Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
ddanijell
Reactions:
Pridružio se: 24 Maj 2017, 23:41
Garaža: SEAT ATECA 2.0 CR TDI 190hp DSG 4Drive XCELLENCE

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od ddanijell »

@maniaxxx
sa 10 godina iskustva sa autom od 170ks mogu samo da kazem da silno gresis kada kazes da se letnja na 6c ponasa ok i da nema potrebe za zimskom.
Svaki put kada sam sa letnje u novembru presao na zimsku sam bio pozitivno iznenadjen koliko zimska dobro drzi na nizim temperaturama.
Sa letnjom kada padne spoljna temp ispod 7-8c sam mogao da slajfujem gumom trecom brzinom (samo na naglo dodavanje gasa u toku voznje).
Stavim zimski set i problem nestane.
Da ne bude zabune ne pricam o kocenju ili zanosenju, pricam o prostom davanju gasa u patos gde zbog velikog obrtnog momenta kod tdi se to jako lepo
oseti kakav je koji pneumatik i to mi je bilo dovoljno da znam da i kod kocenja ima istu razliku u prianjanju uz podlogu.
Moj savet, uzmi all season i prepakuj na postojece felne, pred leto vrati letnje dok ih ne potrosis (ne znam u kakvom su ti stanju),
a na kraju allseason ti ostaju za iducu zimu opet i eventualno leto (ako potrosis letnje).
Inace ne slazem se sa tobom za prognozu da li ce biti ovakva ili onakva zima ali ok nije ni bitno za pricu :D
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Ako ti na 7-8 stepeni "slajfuju" letnje gume to moze samo da znaci da su te letnje shitex. Bez ikakve diskusije.

Menjam tockove za vikend da ne razmisljam o daljem padu temperature, ali trenutno je u NSu 9 stepeni, a preko dana ide do 15 - i dalje je bolja letnja, ali je mala razlika.
Poslednja izmena od Delija u 24 Okt 2017, 21:44, izmenjeno 1 put ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
ddanijell
Reactions:

Post od ddanijell »

tdi 140ks 340nm dignut na 170ks i 400nm.... treba ti biti jasno :)
Auto je prodat , a vozio sam iskljucivo dunlop letnje i dunlop4d zimske dot nikad stariji od 3god za letnju. Iskljuvivo top klasu guma.
Nemoj da si tako iskljuciv, steta sto nije auto vise kod mene ( u familiji je) ali da je kod mene voleo bih da te provozam u tome da promenis misljenje i navuces osmeh od uva do uva :loool:
A i rekao sam ISPOD 7-8c, nisam bio precizan kolika temp niti je to toliko bitno, jasno je o cemu pricam. Nebitno da li je to 3-4-5-6...
Poslednja izmena od ddanijell u 24 Okt 2017, 21:46, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Nema potrebe - posle bi mi moj auto bio dosadan :pardon:

:D
Poslednja izmena od Delija u 24 Okt 2017, 21:48, izmenjeno 2 puta ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

:D
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

I naravno da je bitno da li je 8 stepeni ili 3 stepena.
ddanijell
Reactions:

Post od ddanijell »

Ok bitno je, meni se iskreno sve ispod 7c osecalo da to vise nije to, a kada dodjemo do nule tu letnja postaje lagano neupotrebljiva i to je to.
A sto se tice tog auta bruka kako to ide, 1400kg 170ks 400nm , znas kako se lepo oseti kakva je koja guma. Prednje gume strogo na 2.6bara da bi imale lep gaz i da najmanje slajfuju.
Imao sam prilike da radim pokazne i dokazne vezbe nevernim tomama na tom autu kakva je razlika da li su prednje 2.2 , 2.4 ili 2.6bara , a pre toga ljudi ne veruju da se to oseti i da treba 2.6 na dunlopu.
Doduse maniaxxx vozi penzionersko avto i moze da stavi i izlizane letnje sad za ovu zimu :rofl: i bice to ok (a i u SLO nema snega, jebem ti tu evropu , ode sve u q. kad SLO nema snega)
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

Ja sam sinoc izmerio 6 stepeni. Priznajem, gume mi jesu lose, negde su na 4-5mm, vozim ih jos sad i sledece godine uzimam nove, ali svejedno osecam razliku ove nedelje u odnosu na proslu.

Pritom je to sara u zakonskom okviru, a nije cak ni mnogo matora, mislim da je 2014 godiste, a ovde je neko pisao kako su i tih 4mm samo fora i da to moze da se tera jos. Ne kazem da sam u pravu ili da neko nije, ali mislim da treba biti oprezan prilikom davanja takvih saveta.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

ddanijell napisao: 24 Okt 2017, 21:36 @maniaxxx
sa 10 godina iskustva sa autom od 170ks mogu samo da kazem da silno gresis kada kazes da se letnja na 6c ponasa ok i da nema potrebe za zimskom.
Svaki put kada sam sa letnje u novembru presao na zimsku sam bio pozitivno iznenadjen koliko zimska dobro drzi na nizim temperaturama.
Sa letnjom kada padne spoljna temp ispod 7-8c sam mogao da slajfujem gumom trecom brzinom (samo na naglo dodavanje gasa u toku voznje).
Stavim zimski set i problem nestane.
Da ne bude zabune ne pricam o kocenju ili zanosenju, pricam o prostom davanju gasa u patos gde zbog velikog obrtnog momenta kod tdi se to jako lepo
oseti kakav je koji pneumatik i to mi je bilo dovoljno da znam da i kod kocenja ima istu razliku u prianjanju uz podlogu.
Moj savet, uzmi all season i prepakuj na postojece felne, pred leto vrati letnje dok ih ne potrosis (ne znam u kakvom su ti stanju),
a na kraju allseason ti ostaju za iducu zimu opet i eventualno leto (ako potrosis letnje).
Inace ne slazem se sa tobom za prognozu da li ce biti ovakva ili onakva zima ali ok nije ni bitno za pricu :D
Neču da počinjem opet temu o zimskim gumama i ponašanju letnih kad su niske temperature bez snega ( znači 99% zime ), stvarno neču. Imam dosta iskustva i pameti da znam kako se koja guma ponaša, kraj krajeva sam probao ogromno različitih guma i dimenzija i stojim iza toga šta pišem. Ali svako ima svoje mišljenje, ja lično ne bih stavio zimske nikad, da nisam na prošlom poslu morao da imam avto spreman u svakom vremenu i svaki dan. Sad mi to nije potrebno i za tvoju informaciju u zadnje dve zime po snegu sam se vozio sa svojim avtom tačno dva puta, i to oba puta na Rogli kad sam namerno išao na sneg.

Allseason u mojoj dimenziji koštaju preko 120 evra komad, i NE DAM te pare nikako, onda radije kupim zimske gume. Problem je nastao samo u tome, što nigde nema felgi 16 cola za moj avto, osim jednih za 500 evra( :jane: ) i nekih čeličana sumnjivog porekla. Nove se mi ne kupuju jer jednostavno ne znam ni koliko ču imati avto ( padaju obklade da neče videti sledeču zimu kod mene :mrgreen: ), niti se mi ne daju tolike pare.

Sad trenutno su opcije sledeče.

- vozim postoječe letne gume i na proleče kupim nove letne,
-kupim sad nove letne i vozim njih,
-nekim čudom nađem zimske gume u 17 cola koje ne koštaju milijon i vozim njih, na proleče kupujem nove letne,
-nađem 16 cola felge i kupim nove zimske za njih i na proleče kupim nove letne
-prodam avto jer mi je dopizdilo da nema ništa za njega, ko da vozim jebenu exotiku od milijon evra ( nema ništa za normalne pare da se razumemo ).

Za sad sam najviše na prve dve i na poslednjoj opciji ali ubiče me moja ako prodam avto opet :oops:
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

ddanijell napisao: 24 Okt 2017, 21:50 Ok bitno je, meni se iskreno sve ispod 7c osecalo da to vise nije to, a kada dodjemo do nule tu letnja postaje lagano neupotrebljiva i to je to.
A sto se tice tog auta bruka kako to ide, 1400kg 170ks 400nm , znas kako se lepo oseti kakva je koja guma. Prednje gume strogo na 2.6bara da bi imale lep gaz i da najmanje slajfuju.
Imao sam prilike da radim pokazne i dokazne vezbe nevernim tomama na tom autu kakva je razlika da li su prednje 2.2 , 2.4 ili 2.6bara , a pre toga ljudi ne veruju da se to oseti i da treba 2.6 na dunlopu.
Doduse maniaxxx vozi penzionersko avto i moze da stavi i izlizane letnje sad za ovu zimu :rofl: i bice to ok (a i u SLO nema snega, jebem ti tu evropu , ode sve u q. kad SLO nema snega)
Koje dunlop? Na golfu ( 177 konja i 370nm) sam imao dunlop i to sranjce ne drzi ni leti a kamoli zimi. A normalnod a treba da jih punis na 2.6, jer su meke ko puter. Sranje uglavnom :mrgreen: .

I opet ti sa penzionerskim avtom, nisam zano da su SUV-ovi onako sportski, za mlade :mrgreen: :mrgreen: .

A jebiga za sneg, i ja bih voleo da ga ima ali nema...
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Mislim da on priča o Altei koju je vozio pre Atece, To nije SUV mada nije ni sportski auto ali može da potegne dobro.
Posetite www.garaza.rs !
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Znam o čemu priča, ali sad vozi SUV...ali dobro, pustimo to, pošto mi je avto penzionerski, ne trebaju mi ni gume, mogu i bez njih :mrgreen: , da imam slučajno VAG sa 170 konja čupao bi asfalt ... :mangup:
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Na Kopu jos malo pa pola metra snega...
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Maniaxx,bice Tourqe uskoro, 70 ili 75e kom. :)
Nisam ih vozio, za balans su skroz dobre i lepu saru imaju.
Kod vas su verujem i nize cene.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena od dag81 u 24 Okt 2017, 23:00, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
xejtep
Reactions:
Pridružio se: 31 Okt 2016, 11:36

Post od xejtep »

Ja ne mogu da zamislim zimu bez zimskih guma, vi koji živite u eu nemate problema sa snegom jer ga čiste, naše putare iznenadi sneg svake godine i mi brate imamo snega na putevima. Ja da bih odveo dete do lekara recimo, imam 20km od toga zimi bar 10km bude pod snegom(ledom) u većini slučajeva.
Odgovori