Stigla zima...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Re: Stigla zima...

Post od starac vujadin »

Ogi napisao: 15 Dec 2018, 23:09
maniaxxx napisao: 15 Dec 2018, 23:02
lami napisao: 15 Dec 2018, 22:59 E na Navaku uce suprotnoSlika, cak smo radili simulaciju leda i kaze smanji gas obavezno.
Ne kazem da vas dvojica niste u pravu, samo prenosimSlika

Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока
U pravu su ako pocne da bezi prednji kraj, naravno, ali ako pocne zadnji da ti bezi, onda kontra i dodan gas pomaze, i ako imas srece izpadne jedan lep drift :mrgreen: .

Ako kod bezanja zadnjeg kraja naglo pustis gas ili zakocis, jos vise prenese tezinu na prednji kraj i jos vise "iznerviras" zadnji kraj. Zato jer je kocenje i pustanje gasa "prirodna " reakcija svakog, treba nauciti kako da reagiras, plus da zato se imaju uvek bolje gume na zadnjoj osovini.
Ima li neki video tutorial na tu temu ? :D Znaci kada pocne da bezi zadnji kraj, bilo po suvom, kisi ili snegu, ide malo gasa + kontra ? Ok, da znam za ubuduce. :)
Pošto voziš auto sa prednjim pogonom treba da se pridržavaš dve osnovne stvari koje će ti biti dovoljne za skoro sve situacije koje ti se mogu desiti po ovakvom vremenu. Pošto ne voziš reli, nisi profi vozač koji treba da zna sve tehnike vožnje više od toga ti ne treba.

1. Voziš u brzini više nego što bi vozio po suvom gde god možeš.
2. Kada krene da beži prednji kraj u nekom levo ili desno, smanjiš ili pustiš nežno gas i dodaš volan suprotno od pravca gde auto vuče. Srećom, to je logična i instiktivna reakcija i zato je prednji pogon mnogo lakši za vožnju, pogotovu po ovakvom vremenu jer se lako uči.

...i sve što radiš radiš nežnije i tečnije nego po suvom.

I kada se pridržavaš svega toga neće se ni dešavati bežanje zadnjeg kraja koji je kod prednjeg pogona uvek znak da je vozač negde pogrešio (dao previše gasa, jako zakočio, naglo kočio motorom...) ili da mu auto nije spreman za sneg i kijamet (loše gume najčešće, ali može a bude i nešto drugo).
Ako ti se ipak desi da krene da ti beži zadnji kraj radiš suprtono: daješ kontru volanom, dodaješ gas, ali sve to vrlo nežno, nikako naglo. Ljudi koji vole da daju savete o bežanju zadnjeg kraja obično to rade iz ugla zadnjeg pogona, a to nije isto.

Kad savladaš osnovu i imaš je u malom prstu i ako budeš hteo da se "nadogradiš", onda kreni sa eksperimentisanjem i alternativnim prilazima, ali to je neka druga priča.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Hvala.

Priblem je sto covek nema gde da vezba takve stvari a I nije niko lud da aka svoj auto I tera ga u proklizavanje sto puta itd. Covek bi trebalo 50 puta da ponovi isto da bi koliko toliko znao sta bi trebalo da radi. Jer sve ovo je samo teorija, odreagovati na pravi nacin u situaciji koja moze da ti se desi jednom u zivotu je prakticno nemoguce. To ne mozes ni u NAVAKu da naucis. Ponavljanje je majka znanja.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Pa bas da ne bi akao auto ovo su ti (bili) dobri uslovi za testiranje. Doduse stvarno smara kad je ovako mokar sneg, davno nije bilo u bg da napada sneg a da je dobar minus.

Vrh mi je kako ljubitelj ne odustaje od price da je zadnja vuca bolja za sneg od prednje :)
Korisnikov avatar
AleksaM
Reactions:
Pridružio se: 26 Okt 2015, 00:06
Garaža: VW Golf 6 1.4TSI

Post od AleksaM »

Ogi napisao:Ne moze ispod nadvoznjaka:

Trebalo je duzmem Winteru:

Ne moze ni na ovaj izlaz:

A ni na ovaj:

Krs i lom:

I ovaj imao continental kao i ja:

Izgleda da smo u isto vreme prošli tim putem... Katastrofa...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

ftj napisao: 16 Dec 2018, 12:37
Vrh mi je kako ljubitelj ne odustaje od price da je zadnja vuca bolja za sneg od prednje :)
To je kuckao dok su ga vadili iz kanala... :)
Juce pri 2-3km/h prosto otklizao bocno cim sam okrenuo volan da skrenem i udjem u dvoriste. Jaca nizbrdica, jedan tocak zavrsio u kanalu pa je moralo izvlacenje na sajlu.
Dosao Mitsubishi 4x4 iz 2 pokusaja izvukao.
Nista osteceno, bas mekan sneg.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

A meni je vrh kada se ti javis, i uvek imas primedbu na bilo sta:)
Sta cu kada je lakse kontrolisati zadnji pogon po snegu i nema tih sokova bezanja koji su opisani :D
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Gde ti vidiš primedbu? Ja vidim tvoj citat, gde ćeš veće saglasje. :)
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

starac vujadin napisao: 16 Dec 2018, 12:46
ftj napisao: 16 Dec 2018, 12:37
To je kuckao dok su ga vadili iz kanala... :)
Juce pri 2-3km/h prosto otklizao bocno cim sam okrenuo volan da skrenem i udjem u dvoriste. Jaca nizbrdica, jedan tocak zavrsio u kanalu pa je moralo izvlacenje na sajlu.
Dosao Mitsubishi 4x4 iz 2 pokusaja izvukao.
Nista osteceno, bas mekan sneg.
I zamisli otklizao nizbrdo po ledu prednji kraj odmah cim se pustila kocnica i okrenuo volan.
Ni celih 2 metra nije presao od prethodnog zaustavljanja pred kapijom.
Bas je kriva zadnja vuca i tako veeeelika brzina :)
Poslednja izmena od ljubitelj u 16 Dec 2018, 13:08, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

vozio sam i zadnju i prednju vucu po snegu, sa dobrim gumama zadnja vuca uopste nije komplikovanija za voznju, sve ima svoje prednosti i mane, meni je licno draza zadnja vuca zbog droftovanja, nekad su automobili sa zadnjom vucom bili zeznuti za sneg jer su bili lagani pozadi pa su ljudi mucili muke savremeniji automobili nisu toliko problem, posebno sad kad usu puni nekih elektronika, samo dobre gume i nema brige.

nekad sam imao nsu princ, zadnja vuca motor pozadi, to je bila milina po snegu, moze lepo da se kliza dupetom ali i prolazio gde su mnogi stajali :)
Poslednja izmena od OMP u 16 Dec 2018, 13:02, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Dosta polomljenih grana i kod mene, opušteno pola metra snega.

Slika
Slika
Slika
Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Počeo odmor Gezo ili ima još kojekakvih radova?
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Bar ce gorivo da pojeftini kad krene da se topi

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

kod mene na ulicama skoro pa i da nema snega vise, sve se razbljuzgalo i pretvorilo u vodu jedino jos ovako po dvoristima i nekim skroz neprometnim ulicama ga ima a i temperatura je +2* tako da nema ni valjde da opstane
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Ovde fino napadao. Padao je celu noc. Jos preksinoc se nekoliko vozila zaglavilo pa PZP morao da ih izvlaci, i svi imali letnje gume...

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

passenger napisao: 16 Dec 2018, 13:07 Počeo odmor Gezo ili ima još kojekakvih radova?
Treba da izlupam i donesem korenje od starog voća, po mogućstvu to da prodam, a posle treba celu njivu uzorati. To je još neke dve nedelje posla, pa kasnije mogu na odmor. :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Odgovori