Oko Meteora su samo zujale F16 dobra dva sata. A neka čuda su prelatala oblast izmedju Lefkade i Paxosa i Antipaxosa tako da sam imao airshow na plaži.
Pre neki dan let na jugoistoku blizu granice sa Sirijom, prelece se zona koja po NOTAMu zna cesto da bude zatvorena. Tog dana nikakvo obavestenje nije bilo izdato.
Na instrument vidimo dva komada sa ukljucenim transponderom. Oko pet milja desno ispred I 5 hiljada stopa ispod nas. Lider i vingmen. Ovaj moj ih odmah uoci vizuelno a meni je trebalo vremena jer su zaista sicusni. F16.
Trazimo snizavanje, kontrola ne dozvoljava. Ova dva nit menjaju visinu nit menjaju brzinu. Prodjemo daleko nasu tacku za snizavanje, ponovo trazimo dozvolu, ponovo nas kontrola odbije. Konacno nam kaze da napravimo zaokret od 360 stepeni u levo. Sa leve strane kumulonimbus kakav odavno nisam video a znam da im kontrola ima meteo radar. Svesno nas gura u Cb kontra od F16. Normalno, odbijem ga i okrene nas u desno, tada smo ih vec izgubili sa instrumenta.
Moj kolega pita kontrolora na njihovom jeziku, na sta to lici, zasto nije njih okrenuo kada im je lakse, a ovaj mu odgovori "americki avioni ne menjaju kurs ni brzinu"!
Pre neku noc let na aerodrom prema granici sa Grckom a pored znacajne baze koja radi svaki dan upravo radi istih. Fenomenalna vidljivost. "Nasi" nisu imali ukljucen transponder ali smo im lako videli svetla. Prvo su leteli paralelno sa nama, ispod nase visine a onda je lider odvalio u levo (radijus im je strava mali), vingmen je normalno pratio i krenuli su pod 90 stepeni na nas. Ocigledno je bila vezba presretanja. Bilo je kao u filmu. Kada su se priblizili, ladno su im se videla svetla u kokpitu posto F16 ima bubble canopy.
Popalismo svako svetlo na avionu, da se ne zaebu slucajna. Sijali smo ko novogodisnja jelka. Al stvarno je bilo extra.
Ovaj gore kineski sistem je nešto kao ruski Bastion?
-----
Što se ukr-fašista tiče, Evropa = Nemačka i naravno da ih podržava. Kao što podržavaju i Hrvate.