Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Rakhil »

@Nikaragva - pa postoje dve mogucnosti: ili su svi redom debili, a mi na forumu do jaja pametni ali nemamo love (ja naginjem ovoj teoriji :mrgreen: ) ili je to kod nas iz nekog razloga neisplativo. Ja kad posumnjam nesto, idem tragom love.
Da otvoris i vodis firmu za uvoz namestaja, treba ti jedna kancelarija, jedno skladiste i par ljudi, nikakve dozvole. Da otvoris fabriku namestaja, treba ti...bolje da ne pocinjem, ali krstili bi ste se (imao prilike da vidim iz prve ruke). Drzava uredno sebi puca u nogu gde god i kad god moze, ili da budem precizniji, puca svima nama u noge.

@Samo polako - odlicno, bolje ako sam te pogresno razumeo :pivo:

@Texonja - Uopste ne sumnjam na ironiju kod tebe, znamo se toliko. Inace, nisu nama uopste toliko suprotni stavovi, svi bi uproseceno zeleli isto, samo se ne slazemo kako doci do toga.
Na tvom primeru: seljak prodaje mleko za 30, mlekara nama za 100. Gde je tu problem, u smislu u kom koraku se desio zajeb? Ajd ovako: seljak ima trosak krave (smestaj, ishrana, veterinar, itd) i odredjenu kolicinu mleka koju krava izbaci za zivota kao prihod. Mlekara ima trosak svega ostalog u lancu da mleko dodje tebi na sto, i prihod ekvivalentan tome. Ja se uvek zapitam sta ulazi u cenu koju ja kao krajnju kupac placam, i cesto tu bude sumanutih stopa profita, nije da nije, ali po pravilu su tu uvek posledice drzavnog kreiranja ekonomske politike i vestackog trzista.
Recimo, zasto je mleko u madjarskoj jeftinije? Moze biti da njihova drzava daje vece subvencije proizvodjacima, da su im mlekare manje pohlepne, da im je drzava manje pohlepna ili da je ceo proces proizvodnje od krave do Texa efikasniji i samim tim jeftiniji. Na sta bi ti, kao stari vuk kladze, bacio ulog? :)

Mozemo mi komentarisati svakodnevne pojave ovako ili onako, ali ima nekih ekonomskih zakonitosti koje rade bez obzira koji je drustveni i drzavni sistem na snazi. Kad pohvatas te zzakonitosti, vidis iza izjava politicara ili novinskih clanaka.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Комшијско „сналажење“ запретило здрављу

Како један класичан мелиорациони канал, којег је прегазило време до те мере да га сада уместо њива окружују куће, може да збуни надлежне и да угрози здравље комшилука, види се из приче Љубице Мишчевић, која живи у непосредној близини канала на Сомборској рампи.
Некада усред њива, данас се два километра канала пружа кроз куће начичкане између Новог насеља и Ветерника, од којих неке, не само по Љубичиним већ и тврдњама водне инспекције, испуштају фекалну канализацију у њега. Уз то, на више места су и импровизовани прелази који успоравају проток воде.

- Ситуација је веома опасна. Шест домаћинстава испушта фекалије у канал који се налази непосредно поред моје куће. Ту излазе фекалије, смрди, а о могућности заразе да не причам. Спроведени су изливи испод моје ограде, воде у каналу има одувек, али сада уопште не отиче. Када сам се жалила, комшије су ангажовале багер да се прочисти канал. Желим да се ти изливи уклоне и да одговорни буду кажњени – истиче Љубица Мишчевић, напомињући да је овај случај пријављивала и водној и градској инспекцији.

Марија Новаковић из покрајинске водне инспекције потврђује да су инспектори били и утврдили стање на овом каналу који је у надлежности „Вода Војводине“, а којег одржава ВДП „Шајкашка“.

- Функција тог канала угрожена је доста давно. Инспекција је непрестано доносила решења и одређивала мере, као што су забрана испуштања отпадних вода и подношење пријава против одговорних. Две особе су процесуиране, док сви нелегални испусти морају да буду уклоњени. Одлагање отпада у канале законом је забрањено. Канал је угрожен због комуналне и урбанистичке неуређености околног насеља – објашњава Новаковићева.

Како наводи, у овом случају је неопходна свеобухватна акција, пошто посла има и за друге службе, јер саме септичке јаме из којх се изливају фекалије су у надлежности градске комуналне инспекције.

- Осим тога, имамо четири мостића који су изграђени без одобрења на водном земљишту. Ми то не можемо да уклонимо, већ само грађевинска инспекција. Уосталом, град би морао да санира тај канал, јер постоји уговор између Новог Сада, „Вода Војводине“ и „Шајкашке“ да град финансира сва улагања у канал - рекла је Новаковић, напоменувши да се канал налази у систему одвођења вода и као такав је неопходан.

- Могуће је да канал буде зацевљен, али не и затрпан. Може све да се среди, али су потребни папири и поштовање хидрауличких услова. Град би требало да се укључи и координира решње за канал – позив је Новаковићеве.

И директор ВДП „Шајкашка“ Драган Николић слаже се да је канал угрожен, али напомиње да је ово предузеће прошле године очистило и истарупирало канал.

- То је све што можемо да урадимо, не можемо више. Проблем су људи који тамо живе. Један од пропуста, или мостића, изгледа као Скадар на Бојани, док две-три куће изливају септичке јаме у канал. Наредне седмице снимићемо поново стање, па ћемо заједнички покушати да нађемо неко решење. Наравно, све иде преко јавних набавки, па не могу да лицитирам с роковима – закључује Николић.

Како ће се разрешити ово потенцијално жариште заразе, али и дефинитивни узрок деградације животних услова за околне грађане, остаје да се види, баш као и нада да ће то бити пре високих температура и њој последичних процеса труљења.

С. Крстић

Градња канализације

Екипа "Дневника" обишла је поменути канал и могла је да се увери у нездраво зелену боју и отужни пропратни мирис у близини канала, који није могло да пригуши ни прохладно време „гарнирано“ ситном кишом. У истој улици, Сомборској рампи, стотињак метара пре канала, радници "Миленијум тима" граде канализацију.

Комшије кажу да се канализација гради већ две године, те да ће их прикључак коштати тридесетак хиљада динара. Да ли ће канализација спречити изливање фекалија у канал који оивичава десетак дворишта, не зна се, али је било видљиво неколико места на којима се из цеви излива прљава вода у овај малени водоток.

http://www.dnevnik.rs/novi-sad/komsijsk ... o-zdravlju
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pih, takvih stvari ima svuda po Srbiji i prosto je neverovatno da tako jednostavne i banalne stvari ne mogu da se rese.
Pretpostavljam da nije u pitanju "ne moze", nego "NECU". Nisu mi jasni motivi. Pretpostavljam da krecu od tih ljudi koji kenjaju u kanal, tek njihovi motivi mi nisu jasni. Zar nije lepse da to sve ide u kanalizaciju!?
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Jeste lepše, ali zašto bi neko plaćao kanalizaciju kada može da se reši problema besplatno. :)

XM
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Pa evo jel bi ti radije platio (ne znam koliko je kod tebe, ali kod mene je prikljucak vode i kanalizacije za usoren plac (znaci sve vec ima, samo da se plati) bio oko 7-8000dinara) ili pustio da ti govna plivaju par metara od tebe u nekom kanalu?
I rizikujes da se nesto desi (ako se kod nas ista i desava :) ) pa da nekako naplavi taj kanal i izlije ti govna u dvoriste?
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Da sw vratim na mleko i seljaka.

Zar je moguce da je kod nas najskuplje mleko skuplje nego u nemackoj italiji spaniji. Ne samo mleko nego i xy raznih proizvoda...
Radna snaga je visestruko jeftinija u nasim mlekarama nasim fabrikama pa i radnjama.
Gde odlazi razlika

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

gospodaru :)
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Pre 2-3 godine sam slusao na Radiju S kako Srbija (dajem cifre iz glave primera radi) izveze 5t krompira, a uveze 15t krompira godisnje.
Jedino sto bi mi zdrav razum dozvolio je da je nas krompir vise od 3 puta skuplji od tog sto mi uvozimo, pa tu imaju pozitivnu racunicu, naravno na stetu gradjana koji jedu neki "prskani" krompir...
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Tu bih mogao progledati kroz prste, ukoliko bi se uvozio glamocki krompir :)
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Ili primer sa jabukom. Prodajemo našu po 25 dinara, a uvozimo iz Italije po 80...

XM
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Ja nisam video nigde jabuke po 25 din.
Isto kao sto nisam video mleko po 30 din.
Neko se tu opasno ugradjuje, to je sustina. Srbija je raj za "obogacivanje" preko noci. To nigde ne moze legalno kao kod nas.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Probaj da zasadis jabuke za prodaju, pa ces ih videti i po 5 din :kezo:
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

:rofl:

Ali ozbiljno, mene interesuje koji su troskovi tog koji kupi recimo od Geze po 25 i onda prodaje po 75 din ili 100 din?
Ajde mleko, pasterizacija, pakovanje, trte-mrte... ali jabuka... pa svaku da uzme u ruku, dune na nju, izglanca je u majicu, pa opet otkud trostruka cena na izlazu?
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Ako moze proizvodna cena auta da bude 10k evra, pa da se prodaje za 40k, zasto ne bi isto vazilo i za jabuke? :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Zato sto za jabuku ne treba ni dizajner, ni konstruktor, ni fabrika, ni farbara, ni skupe masine, ni crash testovi, ni skupi saloni, ni servis, ni .......
Obican pojedinac moze da ulozi nesto novca i edukuje se, pa da pocne sa uzgajanjem. (jabuka, ne automobila) :)
Poslednja izmena od Texonja u 25 Feb 2014, 11:11, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori