Stigla zima...
Re: Stigla zima...
ESP, auto se samostaxbilizovao inace da je pri toj brzini manevar kontre volanom bankina bi pokazala funkciju zastite. Kako sa leve strane tako i sa desne.
Po zakonu je brzina ogranicena na 60km/h na autoputu, sa razlogom.
Da, kod prednjeg pogona se dodaje gas kada auto pocne da bezi sa putanje.
Po zakonu je brzina ogranicena na 60km/h na autoputu, sa razlogom.
Da, kod prednjeg pogona se dodaje gas kada auto pocne da bezi sa putanje.
E na Navaku uce suprotno
, cak smo radili simulaciju leda i kaze smanji gas obavezno.
Ne kazem da vas dvojica niste u pravu, samo prenosim
Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока

lami napisao: 15 Dec 2018, 22:59 E na Navaku uce suprotno, cak smo radili simulaciju leda i kaze smanji gas obavezno.
U pravu su ako pocne da bezi prednji kraj, naravno, ali ako pocne zadnji da ti bezi, onda kontra i dodan gas pomaze, i ako imas srece izpadne jedan lep drift

Ako kod bezanja zadnjeg kraja naglo pustis gas ili zakocis, jos vise prenese tezinu na prednji kraj i jos vise "iznerviras" zadnji kraj. Zato jer je kocenje i pustanje gasa "prirodna " reakcija svakog, treba nauciti kako da reagiras, plus da zato se imaju uvek bolje gume na zadnjoj osovini.
Poslednja izmena od maniaxxx u 15 Dec 2018, 23:03, izmenjeno 1 put ukupno.
- Kornjaca Rade
- Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
- Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet
Ovde kod mene na parkingu brdo odlomljenih grana, dosta i bas velikih, uglavnom po kolima popadale. Mokar i tezak sneg a napadalo ga dosta. Ovo nisam nikad do sad video da je ovoliko grana popucalo.
Ovo sam kao pocetnik na tezi nacin saznao, dva puta prodriftovao kroz krivine i uspeo da uhvatim zadnji kraj, treci put su mi isla dva vozila u susret i rekao, bolje jarak nego cukanje. Gume pozadi su bile ocajne i stare, mislim nekih 7 godina.maniaxxx napisao: plus da zato se imaju uvek bolje gume na zadnjoj osovini.
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Ima li neki video tutorial na tu temu ?maniaxxx napisao: 15 Dec 2018, 23:02U pravu su ako pocne da bezi prednji kraj, naravno, ali ako pocne zadnji da ti bezi, onda kontra i dodan gas pomaze, i ako imas srece izpadne jedan lep driftlami napisao: 15 Dec 2018, 22:59 E na Navaku uce suprotno, cak smo radili simulaciju leda i kaze smanji gas obavezno.
Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока.
Ako kod bezanja zadnjeg kraja naglo pustis gas ili zakocis, jos vise prenese tezinu na prednji kraj i jos vise "iznerviras" zadnji kraj. Zato jer je kocenje i pustanje gasa "prirodna " reakcija svakog, treba nauciti kako da reagiras, plus da zato se imaju uvek bolje gume na zadnjoj osovini.

- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Večeras sa video na Bulevaru Vojvode Stepe u NS-u kako radnici valjda Gradskog zelenila sa nekim letvama tresu sneg sa grana onih mladih stabala zasađenih između dva smera. Baš sam bio prijatno iznenađen.
TT
TT
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Ogi ne razumem zasto si danas isao u ns na servis kad znas da su danima najavljivali sneg. Tolerisao bi te servis i da si zakasnio nekoliko dana na "termin" predvidjen za servis tvog vozila.
Moje licno iskustvo je da nisu bas toliko cepidlake da gledaju da li ces bas doci u dan da bi se ispostovala garancija. Na primer, u skodin servis sam dosao sa 30 dana zakasnjenja uz prethodni poziv telefonom i uvazili su.
Moje licno iskustvo je da nisu bas toliko cepidlake da gledaju da li ces bas doci u dan da bi se ispostovala garancija. Na primer, u skodin servis sam dosao sa 30 dana zakasnjenja uz prethodni poziv telefonom i uvazili su.
Poslednja izmena od Darko u 15 Dec 2018, 23:31, izmenjeno 1 put ukupno.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Kad daš gas težište se prebacuje pozadi, zadnje gume zato bolje hvataju i vraćaju stabilnost. Istovremeno, prednje gume gube trakciju i dolazi do podupravljanja tj. auto vuče pravo bez obzira na volan. Govorimo o prednjem pogonu.
Kad je ovako klizavo, svako malo piknem jači gas na pravcu, ako prokliza znam koliko ima sati i da budem na oprezu.
Druga vežba koju često radim je da dodam gas u krivini, kad ima mesta. Tako vidiš kako nos beži pravo, a čim naglo pustiš gas vraća se na putanju. A pošto krećeš sa brzine na kojoj je dovoljna trakcija, nisi daleko od sigurne zone. Treba iskoristiti ovakve okolnosti za vežbu, to je u suštini ista fizika kao i pri velikim brzinama na suvom ili kiši, samo je ovo daleko bezbednije za testiranje.
Kad je ovako klizavo, svako malo piknem jači gas na pravcu, ako prokliza znam koliko ima sati i da budem na oprezu.
Druga vežba koju često radim je da dodam gas u krivini, kad ima mesta. Tako vidiš kako nos beži pravo, a čim naglo pustiš gas vraća se na putanju. A pošto krećeš sa brzine na kojoj je dovoljna trakcija, nisi daleko od sigurne zone. Treba iskoristiti ovakve okolnosti za vežbu, to je u suštini ista fizika kao i pri velikim brzinama na suvom ili kiši, samo je ovo daleko bezbednije za testiranje.
Ne malo gasa, pun gas. Ali ako ti po suvom na seatu izleti zadnji kraj, onda si stvarno dooosta preterao i verovatno ce ESP da bude dosta brzi od tebe, na kisi slicno ali sa vise sanse, najlakse se to desi na snegu jer gume nemaju trakciju i desi se to pri manjoj brzini. Ali ESP ce ti izpeglati dosta toga, on moze za razliku od tebe da koci svaki tocak posebno i brzi je od tebe. Ali nije svemoguc.Ogi napisao: 15 Dec 2018, 23:09Ima li neki video tutorial na tu temu ?maniaxxx napisao: 15 Dec 2018, 23:02U pravu su ako pocne da bezi prednji kraj, naravno, ali ako pocne zadnji da ti bezi, onda kontra i dodan gas pomaze, i ako imas srece izpadne jedan lep driftlami napisao: 15 Dec 2018, 22:59 E na Navaku uce suprotno, cak smo radili simulaciju leda i kaze smanji gas obavezno.
Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока.
Ako kod bezanja zadnjeg kraja naglo pustis gas ili zakocis, jos vise prenese tezinu na prednji kraj i jos vise "iznerviras" zadnji kraj. Zato jer je kocenje i pustanje gasa "prirodna " reakcija svakog, treba nauciti kako da reagiras, plus da zato se imaju uvek bolje gume na zadnjoj osovini.Znaci kada pocne da bezi zadnji kraj, bilo po suvom, kisi ili snegu, ide malo gasa + kontra ? Ok, da znam za ubuduce.
![]()
Video tutorial? Pošalji mi jedno 20 cm snega i snimit ču ga

Inače...
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Ja sam od 7h jutros po gradu. Upravo kao napisano, malo malo pa neka grana na putu ili po parkiranim vozilima. U V.Micka je traka bila zatvorena zbog drveta.Kornjaca Rade napisao:Ovde kod mene na parkingu brdo odlomljenih grana, dosta i bas velikih, uglavnom po kolima popadale. Mokar i tezak sneg a napadalo ga dosta. Ovo nisam nikad do sad video da je ovoliko grana popucalo.
TapaT
grujicd napisao: 15 Dec 2018, 23:20 Kad daš gas težište se prebacuje pozadi, zadnje gume zato bolje hvataju i vraćaju stabilnost. Istovremeno, prednje gume gube trakciju i dolazi do podupravljanja tj. auto vuče pravo bez obzira na volan. Govorimo o prednjem pogonu.

Plus kad dodas gas vidis koliko jos mozes da se izvlacis sa slaufovanjem guma, kad ide predaleko sa rucnom i volanom spasavas stvar.
Ali to ja radim pri relativno malim brzinama da se malo igram, da nije dosadno

Ni ja nikad nisam video toliko grana po putu, na svakom ćošku je nešto palo.

Pre par godina je čikica izlazio iz kabine da vidi tablice (zadnju, prednja pod snegom) i ručno unese u sistem.meidling napisao: 15 Dec 2018, 21:17 @Saša
Kad su ovako tablice zavejane snegom kao kod tebe na slici,da li ti ispiše broj registracije na info tabli ako prolazis na naplatnoj rampi sa Tag-om?