Pušenje ili zdravlje

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Re: Pušenje ili zdravlje

Post od Vladapetr »

Ne ulja, tečnosti.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Ma meni je skroz jasna prica koju fura Vlada. Covek se time i bavi i naravno da mora zauzeti takav stav, pokazati i na licnom primeru sve ono o cemu pise (sta prodaje)... "Strucna" terminologija, izmisljene oslovljavanja poptu "vapera", razna naucna istrazivanja, dokazi.... pa sve je to preslikan sistem kao i u svakoj drugoj trgovini.
Ako zelis da prodas proizvod, ti moras prodaji da pristupis na takav nacin. A posto je to ozbiljan biznis, naravno da je matica pruzila svojim distributerima sto kvalitetniji materijal za diskusiju i ubedjivanje. Sve je to deo marketinga, promocije i vestine prodaje, nista novo.

Samo je razlika da li ste domacica kojoj se svet okrece oko rijalitija pa jadna poveruje u sve sto joj se servira, ili ste ipak malo mudriji i iskusniji pa ne popijete bas svaciju pricu za koju ni ne morate biti strucnjak da bi ste provalili o cemu se radi.

Sto komplikovati jednostavne stvari. ;)
Al sve je to biznis i samo napred... (pa ko veruje veruje...)
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Vladapetr napisao:Ne ulja, tečnosti.
A za to imaš karakter?

Te priče o zavisnosti su plasirane od same industrije. Pa ko zdrave pameti može da te teši da postoji fizička zavisnost? Ili je lud ili ti prodaje.
Koji interes ima neko ko priča da je zavisnost iz glave i da je lako prevazići? Nit je to ni matematika ni balet niti bilo šta tako kompleksno, sramota je da porediš sve to sa jednom bezvrednom i nezdravom navikom, za koju se tačno zna koji deo (primitivnog) mozga i koliko stimuliše (posredno).
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Daj neki info, link, konkretan podatak, nemam pojma o čemu pričaš. Sve se zna, a ja pojma nemam :mrgreen:

@goblin:
Hajde još jednom: daj mi JEDAN argument za to što pričaš. Bez tvoje dobro znane logoreje i zatrpavanja besmislenim rečenicama. Dakle, JEDAN argument za to što tvrdiš.

Tompus, nargila, e-cigareta: šta imaju zajedničko? Ti reče da je isto.

Nemaš blage veze o tome što pišeš, ultimativni umišljeni mudrac, da te čovek izvrne naopako ne može ništa mudro iz tebe da istrese.

Od svih firmi koje se npr ovde bave e-cigaretama, mi smo jedini koji ih lično koristimo. Izrekao si još jednu glupost u nizu, lični primer nikakve veze nema sa uspehom na tržištu (mi smo jedni od slabijih).
Ceo biznis je započeo od mene, koji ne da nisam trgovac nego sve suprotno od toga, jer su ljudi koji me znaju bili zapanjeni kada sam ostavio cigarete. Onda je krenulo sa "hajde nabavi meni", pa onda za brata, za ženu, komšiju itd... I tako se razvi u prilično ozbiljnu firmu koja se danas bavi širim asortimanom. Trgovinom se ja ne bavim, štaviše svako malo mi je zabranjeno da prilazim prodajnim mestima :mrgreen: Moje je da probam novitete i dam svoj sud o njima, procenim asortiman.
Suma sumarum: kompletna firma je nastala samo zato što su ljudi videli moje iskustvo, tada programera na prinudnom radu kao menadžer noćnog kluba. Opet, marketing nula, trgovačke sposobnosti u minusu a veština prezentacije možda slaba dvojka.
Na desetine ih znam koji su ovako ostavili pušenje, sve batalili. Sva reklama je išla bukvalno preko njih, nigde drugo se nisam oglašavao. E sad, da li ću ja ostaviti ili ne nebitno mi je, na kraju krajeva. Bitno je kako se osećam, bitno je da se ne mučim, bitne su promene koje sam na svojoj koži iskusio. I na kraju krajeva, bitno je da su mi na spirometriji pre 2 godine na osnovu analize napisali "nepušač" ;)
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Pa evo, i ceo ovaj post ti je u stilu reklame za "najbolju" pastu za zube, za kucnu prodaju Kirbija, ili telefonskih prodaja kad te zovu na veceru pa ti ispiraju mozak da bi ti uvalili prostirku za dusek od "specijalnih" materijala sto je dokazao XY institut... bla bla bla

OK, furaj svoj pricu, al moras shvatiti da ima i onih kod kojih ne prolaze te price... Imas srece sto poslujete na trzistu koje i pored lose ekonomske situacije, prosto zudi za ovakvim proizvodima i pricama.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Da li prolazi ili ne prolazi bespretmetno je pričati, jer konkretno ti blage veze nemaš o ovome o čemu pričam. Što te, naravno, ne ometa da imaš vrlo isključiv stav o svemu tome ;)

Tompus, nargila, e-cigarete: navedi im jednu sličnost. Jer ti reče da su isto.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:

Post od Ji 4Tze »

Konkretno, ostaviš cigare i posle 10 godina i ne bude ti ništa, ne treseš se, nemaš groznicu i sve ono što liči na pravu zavisničku krizu (od fizičke zavisnosti).
Zavisnost je čisto psihičke prirode, i te priče da nikotin deluje ovako ili onako, ja nisam primetio na sebi.

Nemam linkove, mogu da potražim.
Npr smokefree.gov mi deluje ok.
Na sajtu Drajzerove program odvikavanja je samo to - program odvikavanja od pušenja. Dakle to je samo navika, psihička zavisnost... Za droge imaju termin "lečenje" jer je - fizička zavisnost.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Vladapetr napisao: Tompus, nargila, e-cigarete: navedi im jednu sličnost. Jer ti reče da su isto.
Pa jel nema slicnosti?
Sta, topus guras u usta, e-cigaretu u dupe, a nargilom se mazes posle brijanja, svasta...

To sto vi izmisljate termine tipa "Nisam pusac nego vaper" WOW Kolumbo :losevidim: , cisto iz interesa komplikovanja jako prostih stvari da bi uspeli nekako tu e-cigaretu da ubacite neku vasu izmisljenu podklasu pusenje koje eto jedina nije stetna... mozda neko i popije takve price.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Ji 4Tze napisao:Konkretno, ostaviš cigare i posle 10 godina i ne bude ti ništa, ne treseš se, nemaš groznicu i sve ono što liči na pravu zavisničku krizu (od fizičke zavisnosti).
Zavisnost je čisto psihičke prirode, i te priče da nikotin deluje ovako ili onako, ja nisam primetio na sebi.

Nemam linkove, mogu da potražim.
Npr smokefree.gov mi deluje ok.
Na sajtu Drajzerove program odvikavanja je samo to - program odvikavanja od pušenja. Dakle to je samo navika, psihička zavisnost... Za droge imaju termin "lečenje" jer je - fizička zavisnost.
Ne bih da upadam u zamku dokazivanja razlika i nijansi između fizičke i psihičke zavisnosti, jer nije ni bitna. Prilično ozbiljna studija je urađena nedavno i analizirala je duvansku zavisnost, podelila je korisnike u mislim 4 osnovne kategorije i vrlo realno opisala svaku od njih. Argumentovali su i razloge zašto neko može da prelomi i ostavi na jedan, zašto neko može godinama da puši po 2 cigarete dnevno i nikada ne poželi treću, zašto se neko stalno vraća na cigarete itd... Ali nije to poenta. Naprosto, ne mogu sebi da promenim psihu pa da ugradim drugu jer ova ima zavisnost :mrgreen:

Slažem se da se na psihi može raditi ali ne baš bez limita i što je najbitnije: ne bez uticaja na ponašanje i okolinu. Sigurno je da bih i ja mogao da ostavim na suvo ali bih se definitivno napatio dok to ne obavim (neću da se patim) a ne mogu ni da se izolujem od okoline i posla pa da izbegnem rizik da se na njima oseti borba koju bih vodio. Ovako sam postigao cilj (ne trujem se kao pre) bez neke muke.

@gobline: dakle e-cigareta je isto što i lizalica, pivo i kašika jer se sve to gura u usta :mrgreen: :glavomuzid: Šta od sastojaka imaju isto, po čemu su to iste stvari?

Svetski mega care, pušenje je udisanje dima nastalog sagorevanjem duvanskog proizvoda (svetski priznata definicija, nalazi se i u zakonu) a "vape" je engleski naziv za udisanje pare nastale zagrevanjem e-tečnosti. Ako je za to i pre postojao neki drugi izraz, onda priznajem da smo foliranti i da si nas uspešno provalio :uf:

EDIT: da izbegnem zamku "sve je to isto" nastupa: Dim nastaje sagorevanjem, materija koja gori drastično menja svoja svojstva, ostaje pepeo, aktivira se detektor za dim, prostorija je trajno zadimljena.
Para nastaje isparavanjem tečnosti, tečnost ne menja drastično svoja svojstva (dakle može lakše da se analizira), nema ostataka, detektor ćuti, para se razloži i nestane nakon kraćeg vremena.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:

Post od Ji 4Tze »

Ma OK, ne postavljam ti zamke, tražio si linkove i objašnjenja.

Od duvana se ne leči, kao od droge, već odvikava. Prosta razlika.

Gobline, dim od duvana ima mnogo štetnijih materija nego onoga što zapravo stvara zavisnost. Teško da će neko da se navuče na ugljen monoksid, katran i sl...
Poslednja izmena od Ji 4Tze u 10 Mar 2016, 00:28, izmenjeno 1 put ukupno.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Imas i droge koje ne izazivaju fizicku zavisnost pa jel se i od toga leci ili odvikava?
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:

Post od Ji 4Tze »

Ne znam, nisam se ni lečio ni odvikavao već samo prestao, bez ikakvih posledica. Možda bi ih bilo da sam se lečio ili odvikavao.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Ji 4Tze napisao:Ma OK, ne postavljam ti zamke, tražio si linkove i objašnjenja.

Od duvana se ne leči, kao od droge, već odvikava. Prosta razlika.

Gobline, dim od duvana ima mnogo štetnijih materija nego onoga što zapravo stvara zavisnost. Teško da će neko da se navuče na ugljen monoksid, katran i sl...
Nisam ni mislio da ti postavljaš zamke, nego bi diskusija lako otišla na tu stranu i dokazivanje potejto-potato ;) Upravo ovo što @ftj sada radi ;)
A stvar nije tako prosta, razlike kako u zavisnosti tako i u uspešnom postupku odvikavanja umeju da budu baš drastične.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

A sta ima u tecnosti kad te ne vuce sa zapalis? Jer da nema nista ne bi trebala tecnost vec mozes i olovku da dzibris.
Realno sve su to go*na nezdrava.

Jedina prednost e cigareta mi je da mozes da vajpujes gde hoces i koliko hoces. Ali koliko nije dobar duvanski dim, mora da i para ima nuspojave neke koje ce se pokazati.
Jer iskreno ne verujem im,cim se ima za toliki marketing Umbrella npr, nesto je po sredi. Zdravlje sigurno nije.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Ji 4Tze napisao: Gobline, dim od duvana ima mnogo štetnijih materija nego onoga što zapravo stvara zavisnost. Teško da će neko da se navuče na ugljen monoksid, katran i sl...
To predpostavljam, upravo zato i maksimalno izbegavam zadimljene/pusacke prostorije. Mada mogu da kazem da se situacije po tom osnovu dosta promenila u pozitivnom smeru iako treba jos. Promenila se dosta i svest pusaca, valjda polako pocinju da shvataju da to smeta okolini...

Pa tako kad sagledam neko svoje zivotno okruzenje, gde provodim vreme, gde se krecem... prakticno i nemam toliko dodira sa zadimljenim prostorijama. Srecom pa niko u porodici ne pusi, a i gosti su dovoljno kulturni da sami to uvidjaju + mala deca, tako da kod kuce nemam zadimljenih prostorija nikada. U automobilu jednostavno ne dozvoljavam a gotovo nikada ne sedam u tudji auto. U kancelarijama takodje ne dozvoljavam pusenje. Ako se ide u trzne centre tamo je svakako zabrnjeno. A vec je siroka ponuda kafica i restorana sa zabranjenim pusenjem + vrhunskom ventilacijom. Tako da prakticno i nemam dodira sa dimom koji mi inace smeta.
Odgovori