Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Servis - Razno

Post od dragvorl »

Imas na YT, s obzirom da je A klasa, verovatno je komplikovanije nego na ostalim kolima.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

ako ti se cuje kad startujes motor a pogotovo kad je hladan onda ti je lanac zreo za zamenu
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Ja sam imao problem kod Nive da se lanac čuo na prvom paljenju. Španer je bio mehanički i zahtevao povremeno dotezanje. Posao od par minuta ali nervira. Neki rus se setio i patentirao automatski mehanički španer. Nekako sam ga nagovorio da mi pošalje (to sa njima ide teško iako plaćam unapred). Ugradio sam i zaboravio na lanac! Princip rada je neverovatno jednostavan i samim tim nema šta da se pokvari. U pitanju je šraf koji spiralna opruga nateže u smeru zavrtanja. Kako se lanac izduži, tako opruga malo zašrafi španer i to je to. Rusi sa novih Niva odmah skidaju fabrički hidro španer i stavljaju ovaj jer bilo je dosta prezubljivanja sa fabričkim, a sa ovim je to nemoguće jer on ne popušta ni kad motor ne radi.

Evo ga http://isai-shop.ru/
Pogledajte prvi i treći video. Ovo bi moglo da se napravi možda za bilo koji auto kada bi se neko zainteresovao. Ovaj čovek pravi te španere za sva ruska vozila sa motorom na lanac.
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

OMP napisao:ako ti se cuje kad startujes motor a pogotovo kad je hladan onda ti je lanac zreo za zamenu
Znam, zreo je za zamenu već duži niz godina ali se nekako provlačim pošto ne pravim neke velike kilometraže niti vozim agresivno. Ono što hoću je da bar delimično saniram situaciju i da produžim radni vek automobila. Zamena celokupnog lanca sa uključenim radom će izaći 50% vrednosti kompletnog auta, a lanac nije jedino što treba menjati.
Ako bi zamena hidro španera bar malo pomogla onda vredi probati.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

dispy
Reactions:
Pridružio se: 13 Okt 2019, 18:01
Garaža: Audi A6 C7.5 TDI190 Avant

Post od dispy »

noob napisao: 16 Feb 2022, 09:49 Opel Astra K 1.6 CDTI 110KS 2017god.
Da li se menja lanac na velikom servisu ili ne? Na koliko km se radi uopšte veliki servis?
Zna li neko koliko je set kvačila?
Nemam iskustvo iz prve ruke, ali kada sam ja uzimao Astru čitao sam da je na verzijama pre 2018. Godine problematičan lanac i neki španer i da je umeo da strada i pre 100.000km, a na nekim britanskim forumima sam video da su ljudima stradali čak i na 30.000km. Navodno je od 2018. nešto promenjeno da je lanac malo pouzdaniji i da može da gura do 200.000km. Ja bih iskreno menjao i taj lanac kad budeš radio ostalo, ne verujem da je tolika cena u odnosu na ostatak velikog servisa.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Setih se da sam imao i sieru sa 2.0 dohc motorom koji je bio na lanac, malo se cuo taj lanac i menjao sam spaner koji je bio ovog nekog tipa, mislim da je bio hidro spaner i kad sam kupio novi taj spaner lanac se nije vise cuo. Secam se za taj spaner da su mi rekli da pazim da ne padne ili udari u nesto jer ce da izleti taj deo i onda moze da se baci. Kupis ga u "nategnutom stanju" taj deo koji izlazi je skroz uvucen kad je nov i onda kad se montira prilagodi se lancu i tako ga zategne, kako se lanac vremenom tegli tako i taj spaner izlazi i zateze. Ne secam se sto smo ga menjali i ostalih detalja, bilo je to pre tacno 20 god.
Tako da @A170T posavetuj se sa nekim majstorom koji poznaje te motore da li u tvom slucaju ima sanse zameniti samo taj hidro spaner i da li ces time dotegnuti lanac, mene je majstor tada koji se razumeo u te fordove to posavetovao i resilo je problem ali kazem ne secam se detalja, da l je mozda spaner bio neki drugi tip ili nesto budzeno jer mi malo nelogicno da ako se moj stari spaner izvukao do kraja kako je onda novi uspeo da naspanuje lanac ako je iste duzine kao i stari, mozda je majstor nesto prebudzio
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

A170T napisao: 16 Feb 2022, 18:32
OMP napisao:ako ti se cuje kad startujes motor a pogotovo kad je hladan onda ti je lanac zreo za zamenu
Znam, zreo je za zamenu već duži niz godina ali se nekako provlačim pošto ne pravim neke velike kilometraže niti vozim agresivno. Ono što hoću je da bar delimično saniram situaciju i da produžim radni vek automobila. Zamena celokupnog lanca sa uključenim radom će izaći 50% vrednosti kompletnog auta, a lanac nije jedino što treba menjati.

Nema veze sto ne vozis agresivno, samo pri jednom paljenju moze da bude cangrrrrrr.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

bas tako, relacije koje vozis i stil voznje ne uticu na to, doduse manja ce steta biti sigurno ako pukne pri paljenju nego pri 3000rpm svakako samo je pitanje da li ima racunice ulaganje zamene lanca na tom autu... ako vec znas koje su cifre u pitanju znas i da li ti se isplati ili ne.
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

dragvorl napisao:
A170T napisao: 16 Feb 2022, 18:32

Nema veze sto ne vozis agresivno, samo pri jednom paljenju moze da bude cangrrrrrr.
Da li smem da nagazim gas za 100 obrtaja više dok premosti taj period kad se čuje? Kada bar malo povisim obrtaje lanac se verovatno zategne i onda motor radi najnormalnije, nema nikakvih zvukova.

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ko ce to znati tacno.
SlikaSlika
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Dare4x4 napisao: 16 Feb 2022, 18:15 ogledajte prvi i treći video. Ovo bi moglo da se napravi možda za bilo koji auto kada bi se neko zainteresovao. Ovaj čovek pravi te španere za sva ruska vozila sa motorom na lanac.
Šta znam i nije neko čudo od ideje.
Slična rešenja su poznata već decenijama , npr jedan sistem sa oprugom je ovaj https://www.ebay.co.uk/itm/154091468233 a ima i drugih na istom mehaničkom principu bez hidraulike.

Jednostavno i pouzfdano rešenje, zamena španera nije predvijdena fabrički kada se menja zupčasti, a nema ni potrebe jer je tako prosto da nema šta da se pokvari i traje po milion km bukvalno. Čak nema ni štelovanja, opruga sama namesti zategnutost kaiša koliko treba.

Za razliku novija neka vozila imaju takve sisteme španera gde maltene ceo razvodni sistem se menja,.

omp, na DOHC Sierama sistem španera je bio plastičan i ta se plastika mehniački habala dosta brzo, Menjanjem španera i njegove plastične vodjice za novo se skraćivao potreban hod da se nategne lanac pa je novi set opet neko vreme vršio posao.
Ne sećam se tačno, beše predvidjeno na svakih 30,000km da se menja ili tako nešto suludo kratko, brzo se habalo.
Ti motori su bili poznati po iznenadnom pucanju španera pri niskim temperaturama, genijalna Fordova ideja da prave razvodni sistem pa još sa 2 bregaste od plastike.
Imao kratko vreme Sieru, prodao i zbog te falinke sa lancem. Imao je taj auto još i drugih idiotskih rešenja koja su zahtevala česte zamene delova.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Kada smo već pod razno, sveže iskustvo da podelim.
Odzračivanje ABS hidraulike kod Boš sistema ABS/ESP 5.7 i 8.0 zahteva osim aktivacije dijagnostikom ventila po odredjenom redosledu i da se napravi pritisak od najmanje 2 bara u čantri za dolivanje kočione tečnosti.

Probao 4-5 puta bezsupešno da odzračim pomoću alata sa pritiskom sa kojim nikada do sada nisam imao problem ali ovde je bilo bezuspešno.
Ni klasičan sistem pumpanja pedale kočnice nije delovao.

Na kraju, RTFM, našao u uputstvu od Fabie da je Boš naglasio da pritisak mora da predje 2 bara da bi se isterao vazduh.
I uspelo je sa 2.5 bara.
Bojao sam se da ne nastradaju gumice ali eto dobro prošlo.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

:D

Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Baš tako, nego se teško nadje informacija.
Dok sam tražio rešenje vidim da skoro svi menjaju delove redom i ne reše problem, ne objave šta je na kraju i da li je rešeno.
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Kod nas uputstvo služi da bi videli gde smo za*ebali. :D
Odgovori