Beograd

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Beograd

Post od ljubitelj »

Bilo je kod nas u medijima o toj strukturi apoena NBS, ispalo da se najvise stampaju novcanice od 2.000 dinara.
Odgovor NBS je bio standardan smuti pa prospi, kao oni znaju najbolje sta treba jer gledaju u neke tabele na ekranu kompjutera.

A sve u svemu i tih 2.000 dinara pa i 5.000 dinara su smesno male realne vrednosti.
Odavno je bilo price da treba da se stampa i 10.000 i 20.000 kao i da se ukine limit a uvede licni cek.

Vracanje kusura u cent je jedno od osnovnih pravila trgovine, ko to ne savlada nije za taj posao. A cesto su dovoljne dve lepe reci i upit bilo prodavca bilo kupca da se lagano plati na obostrano zadovoljstvo.

Ne pamtim da sam bio u spronoj situaciji sa placanjem ali ja i ne kupujem na 1 zvaku, 1 maramicu i slicno u svakoj sledecoj radnji vec sve sto mi treba obavim jednom na jedno m mestu i onda samo jednom imam pitanje placanja i kusura.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Rocktheroad napisao:Malo čudno da se ovolika rasprava vezuje za Beograd, kad je globalna pojava.
Upravo zbog ovoga:
Rocktheroad napisao:Ako je sam/sama u radnji, ponudim se da ja rasitnim... ali ne sećam se sa ikad nismo mogli da nadjemo rešenje ;)
U Beogradu se ne nudi nikakva pomoć, razumevanja bez. Nego hajde dečko jakna pa napolje, traži kusur, a uz to ima da pevaš :)

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Nikad u zivotu nisam pomislio o apoenima i placanju osim kad se priupitam oce li imati da mi vrati kusur za neku vecu i to je to. Ne moram jos i taj problem da delim sa prodavcem :)

paypass je zakon.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Kartice su super ali trgovci bas i ne vole kartice jer banka dosta uzima na proviziju za koriscenje aparata. Oko 2,5 do 3 posto od racuna. Sto je velika cifra u trgovini.
I to se prica da ce drzava da ogranici na 0.5 posto zbog stimulisanja koriscenja kartica ali godinama se ceka taj propis.
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Kad smo vec kod ove teme, caletu pre neki dan bankomat (erste) uvalio falsifikat 1000din. I to bas ocigledan, nema serijski broj, nema onaj hrapavi deo a i papir neki nikakav.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

To je do firme obezbedjenja sto puni bankomate sigurno.

Sent from my KIW-L21 using Tapatalk

nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Ja video nisam 100, 200 i 500 eur za 9 meseci da bilo ko koristi i na bankomatu.

To ne znaci da ih nema ili da ih ne primaju (na benzinskim ne primaju 500 bar kod mene).
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Vladapetr napisao: 10 Apr 2018, 23:40 Poenta je da ogroman procenat kupaca ima naviku da do besvesti troši manje apoene, valjda da ne razbija ovaj veći kako bi uštedeo.
Pa nije to poenta. Niko stariji od 10 godina :) ne pomišlja da tako "štedi", niti mu je žao da "razbija" veću novčanicu. Jednostavno, ako imaš tačan iznos, zašto bi terao nekoga da ti vraća kusur? I pri tome povećavao broj novčanica u novačniku. Često se dešava i da prodavac prilikom plaćanja vidi šta imam u novačniku - i sad ja treba da čuvam sitan novac za nekog drugog, a njemu pružam novačnicu od 2000? Ispada kao da ga namerno maltretiram, da ne kažem nešto nepristojnije.

Ali shvatam na šta si mislio i počeo sam da čuvam sitan novac za pekare i još neka mesta gde redovno svraćam, a znam da ga nemaju dovoljno. Baš sam prethodnih dana tri puta u pekarama platio tačan iznos u novčanicama od 10 i 20 din i zahvaljivali su mi se po 5 puta. :)

S druge strane, mnogi restorani brze hrane koji imaju mnogo mušterija, a koje uglavnom plaćaju velikim apoenima, uvek imaju da vrate kusur. Video sam da npr. u toku rada vlasnik dolazi i donosi sitan novac iz banke. Znači i to se može ako postoji volja. Ili npr. na železničkoj stanici - stalno im donose sitne papirne apoene i vreće sa kovanicama. Uz kupljenu kartu odmah vraćaju tačan kusur u dinar bez ikakvih pitanja. Ok, to nije privatna, a ni standardna državna firma, samo navodim kao primer.

Koliko se sećam tarifa Narodne banke, razmena papirnih novčanica u apoene po želji je besplatna. Razmena papirnog u kovani novac se naplaćuje 1 %. Da imam firmu koja posluje u gotovini, ne bih se blamirao pred mušterijama, već bih se potrudio da uvek imam dovoljno sitnog novca.

Kod nas mislim da nema zakonskih ograničenja koje se novčanice ili kovanice mogu koristiti za koje plaćanje. Prodavac je dužan da primi sav važeći novac. U svetu ponegde ima ograničenja, ali najčešće obrnutih od ovoga o čemu pričamo - reč je o tome koliko se max. odjednom može platiti kovanicama. Da ne bi neko istovario kamion novčića od 1 cent (mada je bilo novinskih članaka na tu temu, ali to su ljudi radili u banci kada su protestovali iz nekih razloga, ne prilikom kupovine u prodavnici). U UK npr. postoje tri banke koje štampaju novac (potpuno različitog izgleda): Bank of England, Bank od Scotland i Royal Bank of Scotland. Za razliku od škotskih banaka, Bank of England nema (ili bar nije imao pre 15 godina) novčanice od 1 i 100 funti, samo od 5, 10, 20 i 50. Te od 1 i 100 navodno nisu svi u Engleskoj dužni da primaju. Ali lično sam proverio da škotske novačanice od 20 funti sasvim lepo "prolaze" u Londonu, samo su ih malo pažljivije gledali prilikom prijema. Sa kovanim novcem je tek haos - plus je do pre 20 godina bilo u opticaju starih šilinga i penija i znalo se tačno koliko "novih" (decimalnih) penija vrede.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Pekare ujutro nemaju sitno, a popodne se kupuju evrići u menjačnici redovno.
nenad.fil
Reactions:
Pridružio se: 21 Maj 2012, 19:16

Post od nenad.fil »

Neke stavove ni ja ne kapiram. Imam dovoljno svojih briga i cimanja i još treba da razmišljam kojom novcanicom ću da platim!?

Kako sam razumeo, kartice trgovcima ne odgovaraju jer banke uzimaju veliku proviziju.

Veliki apoeni ne odgovaraju jer ne mogu ili nece moći da vrate kusur. Pa dobro, šta onda trgovci hoce? Da ne treba možda sam da odem u NBS razmenim sve po 100,50 i 20 dinara ne bi li trgovac imao da mi vrati?!

Iskreno, ne interesuje me, a ostvaren sam solidno, niti imam kompleks. Ako ne možeš da obezbedis dovoljnu količinu novca, neophodnu za normalno poslovanje, katanac na bravu pa se bavi nečim drugim. Na kraju krajeva, to je kapitalizam, tražili ste, gledajte.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Način na koji argumentujete svoje stavove i kako tumačite kad druga strana ne ispuni neke "podrazumevane" zahteve, sasvim je jasan pokazatelj o kakvim se motivima radi.
nenad.fil
Reactions:

Post od nenad.fil »

Nema nikakvih motiva, niti ista posebno argumentujem. Jednostavno, trgovac si, odluci se šta želiš. Hoćeš kartice, spremi se za trošak od tih par procenata za svaku transakciju. Hoćeš keš, nabavi ga dovoljno da ga imaš u svakom trenutku.

Mala anegdota, mog matorog je svojevremeno mnogo nerviralo sto mu u prodavnicama nikada nisu vraćali dinar, dva, 5 para itd (stvar principa iako uvek ostavlja bakšiš, veoma je galantan) i to je kulminiralo tako, da je otišao u filijalu NBS-a i doneo kući par onih papirnatih džakova punih kovanica ( još su pare kao apoen bile aktuelne)

Posle su ga isti ti trgovci mrzeli jer je skoro sve plaćao tačno u paru, često im je i veće račune plaćao kovanicama.

Sto neko gore napisa, zaista nemam vremena da vrsim inspekciju koliko čega imam, veoma često platim tačno u dinar, ne čuvam sitno, čak se iscimam do auta jer tamo obično ostavljam sitno za perace prozora, ali ako nemam-zaista nemam, i nemam razumevanja za to sto trgovac nema.

Opet na tom zapadu, mušterija je svetinja i mojih 20 eura u dinarskoj protivvrednosti nisu ništa manje vredni od 20 eura u Nemačkoj.

Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Ala im je pokazao, svaka čast. Neće oni njega da rade za 200din na godišnjem nivou. Ne kažu džabe, krv nije voda :D
nenad.fil
Reactions:

Post od nenad.fil »

Vlado ali zaista smešan si. Moj matori je anesteziolog, zarađuje mnogo i dan danas i lova mu nikada nije predstavljala problem. Izgleda da si jedini ti ovde isfrustriran kada već ideš ad hominem. Oca mi ne spominji i lepo odjebi. A da li ih je zajebao ili nije to je njegova stvar, znaš, princip, nešto sto je tebi nepoznato.

Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Moj princip je da moje vreme i moji živci vrede mnogo više nego tih 100-200 kinti koje je on ušparao tako što je mesecima po džepovima teglio gomilu sitnine. Pošto se ti ovde hvališ takvom maestralnom pobedom u ratu sa trgovcima mrziteljima, rekoh da krv nije voda. Mene bi iskreno bilo sramota i da prisustvujem takvom činu, da vidim odraslu osobu kako čeka u redu u NBS samo da bi uzeo dva tovara sitnine. A još neprijatnije kad bih gledao kako neko vadi tonu te sitnine iz džepa, da bi platio neki sitni bakaluk.
Ako je to što si opisao princip, definitivno ga nemam i daleko bilo da mi ikad bude blizak.
Odgovori