Prednost kupovine u Švici je što može da nađe dobar pre-owned sat na Ebayu ili Ricardu, i da ga lepo proveri kod servisera da li je otvaran, da li je regularan itd, pa onda ni Perrelet ili sličan ne bi ispali preskupi, samo je pitanje čekanja da se pojavi prilika i cimanje da se sve proveri.
Može da se nađe i neka veza u fabrici pa da se uzme sa jačim popustom, ovo pretpostavljam da ne može tek tako kod manjih proizvođača, ali znam neke ljude koji su kupovali Rolekse i Omege po veoma povoljnim cenama preko zaposlenih u fabrikama. Naravno, srpska veza je bila u pitanju
fq400 napisao:Prednost kupovine u Švici je što može da nađe dobar pre-owned sat na Ebayu ili Ricardu, i da ga lepo proveri kod servisera da li je otvaran, da li je regularan itd, pa onda ni Perrelet ili sličan ne bi ispali preskupi, samo je pitanje čekanja da se pojavi prilika i cimanje da se sve proveri.
Može da se nađe i neka veza u fabrici pa da se uzme sa jačim popustom, ovo pretpostavljam da ne može tek tako kod manjih proizvođača, ali znam neke ljude koji su kupovali Rolekse i Omege po veoma povoljnim cenama preko zaposlenih u fabrikama. Naravno, srpska veza je bila u pitanju
Omega ima dosta modela po mom ukusu ali su im cene bas jake. Pojavi se s vremena na vreme neka na Ricardu prilicno ispod cene ali ne znam koja je fora. Zasto bi neko sat od 4000 prodavao za 2500... nov sa garanacijom
Perrelet mi ne lezi. Uglavnom su ogromni i dizajn nije bas po mom ukusu... pricam o modelima za svaki dan. Eleganci su im super.
Da, Perrelet je postao prebudžen i suviše 'moderan' u poslednjih nekoliko godina, ali i dalje ima ok modela.
Za ove jeftinije modele na Ricardu ne znam šta da ti kažem - ako bih našao neku povoljnu varijantu, otišao bih na procenu pa ako je ok, uzimao bih. Naravno, ukoliko je suviše lepo da bi bilo istinito, onda uglavnom i nije, ali neka ok varijanta pre-owned sata bi mi bila skroz prihvatljiva.
Zasto bi neko sat od 4000 prodavao za 2500... nov sa garanacijom
To je potpuno normalno na tržištu satova. 30% popusta je normalna stvar, a 40% je česta pojava. U svakoj radnji možeš da se cenkaš, a preko neta ima često odličnih sezonskih popusta. Ja sam za sve svoje bolje satove dobijao najmanje 30% popusta, a uspevao sam da ispregovaram i 50%. U stvari, samo neko vrlo raskalašan ili neuk plaća list price na satovima.
Bilo bi lepo da se dobija toliki popust - išao sam sa drugarom da kupi sat, za (čelični) Rolex nisu hteli da daju više od 10% na navedenu cenu, mada mislim da bi pristali na 15% kad bi se tresnuo keš na sto. Za Maurice Lacroix i Lecoultre su mu nudili 20% i to je maksimum, a reč je o satovima od 5k do 16k jura.
Sezonski popust je nešto drugo, ali realno satovi drže cenu po prodavnicama. Kao i za auto - najviše se isplati kupiti 'mlad' polovnjak od nekoga ko ga je pazio, ili ga makar nije urnisao, a gleda da ga se otarasi što pre jer mu se ne sviđa, ne odgovara ili ga je dobio na poklon...
Preko neta se ne bih tek tako odlučio da kupim sat ukoliko nema neka money back garancija.
Ne znam za CH ali postoji par baš pouzdanih satova za Japanske satove, Katsuo Higuchi, Seiya, znam ljude koji su naručivali satove od po par hiljada eura od njih. Nikakvih problema. Ne znam što bi bio problem i za CH brendove. Naravno ide sve preko PPal-a.
@fq400
Ne slažem se sa tobom ni u čemu što si napisao (sem za kupovinu preko neta, ali to je potpuno normalno...kupovna preko neta mi je najomiljenija sa stanovišta popusta i nkada nisam imao problema), a pratim to i kupovao sam satove. I apsolutno nemam razloga da ovde izigravam nekog velikog pregovarača...meni je sat moje lično zadovljstvo i nikad ne pričam koliko sam neki sat platio. Gde god sam ulazio u radnju i ovde i u inostranstvu, kada me je prodavac ocenio da sam konkretan kupac dobijao sam 30% popusta...naravno ne odmah. Bez 30% popusta ne bih ni pričao kupovini bil kog skupljeg sata.
Koliko satovi dobro drže cenu vidi se na popustima koji se dobijaju preko neta. To nije roba koja se brzo prodaje, da mora pošto poto da se prodaje u sezoni, a opet se dobijaju veliki popusti.
Ne znam, ja lično se ne bih usudio da kupujem preko neta nešto poput sata, ali ostavljam mogućnost da je to način dobre kupovine, iako dobar deo proizvođača satova ne savetuje ovakav vid kupovine i eksplicitno odbija bilo kakvu mogućnost podrške i priznavanja garancije u slučaju problema. Ne znam za druge, ali meni je obično g-din Marfi kucao na vrata u takvim slučajevima.
Da ne spominjem 'radost' carine kojoj bi ovakav paket došao u ruke - pored carine i PDV-a ne vidim nikakvu poentu popusta, čak ni ako dogura do 50%.
Ne volim ni ja da spominjem cifre, ali pošto nije reč o mojoj kupovini i pošto si već napisao da si za svoje bolje satove dobijao do 50% popusta (ovo nisam čuo da dobijaju ni verne mušterije koje kupuju limited edition serije, mada ponavljam da je reč o zvaničnoj prodavnici, ne na internetu), spomenuo sam cifre čisto da ne ispadne da bilo ko očekuje 50% popusta na sat od 100 evra.
Kupovina preko neta je najmanji problem ako uzimaš sa proverenih sajtova koji prodaju robu. Ricardo (kao i eBay) može da bude opasan ali i tu ima ozbiljnih trgovaca...
Na jeftine satove se naravno ne dobija takav popust. To sam i sam rekao.
Satove koje sam kupovao preko neta imaju garanciju, mada mi to nikada nije bilo primarno. Bitnije mi je bilo da mi ne uvale lažnjak, ali ima pouzdanih sajtova i sve je funkcionisalo besprekorno.
Što se tiče polovnjaka tu se tek može dobro finansijski proći jer ima dosta ljudi koji dođu u finansijske probleme i satovi budu među prvima koji se prodaju, ali tu nema biranja.
Chrono24 je u principu ok ako imaš posla sa ozbiljnim prodavcem - ukoliko daje money back garanciju i nema ništa protiv da se sat proveri, samo napred. Naravno, ja bih gledao da prodavac bude iz CH jer se olakšava prenos novca, eventualno vraćanje novca/sata i rešavanje bilo kakvih eventualnih sporova. Možda sam pesimista, ali kad je novac u pitanju, ne bih rizikovao.
Chrono24 je i dobar pokazatelj kako se kreću cene satova, čini mi se prilično realnije nego Ebay.
EDIT: I meni je najmanja frka da bude lažnjak. Mnogo više mi je frka da ne bude factory second, refurbished polovni/oštećeni primerak ili da jednostavno nije prošao QC. Poznajem neke ljude iz sveta industrije satova i napričali su mi dosta horor priča. Koliko god ta industrija delovala 'fino' i 'elitno', reč je ipak o običnim ljudima koji, kao ni u bilo kom drugom poslu, ne prezaju ni od čega. Ima izuzetaka koji su tu zaista iz ljubavi prema poslu, ali većina je kao i u bilo kojoj drugoj industriji - novac, novac, novac, od onog koji raznosi kutije, do onog koji vodi celu manufakturu.