nidza napisao: 25 Okt 2017, 12:38
Pamtim i ja da su se koristile unutrašnje, ali ipak moram da dovedem u pitanje tvoju konstataciju, kad sagledam neke objektivne pokazatelje.
Koji bi bio motiv da se posle dve decenije proizvodnje tubeless guma vrate na obične, ako već imaju odgovarajuću i felnu i gumu?
Kako mislis posle 2 decenije proizovdnje tubeless guma da se vrate na obicne?
Gofl je dolazio sa bese Trayal T5 gumama i Savom, cak mislim da je na samom pocetku isao sa dijagonalnim gumama. Tada u to vreme su se tek stidljivo pojavljivale radijalne gume serijski, cesto su radijalne bile opcija tj doplata.
Felne je proizvodio Zmaj iz Zemuna, i to samo celicne.
Continental se kod nas nije ni stavljao na nove automobile, to je bio teski luksuz za koji je trebalo nabaviti devize (kojih hronicno nije bilo) po sticovanom kursu od neke firme koja je imala izvozna potrazivanja.
Nemoj uzimati Nemacku kao reper za stanje u SFRJ, cak ni auto pod istim imenom nije bio isti pa tako Golf JX i Golf C/CL/GL/GT se veoma razlikuju.
Da ne pricamo o Jugu, Ladama, Tristacu, Skodama, Zaporoscu, Trabantu I Wartburgu / da ne zaboravim jos neki/ gde se ionako stedelo u praoizvodnji pa su gume birane da budu najjeftinije.
Secam se kada je otac dobio Ladu nakon godinu dana cekanja na isporuku (da, tada platis pa onda cekas godinu i vise isporuku auta a boju nisi mogao da biras nego sta pristigne) prvu stvar koju je preduzeo zamenu ruskih dijagonalnih tube type guma za domace radijalne sa platnom.
Raijalne gume sa celicnim kordom su se koliko se secam kasnije pojavile, prvo Sava a posle i Tigar.
Prvi auto koji sam vozio je imao gume sa platnom, radijalne domace. Kasnije zamenjene za Michelin XZX koje su u ono vreme bile veoma pozeljne i prilicno skupe uz devize i dinarski carinu+poreze od 80tak %.. Takozvana kupovina preko konsignacije unutar uvozne godisnje kvote.
Zato sam i napisao da ne znam da li je oprema isporucenog auta zavisila od trzista, kod nas Continental je bio pravi luksuz i retko ko je imao mogucnosti da plati tako skupe gume.
Imam stare SAM-ove sa testovima i reklamama ondasnjih guma pa bih mogao da pogledam i da ti prenesem tacnije koji modeli guma, koje cene, koja dimenzija je bila dostupna. Naravno pricam kod nas.