Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Re: Dobro veče

Post od sebekkg »

I meni je bilo to na proslom poslu. Kazem da li mogu da idem da dam krv dobrovoljno sl nedelje, a sef mi odgovori "Ja tebe ne mogu da sprecim."

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Zato ne volim drzavne firme, plus svaki treci umisli da je neko i nesto pa se ponasa u skladu sa dijagnozom.

Sent from my P10 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Mislim da zakonski ne postoji mogućnost za rad na odredjeno duže od 2 godine, kao ni za ovo gore što neko napisa - ugovori za povremene poslove do u beskonačnost.
Svaki takav ugovor bi trebala da prati izmena u sistematizaciji, plus mogućnost da se dokaže potreba za takvim privremenim poslom (sezonsko proširenje obima posla, nova poslovna jedinica sa neizvesnom budućnošću itd...).
Potpuno ispravna kontrola bi ti i za radnika kojeg držiš na odredjeno par meseci tražila iste takve dokaze.
Naravno, na terenu se to odradjuje i pegla u zavisnosti od "raspoloženja" samog inspektora, kako ali ukoliko se prijava potera na dovoljno visok nivo - može da se istera.

Često se skreće tema, pa se za aktuelni zakon smatra da je povoljan za poslodavce. Naprotiv, ekstremno je nepovoljan ali su mnogi u stanju da ga koriste tako da sebi stvore benefit.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

U praksi može sasvim legalno, ne znam tačno kako, ali može (moždaradiš na jednom radnom mestu, onda budes formalno na drugom ali radiš isti posao, vezivanje za trudnično, itd...)
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

U praksi da, potpuno legalno ne. Bio sam primoran da se baš intezivno bavim tom problematikom, konsultovao se sa više advokata i inspektorom rada.
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

Ma meni samo menjaju opis posla u ugovoru. Npr ovih 6 meseci mi pise da radim na dve razlicite masine a pre toga sam radio samo na jednoj od te dve a u praksi radim na 10 razlicitih masina.

Na kraju, sta god pisalo u ugovoru je nebitno jer na kraju svakog ugovora pise da "pored svega navedenog zaposleni je duzan da obavlja sve ostalo po nalogu rukovodioca".

Pitanje glasi - kad drzavne firme koriste ovakve rupe u zakonu zasto bi privatnici trebali da budu bolji? :)
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Zamazuju forme radi, ne znam da li postoji neka zabrana za prijem na stalno u tvojoj oblasti/poziciji ili je neki drugi razlog. Po zakonu postoji obaveza, ukoliko si kod istog poslodavca prijavljen 2 godine i jedan dan, da budeš prijavljen za stalno (osim kod porodiljskog bolovanja).
Raspitaj se, okreni inspekciju rada npr u Beogradu, pa vidi šta će ti reći.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

U normalnim državama takvo izigravanje zakona takođe nije legalno iako na papiru jeste.

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Slika
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

nidza napisao:U normalnim državama takvo izigravanje zakona takođe nije legalno iako na papiru jeste.

Eh sad... :)

Ako se nesto uklapa u zakon (na papiru) legalno je - nevezano za ovu pricu oko zaposljavanja.

A zasto bi to neko radio? Npr samo se ne produzi ugovor posle..

Послато са HTC U Play уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Jbg, vrtimo istu priču par postova. Takva praksa NIJE LEGALNA i koriste je forme radi, računajući na neinformisanost zaposlenih i njihov strah da reaguju, plus neaktivnost i korumpiranost inspekcije.
Znam gomilu privatnika koji drže neprijavljene radnike, neki ne kucaju promet na fiskalnoj kasi a neki kraljevi svoje kupovine (garderoba i letovanja) vode kao rashod firme. Nekima to prolazi godinama, prolaziće i dalje sve dok ih ne očepe. Ali to svakako nije legalno, iako godinama funkcioniše bez problema.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Zasto placen odmor nije legalan?

Svako posten ce prijaviti radnika kao stalno zaposlenog.
Ja kontam da je mozda neki pored manji ili da je lakse otarasiti se zaposlenog na 3 meseca, ali je to doslo sa kapitalizmom u kome se covek gleda kao potrosna roba i nista vise.
Dakle, odluke da li ustedeti na jeftinijim olovkama i unistavanjem zivota ljudi se u takvom sistemu gleda sa jednakom tezinom.
I sve to je propraceno nenormalnim zakonima.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

igor_harris napisao: 05 Maj 2018, 19:34 Na kraju, sta god pisalo u ugovoru je nebitno jer na kraju svakog ugovora pise da "pored svega navedenog zaposleni je duzan da obavlja sve ostalo po nalogu rukovodioca".
Taj nalog mora da bude napismeno.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Mac sa dve ostrice je stalno zaposleni.
Npr moze da te zajebava, stalno uzima bolovanja, nece da radi, radi kako ne treba i ti moras da mu isplatis otpremninu ako hoces otkaz da mu das.
Iz mog ugla, najbolje drzati dve god na ugovor, a za te dve godine mozes donekle skontati kakav je covek, ali opet ne znas. Drustvo je totalno poremeceno, kriticno je.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Xepoj87 napisao: 05 Maj 2018, 20:52 Zasto placen odmor nije legalan?
Zato sto privatan odmor ne moze biti trosak poslovanja firme- privrednog drustva.
Moze da se isplati zarada/plata, na nju plati porez na rad i doprinosiai onda da se ta zarada zaposlenog po zelji trosi na odmor ili bilo sta.
Nije legalno da vlasnik firme svoje privatne troskove placa preko firme, tj da knjizi kao trosak poslovanja.(racune Infostana ili telefona ili kablovske na fizicko lice, odecu, obucu, privatne restorane, privatne odmore ili blo sta iz licne potrosnje).
Za samostalnog preduzetnika je drugacije.
Odgovori