Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od dragvorl »

Ja ovo Nemaca sto sam upoznao su vrlo normalni i kulturni, naravno ako se isto ponasas prema njima. I prema strancima su ok, ali ne treba terati svoja pravila kada se dodje u tudju zemlju, kad si vec dosao postuj pravila...ugl to mi je potvrdio i drugar koji je u Minhenu vec 5 godina i radi na prilicno ozbiljnoj poziciji. Naravno, sigurno da i njih ima raznih, pa se nadje tu i ekstremnih slucajeva.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Ne pratim ja njihova pravila ovde u CH, pratim pravila Švajcaraca. I Nemci su ovde stranci. U AT su stranci takodje, po brojnosti ispred Srba i Turaka. Nemojte da mislite da se ja ponašam kao prosečan bahati Balkanac. U stvari, već par puta sam čuo da sam jedan od najboljih i ljubaznijih auslendera koji su neki ljudi sreli, ali i pored toga ja vam kažem, sad verovali ili ne, Austrijanci i Švajcarci misle da su Nemci velika stoka od ljudi. Nisam to hteo na početku da prihvatim, dok nisam upoznao dosta njih. Tu završavam svoju priču :)
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Mozda al samo mozda zavisi od coveka do coveka. Pa tako mozes naleteti cak i na hrvata koji je dobar covek a verovao ili ne postoje cak i srbi koji su kompletni idioti.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

passenger napisao: 17 Jun 2018, 20:53 Ne pratim ja njihova pravila ovde u CH, pratim pravila Švajcaraca. I Nemci su ovde stranci. U AT su stranci takodje, po brojnosti ispred Srba i Turaka. Nemojte da mislite da se ja ponašam kao prosečan bahati Balkanac. U stvari, već par puta sam čuo da sam jedan od najboljih i ljubaznijih auslendera koji su neki ljudi sreli, ali i pored toga ja vam kažem, sad verovali ili ne, Austrijanci i Švajcarci misle da su Nemci velika stoka od ljudi. Nisam to hteo na početku da prihvatim, dok nisam upoznao dosta njih. Tu završavam svoju priču :)
Nije to do Nemaca, to je ljudska psihologija. Šta mislite zašto se recimo turisti iz UK ponašaju na odmorima kao životinje. Naravno ne svi-ali velika većina.

Velika većina ljudi kada ode negde računa da ih tamo niko ne zna i da mogu da se ponašaju drugačije nego svojoj kući.

Nije bitno koje su nacije.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Nije to psihologija već (ne) vaspitanje.
Nas su učili da se pristojno ponašaš i kad odeš negde. Da se ne ponašaš bahato. Da tudje stvari čuvaš bolje nego svoje.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

+1
Kada sam za novu godinu bio na terazijama i izlaze slovenci iz busa, prva stvar koju je jedan lik uradio je da je bacio omot od paklice na sred ulice i zapalio cigaru.

Sent from my SM-A710F using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
LukaMaletin
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015

Post od LukaMaletin »

Čega sam se ja sve nagledao od tih istih Slovenaca ovde u Ljubljani. Erazmusovci naravno ni malo ne zaostaju. Ma strašno...

Sent from my XT1635-02 using Tapatalk

maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Ma jok, nisu oni takvi :mrgreen:
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Ikac, lepo od tebe sto si podelio svoja iskustva sa nama.

Da li ste se pronasli tamo? Nameravate da se tu skrasite? Kako ti ide jezik i koliko ti je trebalo da ga savladas?
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Za jezik, kada smo dosli znao sam bas malo, zanemarljivo. Nakon 10 meseci 1 na 1, plus DW (i vise nego odlican, Learn German with Nico), mogu da prezivim. Tu sam negde ispod B1. Deca su provela ceo prvi razred u integracionom odeljenju, i njima nije problem. Keln je ok grad i za engleski, ali definitivno bez jezika ne moze daleko. Uostalom, sto rece neko, smatrace te 10% glupljim ako lose pricas :-) (naravno, kod normalnih ovo nema veze sa vezom, kod snobova koji medjusobno zabijaju jedni drugima na finjaka, mozda). Svi gledaju rezultat rada, kao i iskustvo.

Na poslu pricamo engleski poslovno, privatno na nemackom, pomazu mi da savladam jezik. To je najbrzi i najlaksi nacin.

Ovako, dosta je drugacije nego u PL, a bas dosta nego u Srb. Trebalo nam je minimum 6 meseci da se opustimo i pronadjemo. Jednostavno, sve se dosta sporije zavrsava, i nema nikakve rasprave ni oko cega oko vecine stvari, tako da, kada se na to navikne covek, postaje ok. Mada je nama bilo malo teze da se naviknemo.

Dobro je sto je cisto, bezbedno, i niko se ne bavi tobom, ko voli uredjen i miran zivot po PSu, idealno. Ko je socijalniji tip, drustvo, kafane, luda voznja, ovde bi upao u depresiju.

Ima puno mikro socioloskih grupa, Hrvati, Bosanci, Turci...ne komuniciraju previse sa drugima, tako da im je kao kod kuce. Mnogi i ne nauce dobro nemacki, nemaju potrebe.

Nemci su, ovi oko mene, kulturni, otvoreni, nikada problem. Naravno, svugde ima svakakvih. Izuzetno cene privatnost, i uglavnom ne guraju nos u tudje.

Na primer, za dan komsija, za uskrs i bozic, deci komsije ostave solju sa slatkisima ispred vrata, i ne potpisu se.

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Cudni neki ljudi. :)
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

A kod nas šalju decu kod komšije po slatkiše. :)

Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

aviator napisao: 18 Jun 2018, 07:42 Nije to psihologija već (ne) vaspitanje.
Nas su učili da se pristojno ponašaš i kad odeš negde. Da se ne ponašaš bahato. Da tudje stvari čuvaš bolje nego svoje.
Da ti ne počinjem kako se naši vaspitani i naučeni pristojno ponašaju....znači druga dimenzija i paralelni univerzumi-verujte mi nema drugog objašnjenja.

Pri tom-ovo se ne odnosi na mlađe generacije-nego i na dobrano starije od mene.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

Kad god sam isao negde preko sa agencijama, tj u grupi sa nasima, uvek ekipa 40+ pravi sranja.
ROCK
Reactions:
Pridružio se: 17 Apr 2015, 23:08
Garaža: BMW F30 328i

Post od ROCK »

passenger napisao: 17 Jun 2018, 20:53 Ne pratim ja njihova pravila ovde u CH, pratim pravila Švajcaraca. I Nemci su ovde stranci. U AT su stranci takodje, po brojnosti ispred Srba i Turaka. Nemojte da mislite da se ja ponašam kao prosečan bahati Balkanac. U stvari, već par puta sam čuo da sam jedan od najboljih i ljubaznijih auslendera koji su neki ljudi sreli, ali i pored toga ja vam kažem, sad verovali ili ne, Austrijanci i Švajcarci misle da su Nemci velika stoka od ljudi. Nisam to hteo na početku da prihvatim, dok nisam upoznao dosta njih. Tu završavam svoju priču :)
Brate ni ja ih ne volim. Nemam nekog poaebnog razloga. Nisam imao konflikata ali ovako ponasanje (uglavnom) mi se ne dopada. Nekako deluju grubo, nervozno, namrsteno (bar 50%), prave se pametni iako nisu. Jos oni koji pricaju neke svoje dijalekte pola ih ne razumem.
Inace imam kolega Nemaca sa kojima sam super ali oni ne spadaju u klasican opis kako sam naveo
Odgovori