Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Dobro veče

Post od Xepoj87 »

Mi nikada nismo imali problema da nadjemo radnika, a potreban je neko sa skolom i znanjem, ne bilo ko, pa je samim time i jako malo radnika u ponudi.
Problem je sto kod nas poslodavci/robovlasnici ocekuju da oni imaju po 2k i vise evra mesecno, dok im radnici rade za 200e, a obavezno kukaju kako niko nece da radi.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Konkretno kod mene je početna plata osetno veća od tih 200e, plus imaju bonuse koji tu platu povećaju za 30-70%.
Na oglas se javi smešno mali broj kandidata, od 10 koje pozovem maksimalno 3-4 se pojave na razgovoru. Dakle, nisu ni čuli uslove, radno vreme itd... Naprosto su poslali CV čisto da umire svoju savest kako su eto nešto uradili.
Poslednji put sam im tražio da se sami izjasne kad mogu da dodju na razgovor, koji termin im odgovara, i opet je od 8 samo dvoje došlo na razgovor.

I svi ostali sa kojima kontaktiram imaju isti problem, počev od frizera i pedikira pa nadalje. Odu u Nemačku pa rade na crno par meseci, posle to ovde krcaju par meseci, i tako u krug.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Ma brate provale te ljudi na keca verovatno, ko normalan zeli da mu ti budes poslodavac...
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Može biti. Ali na kraju dana, ja u svog automatika kući i dok vozim samo se čuje tik-tik, a ti svojom kantom krrrrr-krrrrr-krrrrr :D :D
Mares
Reactions:
Pridružio se: 13 Avg 2012, 19:44

Post od Mares »

Nisam uspeo na netu da nadjem neke sveze informacije, interesuje me kupovina auta (polovnog) preko firme. Da skratim pricu, imam svoju firmu pa bi mi vise odgovaralo da preko racuna firme kupim kola koja bi se vodila na firmu jelte, a koristio bi ih u privatne svrhe, nego da dajem kesh. Ima li nekih "losih" strana po firmu ako vozim "sluzbeni" auto kao fizicko lice, kakva je situacija po pitanju prekrsanja i kazni? Npr. radar, pojas, alkohol, bilo kakav prekrsaj koji bi mogao napraviti, da li se pripisuje samo vozacu, ili ide nesto i za firmu? Kontam ako se vozilo posalje na vanredni tehnicki i utvrdi se da nesto ne valja, tada se kazna pripisuje firmi, ali sta je sa prekrsajima koje vozac nacini?
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Svi prekršaji se pišu vozaču, osim možda za nepropisno parkiranje. Treba da imaš ovlašćenje - ne moraš da popunjavaš putne naloge.
Možeš i polovan auto da uzmeš na kredit/lizing preko firme, moj je npr bio star 6 godina ali uglavnom je granica iznad.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Vladapetr napisao: 04 Maj 2018, 16:25 Konkretno kod mene je početna plata osetno veća od tih 200e, plus imaju bonuse koji tu platu povećaju za 30-70%.
Na oglas se javi smešno mali broj kandidata, od 10 koje pozovem maksimalno 3-4 se pojave na razgovoru. Dakle, nisu ni čuli uslove, radno vreme itd... Naprosto su poslali CV čisto da umire svoju savest kako su eto nešto uradili.
Poslednji put sam im tražio da se sami izjasne kad mogu da dodju na razgovor, koji termin im odgovara, i opet je od 8 samo dvoje došlo na razgovor.

I svi ostali sa kojima kontaktiram imaju isti problem, počev od frizera i pedikira pa nadalje. Odu u Nemačku pa rade na crno par meseci, posle to ovde krcaju par meseci, i tako u krug.
Bonuse koji su uslovljeni cime?
Osetno veca je 30-35k, jel tako? :)
Stavi sebe u njihovu poziciju i razmisli da li bi mogao da zivis sa njihovom platom.

Ajde, tvoj primer je i jedan od, a realnost je da ljudi koji imaju milione, vecinski imaju radnike sa platama ispod proseka. I to ovog naseg nepodnosljivog proseka.
Dodatno su uslovi rada katastrofa, a ocekuje se da jedan covek radi posao dvojice. Najocigledniji primer toga su kurirske sluzbe i dostavljaci hrane u restoranima.
Opravdanje za to dobovlasnistvo im je: "Pa tolika je plata za taj posao, toliko svi daju..." i slicne gluposti.
Mares
Reactions:
Pridružio se: 13 Avg 2012, 19:44

Post od Mares »

Vladapetr napisao: 04 Maj 2018, 16:39 Svi prekršaji se pišu vozaču, osim možda za nepropisno parkiranje. Treba da imaš ovlašćenje - ne moraš da popunjavaš putne naloge.
Možeš i polovan auto da uzmeš na kredit/lizing preko firme, moj je npr bio star 6 godina ali uglavnom je granica iznad.
E pa ovo je onda odlicno, ne znam zasto ali sam mislio da se pisu neke astronomske kazne firmi za slucaj da ih vozac nacini.

Kakva je procedura ako se kupuje polovno vozilo od fizickog lica? Da li je to izvodljivo, i da li se placaju neki dodatni porezi?
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

@Heroj:
Bonusi su uslovljeni ostvarenim prometom, i njihovim odnosom ka poslu. Bonusi su realni i ostvarivi, minimum je tih 30%.
Ovde pričamo o početnim platama, radnik koji je kod mene par godina ima svoj bonus.
U jednom objektu se radi 40 sati nedeljno, svi ostali imaju manje (32-36 sati).
Nekoliko zaposlenih dobija veću platu nego što je ja uzimam u školi, zato i radim sa strane da bih sebi obezbedio bolje. Ako ovde imaju bolje uslove, nek im je sa srećom. Ali je poenta da, pogotovo u BG, neće da rade.
Na isti oglas mi se javi 3 puta više Novosadjana nego Beogradjana.

@Mares:
Od fizičkog lica možeš samo za keš da kupiš, ne može lizing. Plus mislim da ima neki sex sa pdv-om, proveri.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Vladapetr napisao: 04 Maj 2018, 16:25

Ove godine sam obnovio jedan oglas na infostud. Za 15 dana se prijavilo 18 osoba. Na isti taj oglas 2016 godine se prijavilo 186 osoba, a 2015 god preko 200..
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Digni platu, pa će da ti se javljaju... Boli ljude uvo da crnče za 30000-40000 rsd, do Italije se spiči za 10h
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Bilo bi lepo da kada pricate o tim brojkama, stavite i malo vise informacija, poput opisa posla, plate i radnog vremena :)

Mi smo dali oglas 2015. godine, javilo se njih 20ak za posao servisera bele tehnike i svi su dosli na probu.
Radno vreme 8-17:30h, plata 50-60k, prijavljuje se na 30k, 2 kuvana obroka dnevno(a moze i vise ako su alavi :D) i besplatno pice sto ima u servisu, a uvek ima toga.
Dodatno, od svake ugradnje klime, 20e ide majstoru, i ako nam to odavno nije primarno.

Kada kazem nama, govorim o caletu, ja ne radim tamo.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

U oglasu ne pise zarada. Tako da ne moze taj razlog u startu da ih odbije.
Poenta je da radne snage ima sve manje. I ja takodje svakodnevno cujem da postoji hronican nedostatak u odnosu na pre par god.
Definitivno da je odliv ljudi veliki. Bez obzira da li rade na crno preko ili se trajno nastane.
Zato sam i stavio onaj klip. Da nam otvore trziste rada eu milioni bi zbrisali odavde (kad se vec i ovako snalaze da odu).
Da se razumemo iako mi fale radnici cesto, ja prvi podrzavam ljude da pale. Skoro mi jedna koleginica otisla u norvesku sa porodicom. Bio sam srecan koliko i ona.
Poslednja izmena od Darko u 04 Maj 2018, 17:42, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

2015. sam i ja dobijao preko 100 prijava za svaki konkurs.
Kod mene rade prodavci. Potrebno je da se poznaje asortiman (nije trafika fazon prodaje), što je ogromnom procentu kandidata zastrašujući problem.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Pa recite kolike plate dajete, cemu tolika tajnovitost?
Naravno da ti se javilo njih par, ako se vec godinama javljaju na oglase sa platama od kojih ne mogu da prezive i rade u nikakvim uslovima.
Naravno da ce ljudi da pale, kada im se ovde nude plate ispod svakog minimuma za zivot.
Niko ne ide zato sto mu se Nemacka vise svidja i gotivnije mu je sto ne zna jezik i sto ne zna nikoga, a stranac je u svom domu.
Odgovori