Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od nidza »

Pamtim i ja da su se koristile unutrašnje, ali ipak moram da dovedem u pitanje tvoju konstataciju, kad sagledam neke objektivne pokazatelje.

Nemački referentni proizvođač guma, Continental, je počeo sa proizvodnjom tubeless guma 1955. godine, tako da se godina slaže sa Wikijem. Na originalnoj skici iz 1974. godine, Golf 1 stiže sa felnom koja ima profil za tubeless gumu, tj. svi preduslovi postoje. Koji bi bio motiv da se posle dve decenije proizvodnje tubeless guma vrate na obične, ako već imaju odgovarajuću i felnu i gumu?

Slika
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

TAS je već G1 isporučivao sa Sava tubeless gumama :)
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Golf je išao sa tubeless gumama. Mi smo ga imali još pre TAS.
Korisnikov avatar
masaivan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 14:32
Garaža: Citröen C4 1.6 BlueHDi 120

Post od masaivan »

Yugo je do sredine osamdesetih isao sa unutrasnjim gumama, tube tybe. Sa pocetkom izvoza u SAD tubeless je postao standard i na modelima koji su prodavani kod nas.
Moguce je da su i ostali automobili iz tog vremena pravljeni u Yug. bili sa unutrasnjim gumama.
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Gruja1595 napisao: 25 Okt 2017, 10:40 HANKOOK 195/65 R15 Winter i-cept RS2 W452 91T ili Sava Eskimo S3+ ? Svidja mi se sara na ovoj hankook a mala razlika u ceni, koja je bolja? Slika

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
I ja isto gledam + sto sam u izbor uključio i Fuldu KM3, a od jeftinijih sam zapazio marku Laufenn (video u Kemoimpexu, Hankook grupacija), na tyrereview.co.uk sam video vrlo dobre ocene za taj brend.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Hoće li smisliti još neki novi Š brend iz neke poznate pokrivajuće grupacije? Više ne mogu ni da se prebroje.

TT

maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Heinz napisao: 25 Okt 2017, 07:28 Manijak, jel može 225/45 17 na Belu Lađu?
Ne moze, mislim fizicki bi verovatno moglo, ali posto nemam upisanu tu dimenziju odpada ta opcija. ( nazalost)
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

maniaxxx napisao: 25 Okt 2017, 20:23
Heinz napisao: 25 Okt 2017, 07:28 Manijak, jel može 225/45 17 na Belu Lađu?
Ne moze, mislim fizicki bi verovatno moglo, ali posto nemam upisanu tu dimenziju odpada ta opcija. ( nazalost)
Inače Danijel, dunlop sam na golfu, koji je lakši od altee pumpao na 2.6, jer su jedino tad bile približno podnosljive.

Ali bolje da zavrsimo tu debatu. Ima neko gume 205 50 17 zimske? :djavo:
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

nidza napisao: 25 Okt 2017, 12:38 Pamtim i ja da su se koristile unutrašnje, ali ipak moram da dovedem u pitanje tvoju konstataciju, kad sagledam neke objektivne pokazatelje.

Koji bi bio motiv da se posle dve decenije proizvodnje tubeless guma vrate na obične, ako već imaju odgovarajuću i felnu i gumu?

Kako mislis posle 2 decenije proizovdnje tubeless guma da se vrate na obicne?
Gofl je dolazio sa bese Trayal T5 gumama i Savom, cak mislim da je na samom pocetku isao sa dijagonalnim gumama. Tada u to vreme su se tek stidljivo pojavljivale radijalne gume serijski, cesto su radijalne bile opcija tj doplata.
Felne je proizvodio Zmaj iz Zemuna, i to samo celicne.

Continental se kod nas nije ni stavljao na nove automobile, to je bio teski luksuz za koji je trebalo nabaviti devize (kojih hronicno nije bilo) po sticovanom kursu od neke firme koja je imala izvozna potrazivanja.

Nemoj uzimati Nemacku kao reper za stanje u SFRJ, cak ni auto pod istim imenom nije bio isti pa tako Golf JX i Golf C/CL/GL/GT se veoma razlikuju.

Da ne pricamo o Jugu, Ladama, Tristacu, Skodama, Zaporoscu, Trabantu I Wartburgu / da ne zaboravim jos neki/ gde se ionako stedelo u praoizvodnji pa su gume birane da budu najjeftinije.
Secam se kada je otac dobio Ladu nakon godinu dana cekanja na isporuku (da, tada platis pa onda cekas godinu i vise isporuku auta a boju nisi mogao da biras nego sta pristigne) prvu stvar koju je preduzeo zamenu ruskih dijagonalnih tube type guma za domace radijalne sa platnom.

Raijalne gume sa celicnim kordom su se koliko se secam kasnije pojavile, prvo Sava a posle i Tigar.

Prvi auto koji sam vozio je imao gume sa platnom, radijalne domace. Kasnije zamenjene za Michelin XZX koje su u ono vreme bile veoma pozeljne i prilicno skupe uz devize i dinarski carinu+poreze od 80tak %.. Takozvana kupovina preko konsignacije unutar uvozne godisnje kvote.

Zato sam i napisao da ne znam da li je oprema isporucenog auta zavisila od trzista, kod nas Continental je bio pravi luksuz i retko ko je imao mogucnosti da plati tako skupe gume.

Imam stare SAM-ove sa testovima i reklamama ondasnjih guma pa bih mogao da pogledam i da ti prenesem tacnije koji modeli guma, koje cene, koja dimenzija je bila dostupna. Naravno pricam kod nas.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

ljubitelj napisao: 25 Okt 2017, 23:31 Gofl cak mislim da je na samom pocetku isao sa dijagonalnim gumama.
:kezo:
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

I imao samo dvoje vrata :kezo:
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

Da, prvi su bili samo sa troje vrata. Pobrkao si sa Bubom ovo za gume...
Korisnikov avatar
jocas
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:09
Garaža: Mazda CX-5 2.0 AWD 2022.

Post od jocas »

Šta je preporuka za Punta, dimenzija 165/70 R14 ?
Drugar je gledao neki Laufenn , valja li to nešto?
Nešto da nije previuše skupo, a da nije Wintera.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Kelly, konkurent Winter1 iz Goodyear grupacije.
Posetite www.garaza.rs !
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

:uf:

:mrgreen:
Odgovori