedelje kad sam ih uzimao. Uzeo bih ih i da su starije, ali da makar otprilike znam kako su bile držane.

Mojim roditeljima su još davno uvalili neke Goodyear gume koje su stajale ko zna koliko u magacinu - tresle su od 50 km/h pa naviše, ali su im zamenili bez reči. APP fazon... (ako prođe, prođe). Od tad, ma koliko iracionalno to bilo, moji neće ni da čuju za Goodyear.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ja već drugi put uzeo goodyear 205/50 17 što i nije baš česta dimenzija i oba puta su bile gume iz te godine. Uzeo bih dunlop al nisam imao info o godištu.
Korisnikov avatar
sashicus
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 10:43
Garaža: lancia lybra 1.9 jtd

Post od sashicus »

Ohoho, nasao sam jos 2 NOVE sawe eskimo s3 po staroj staroj ceni, 3795.00 din /kom. (jos jeftinija od prethodne) nisam mogao da odolim, a jos ponesen jucerasnjim negativnim iskustvom sa proklizavanjem... jedva cekam da ih namontiram :pivo:
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Bez namere da provociram, ali , koliko si siguran u svoje zadnje kočnice? Mislim da juče nije bilo toliko hladno da bi letnje gume ukrtile toliko. :zbunjen:
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

A sta ako se DOT kuca malo unapred ;)
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Ma ne kuca se uopšte. Ivancho utiskuje DOT na licu mesta u predviđen prostor. :kezo:
Širim haos!
Korisnikov avatar
sashicus
Reactions:

Post od sashicus »

perfiko napisao:Bez namere da provociram, ali , koliko si siguran u svoje zadnje kočnice? Mislim da juče nije bilo toliko hladno da bi letnje gume ukrtile toliko. :zbunjen:
pre par meseci bio na tehnickom, bez ikakve veze sam prosao i pez prigovora da su lose kocnice. a sto se tice jucerasnje situacije, kocnice uopste nisu igrale ulogu niti sam ih koristio, ne znam da li si shvatio situaciju, ulazio sam u kruzni tok i pustio auto da malo brze udje s namerom da zacvile gume, ali se desilo neocekivao, blago sam se zaneo. sve u svemu zadnje su letnje sa dobrom sarom ali stare minimum 5 god. verovatno vozene i zimi i leti, gazna povrsina je tako tvrda da noktom prakticno kad pritisnem, jedva mogu da je ulubim. a i bitna stvar, bio sam prazan, auto pozadi lagan.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

sashicus napisao:ali stare minimum 5 god. verovatno vozene i zimi i leti, gazna povrsina je tako tvrda da noktom prakticno kad pritisnem, jedva mogu da je ulubim. a i bitna stvar, bio sam prazan, auto pozadi lagan.
To je to matori, baci to u djubre jer to vise nije guma nego cigla. :D
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Bas tako, mogu misliiti kako se na kisi kliza a o snegu i da ne govorim.
Slika
Korisnikov avatar
sashicus
Reactions:

Post od sashicus »

sto? stavim to na oglas, nekome je to odlicna guma :djavo: :djavo: :djavo:
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Jest, pa posle samo zveraš u retrovizor da taj neko nije slučajno iza tebe. :P
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Odgovori