Vazduhoplovi
- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Re: Vazduhoplovi
Da, Blic je objavio na sajtu.
@dragan, nije problem upotreba srpskog jezika nego netacna primena srpskog jezika. Nije tek tako iz dosade napravljen pravilnik kako profesionalci komuniciraju, polaze se strucni ispit i dobija licenca za rad. Improvizacije u svakom poslu nisu dobar nacin obavljanja posla.
Jao ala si uporan. Ako ti zuzazu sa par decenija iskustva u vazduhoplovstvu i ja sa deceniju i kusur kazemo da je ovo ok u ovom slucaju, jel ti to nije dovoljno... Od volje ti... 

Naterao si me da se vratim u proslost
Ove godine 30 godina na avionu, a u avijaciji mnogo duze....
Pre neki dan sam postovao komunikaciju pilota i kontrolora prilikom otkaza oba motora nakon poletanja. Vrhunski odradjen posao obojce, krajnji ishod bez zrtava. Frazeologija prepuna nekorektnosti, ali su se sasvim dobro razumeli.
Kontrolor nije navodio pilota sta da ucini, predlagao mu je opcije, kasnije je na najbolji moguci nacin angazovao sluzbe da pomognu vazduhoplovu u nevolji.
Fascinantna je i tisina na frekvenciji i apsolutna disciplina ostalih ucesnika u saobracaju.

Ove godine 30 godina na avionu, a u avijaciji mnogo duze....
Pre neki dan sam postovao komunikaciju pilota i kontrolora prilikom otkaza oba motora nakon poletanja. Vrhunski odradjen posao obojce, krajnji ishod bez zrtava. Frazeologija prepuna nekorektnosti, ali su se sasvim dobro razumeli.
Kontrolor nije navodio pilota sta da ucini, predlagao mu je opcije, kasnije je na najbolji moguci nacin angazovao sluzbe da pomognu vazduhoplovu u nevolji.
Fascinantna je i tisina na frekvenciji i apsolutna disciplina ostalih ucesnika u saobracaju.
Imam pitanje okaceno je bilo letacko radno vreme na kracim relacijama. Zanima me kakvo je na npr 777 i prekookeanskim 

Mislim, ali nisam 100% siguran da je maksimalno radno vreme sa dvoclanom posadom (A330) sa dozvoljenim zakonskim produzenjem na koje kapetan ima pravo 15 sati.
U slucaju troclane posade (B777 ili sl.) sa maks produzenjem od tri sata na koje kapetan ima pravo, ne sme preci 21 sat.
Minimalno vreme odmora je 24 sata.
U slucaju troclane posade (B777 ili sl.) sa maks produzenjem od tri sata na koje kapetan ima pravo, ne sme preci 21 sat.
Minimalno vreme odmora je 24 sata.
Nisam video do sad, ali se hitno kupuju novi Mi17, mislim da sam jutros pročitao u Blicu
Jako zanimljivo. Koji im je razlog da retuširaju fotografiju?
Tapatalk
- Kornjaca Rade
- Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
- Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet
Meni je zanimljivija ona slika iz novosti, nisam znao da je pao toliko blizu kucama, a oni ga trazili vise od 3 sata.

Magla je čudo. Ja sam na Kopaoniku doživeo da se izgubim na 20 metara od staze na Gobelji. Spustila se magla tolika da nije nestala samo slika, nego i ton. Užas.
Odjednom belina i mrtva tišina. Nije nemoguće da nisu ni čuli ni videli helikopter...
Tapatalk
Odjednom belina i mrtva tišina. Nije nemoguće da nisu ni čuli ni videli helikopter...
Tapatalk
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Već su bili snimci izjava meštana naselja Radio-far (tako se zove naselje jer je sagrađeno pored istoimenog uređaja), koji kažu da su čuli jaku buku ali da se iza toga više nije čulo ništa. Da je izbio požar na letelici, meštani bi to videli i prijavili ali ovako - kada su izašli napolje (da vide od kuda taj jaki zvuk koji su čuli), sve je bilo tiho i oni su se normalno vratili u svoje kuće, ne znajući da se blizu njih srušio helikopter.
Teleobjektiv cini stvari MNOGO blizim nego sto jesu. Apropo slike ove.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Svinjarija oko helikoptera nikako da dobije epilog. Ovakve stvari se ne resavaju Izvestajima koje daje VS vec detaljnom istragom koju treba da sprovede jedini organ zaduzen za ovo - komisija za udese DCV Srbije.
Ovakav lakonski odnos prema avijaciji, kao i sam "o ruk let" spusta nas na lestvici ICAO safety record, i nekada vazduhoplovna nacija u svakom smislu, idemo prema nivou zemalja Afrike.
Ne znam da li "lederu u regionu", svemocnoj Er Srbiji ista znaci sto je registrovana i sto je njeno vazduhoplovno osoblje registrovano u ovoj banana instituciji?
Ovakav lakonski odnos prema avijaciji, kao i sam "o ruk let" spusta nas na lestvici ICAO safety record, i nekada vazduhoplovna nacija u svakom smislu, idemo prema nivou zemalja Afrike.
Ne znam da li "lederu u regionu", svemocnoj Er Srbiji ista znaci sto je registrovana i sto je njeno vazduhoplovno osoblje registrovano u ovoj banana instituciji?