Ne brže od života!

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Ne brže od života!

Post od ftj »

Da li ste videli zid u koji su udarile one devojke sa lend kruzerom? U onako nešto da udariš direkt sa 50 km/h sa bilo kojim automobilom ti gineš 100%. Veliki deo krivice snose odgovorni za zid koji stoji tik uz put, to je moralo da bude rešeno bolje sa nekim bankinama ili nečim sličnim. Ironija sudbine, to što su bile u lend kruzeru im je verovatno i presudilo jer su zbog visokog težišta(i neprilagođene brzine) najverovatnije i izgubile kontrolu a pitanje je da li bi se to desilo u normalnom automobilu a roditelji su im verovatno i uzeli taj džip radi bezbednosti.
Poslednja izmena od ftj u 03 Jul 2012, 10:17, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Stjepa napisao:Kakve su to bre predrasude o godinama i masivnim vozilima?! Nigde veze.
Kako nigde veze? Pa dati nekom sa 21 i veoma malo vozackog iskustva Landcruiser da vozi nije bas pametno, bio vozac musko ili zensko ili neko ko je polozio svih sesnaes' kategorija! Mislim, nije isto sto i Punto da se ne lazemo. Po zakonu starom moze da polozi za sta oce, tu se slazemo, ali ja se ne slazem da nekom neiskusnom treba davati ovakva vozila koja zahtevaju ipak neko iskustvo. Nije isto neiskusnom vozacu da proceni kuda i kako prolazi tenk od vozila a kuda Yugic. A sa 21 godinu sigurno se ne moze reci da je neko iskusan vozac (osim ako se neko ne bavi profesionalno voznjom - mada je i to pod znakom pitanja, ali ova devojka sigurno nije profi vozac...).
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

ftj napisao:Da li ste videli zid u koji su udarile one devojke sa lend kruzerom? U onako nešto da udariš direkt sa 50 km/h sa bilo kojim automobilom ti gineš 100%.
Netacno. Onakav zid koriste i pri testiranju na NCAP-u sa 64kmh. Ako bi sa vozilom koje ispunjava 5 Euro NCAP zvezdica udario sa 50kmh direktno u taj zid ne bi ti falila dlaka s glave (ako su svi vezani u kolima naravno). Bio bi malo "osamucen" od soka, mozda malo "ugruvan", ali nikakvih povreda ne bi bilo.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Da, i onda ce neko poloziti sa 18, narednih 10 godina nece sesti u auto jer nema para da ga kupi, i onda ce na bingu dobiti lend kruzera i poceti da ga vozi.
Taj je mozda i opasniji od onoga koji odmah iz auto skole sedne u svoje vozilo, jer jbg, nije 10 godina takao volan, taj moze komotno na dodatne casove.

cozmo napisao:
ftj napisao:Da li ste videli zid u koji su udarile one devojke sa lend kruzerom? U onako nešto da udariš direkt sa 50 km/h sa bilo kojim automobilom ti gineš 100%.
Netacno. Onakav zid koriste i pri testiranju na NCAP-u sa 64kmh. Ako bi sa vozilom koje ispunjava 5 Euro NCAP zvezdica udario sa 50kmh direktno u taj zid ne bi ti falila dlaka s glave (ako su svi vezani u kolima naravno). Bio bi malo "osamucen" od soka, mozda malo "ugruvan", ali nikakvih povreda ne bi bilo.
Mozda malo kolena :kezo:
Poslednja izmena od nikaragva u 03 Jul 2012, 10:20, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Nece ni kolena. Kod vozila sa 5* pri brzini od 64kmh ne sme biti povreda, osim mozda malo nagnjecena (ugruvavanja). A ovaj zid je kao sa testa.

E sad kad je brzina vec 80kmh to je haos, a kamoli veca...
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Stjepa napisao: Ako se razumemo. :)
Razumemo se.
Sto kaze ftj, roditelji su im verovatno zbog bezbednosti i kupili taj auto. Da su imale umesto njega neki agilniji auto mozda se ne bi ni zakucale u zid, a opet moglo se desiti da ih udari neko i da poginu zbog toga u nekom "malom agilnom" i onda bismo rekli "da su bile u nekom Land Cruiseru, ne bi im bilo nista". Splet okolnosti, jbg...
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Ne mogu da pronađem sad sliku udesa sa tim zidom ali kakav crni ncap?? Oni tamo koriste deformabilnu barijeru dok je ovo betončina od nekoliko metara koja ne apsorbuje ni milimetar.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

I na NCAP se koristi bas beton.

http://www.youtube.com/watch?v=qUqTVo4mYq4
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Ja recimo mislim da ni trougao ni prsluk u ovom slučaju ne bi pomogli!

Nije stvar u semaforima i usklađivanju, nije stvar u čoveku koji se prinudno zaustavio tu gde se zaustavio, nije stvar u vozaču početniku, nije stvar u vozilu terencu...itd.

Kada će jednom ovaj blesavi narod da shvati da su propisi, ograničenja brzine postavljena itd tu zbog nas samih a ne zbog nekog drugog

NIKADA!

Na žalost mi još imamo i trening centre eminentnih stručnjaka koji obučavaju ljude da izbegnu kritične situacije.

Poštujte propise, poštujte ograničenja brzine!
mr.Big napisao:Da ,
Punto je fabricki neispravan ,a Opel je i posle 30g besprekoran... :doubleup:
:kuku:
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
ftj
Reactions:

Post od ftj »

@nikaragva

da se ne ubeđujemo evo ti pa čitaj šta kaže ncap o testu i obrati pažnju na termin deformable barrier - http://www.euroncap.com/tests/frontimpact.aspx

A ako mislite da biste direktan sudar sa nedeformabilnim betonskim zidom pri 64 km/h prošli nepovređeni ja neću da vas ubeđujem u suprotnom, nekad je bolje verovati.
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Dobro Cosmo, slazemo se da nemaju iskustva, i da nije isto u tom dobu proterati yuga ili tenk. U stvari nije nikad isto, uvek je bitno to iskustvo.
Ali opet dali ima pameti ili ne dati nekome ko je tek polozio... Zakon je rekao da si pre odmah po dobijanju dozvole za E (sa 18god) mogao da se zaposlis kod auto-prevoznika i vozis medjunarodne ture. Ostavljeno je na drugima da presude hoce li ili ne dati neiskusnom da mu upravlja sa 50t.
A kako steci iskustvo? Ceo zivot voziti yuga pa sa 50 godina reci da si iskusan i sad eto konacno mozes sesti za volan dzipa?
Moze li se iz novina izvesti zakljucak da roditelji ovih devojaka, Bog da im dusu prosti, i nisu po polaganju svojim cerkama dali neki manji auto. Pa onda nakon nekog vremena resili da im daju veci jer su smatrali da imaju nekog iskustva i da im se sad vec tako nesto moze dati?
Starija sestra je imala 24 godine, pomagala u vodjenju porodicnog restorana, tako kazu novine. Ocigledno da su roditelji u njoj videli dovoljno zrelu osobu, sto realno i treba da budes u tim godinama. Sta ako je LC bio dat njoj na koriscenje, pa ona resila da pocasti sestru i da joj da vozi pod njenom kontrolom? Sve kazem "sta ako" jer kao sto citamo stvari su izmakle kontoli i otisle u nepovrat, na zalost.

Opet poenta => zakon kaze da su mogle upravljati tolikim vozilom i ako su roditelji smatrali da su sposobne za isto sta se tu koji moj mi prepiremo jesu li ili nisu trebale voziti LC? ;)
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Ostavite vise ljude da na miru pocivaju, ko je kriv - krvi je... Krivi su i romi i kamiondzija i devojke, svi su krivi, jednostavno nesrece se desavaju. Vi pokusajte da vozite sto pazljivije, a ako vam je sudjeno pasce vam magarac na auto i poginucete...

Bez prakse ne mozes ni da naucis da vozis i to je to. Mozda su ti roditelji toliko voleli cerke da su im kupili sta su one zelele. A taj LC je sigurno sigurniji od mog Pola (prethodni, SDI, moj prvi auto), pa ja nisam ni poginuo ni imao udesa. To je mogla biti cista sreca, ili moja paznja, ili tatine (iskusne) reci u glavi.
Kurva sudbina...
Cist primer je npr moj otac koji mi je sa mojih 15 godina kupio skuter od 100ccm, dosta veci od ostalih Kineza koji su tad bili na trzistu, i dao mi da ga vozim 3-4 godine bez kacige, a da ne napominjem da kad sam krenuo da vozim nisam znao ni jedan znak sta znaci :glavomuzid: Sto? Zasto sto me voli i zeli da mi obezbedi sve sto moze... A napravio je fatalnu gresku, i svom srecom sam citav i dalje...
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Mirka Vasiljević je za punoletstvo, a da nije imala dozvolu, dobila džip da njime ide do Šimanovaca u studio na snimanje!
E to je ta filozofija roditelja i iskustva!

Pre će biti da je taj izbor bio stvar prestiža a ne pameti!

I što neko reče šta se mi tu sad preganjamo oko toga...
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

ftj napisao:@nikaragva

da se ne ubeđujemo evo ti pa čitaj šta kaže ncap o testu i obrati pažnju na termin deformable barrier - http://www.euroncap.com/tests/frontimpact.aspx

A ako mislite da biste direktan sudar sa nedeformabilnim betonskim zidom pri 64 km/h prošli nepovređeni ja neću da vas ubeđujem u suprotnom, nekad je bolje verovati.
Da, ali su japosi sa JNCAP testirali sa betoncinom, kao sto sam poslao video. Land Cruiser, to su vozile, jel tako?
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 21:02

Post od mr.Big »

Zajednička tačka i pitanje u obe ove tragedije je:
-Ko zna koga bi ova poluobučena klinka u LC ili ovi pijani Ganci u krntiji ubili 10ak minuta kasnije da im se nije desio ovaj užas ? Da li bi stradali neki drugi, apsolutno nedužni ljudi ili nečija tudja deca u koju bi se ovi veseljaci zakucali ?

Velika je bol roditalja ove dece i nije u redu komentarisati nečiju smrt, ali...

A onaj retard koji nije obelezio betonski ćošak na magistralnom putu bi trebao u mardelj :x
Odgovori