Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od ljubitelj »

nenad.fil napisao:
Ako kazes da para nema, kako onda majku mu ima po 10.000 eura za subvencionisana radna mesta (Siepa) ili 1.000.000 za Miladina Kovacevica, ili za milion drugih marifetluka i svinjarija kojima nas ova US*ANA drzava svakodnevno izlaze?

.
Pa nema para, to nije nas novac vec tudji pozajmljen.
I jos tako glupo potrosen.
Pametije je potrositi ga na lekara, ili bilo koga korisnog za nesto sto nam je potrebno i sada i u buducnosti.
Pametnije je smanjiti porez na rad za 0.1%.
Pametnije, ima miliona nacia da se pametnije ulaze novac u nesto.
Nisu tvoji roditelji jedini koji rade kako treba, nisu jedini koji hoce nesto, nisu jedini koji zasluzuju nesto, nisu jedini.
Ne posmatra se opste uredjenje drzave kroz pojedinacni primer pojedinca.
Od drveta se ne vidi suma.

Sve dok se kod nas rad ne bude cenio nece biti napretka. A rad se nece ceniti dok se bude placao nerad. Uzajamno je vezan boljitak u platama sa zdravim temeljem sistema.
Moze porez da se poveca na 1500%, moze akciza na benzin/dizel/gas da se poveca na 300 dinara, moze da se bilo koje zahvatanje (zelja) drzave poveca ali ako nema supstance odakle da se iscedi nema ni novca u budzetu pa nema ni plata.
Da se ne ponavljam po stoti put, praksa je surovo dokazala teoriju kod nas tokom 90tih sa potpunim obezvredjivanjem rada, potpunim obezvredjivanjem novca (dinara kao legalnog sredstva placanja) i potpuno praznim budzetom drzave.

Za nas je skoro pa gotovo, sada se resava pitanje generacija u 22.veku i sta ce se njima ostaviti.

Nismo mi jedini koju su pomislili da je utopija moguca ali nas najvise boli nase stanje.
Drzava to smo mi, nece niko sa strane da nam napravi dobru drzavu, da nam napuni budzet i podeli plate. Naprotiv, ko god moze pokusace da nam naplati nasu glupost dodatno.
Svaki dodatni kredit je obicno dodatni kamen o vratu davljenika, ako se potrosi na gluposti.
ljubitelj napisao:
nenad.fil napisao:NISI U PRAVU, zelimo mi da se sistem promeni ali za to je potrebna DIKTATURA jer od ove vajne "demokratije" vajde nema-ocigledno.

.
Pa ako zelimo sami kao drustvo, kao vecina nije nam potrebna neka diktatura
Rezultati godinama unazad pokazuju da zapravo ne zelimo.
Sistem je isti menjaju se glumci.
Nasilje obicno nikada ne donese dobro a jos manje socijalni mir odrziv dugorocno.
Potreban je balans proizvodnje i potrosnje, zelja i mogucnosti. Potrebno je stvarno promeniti nesto ili neku naviku a ne samo deklarativno.
Bilo bi lepo da nisam u pravu, i da se pokaze da postoji zelja vecine da se sistem promeni.
Videcemo ubrzo.
Poslednja izmena od ljubitelj u 02 Mar 2014, 19:33, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Bezveze je kako se uopste ljudi ne razumeju.
Ljubitelju, ja kapiram sta pricas sasvim (nijedna foka nije povredjena ovim postovima), samo previse teoretises. Ako mislis da objasnis vecini koja nije u ekonomskim vodama, moras se koristiti konkretnim primerima, a ovako upadas u klasicnu intelektualnu zamku u koju upada vecina liberala a to je da pokusavaju da kontraintuitivne stvari objasne suvom teorijom i ideologijom.

Mislim da je svakome sa pola mozga jasno da ovako kako je ne ide, i da se mora menjati. Te promene naravno ukljucuju otpustanja u javnom sektoru (jer nije normalno da 10% stanovnistva radi u drzavnoj sluzbi) i smanjenja ZBIRA SVIH PLATA. To ne znaci da ce svakome plata da padne napola, nego da ce neki da budu placeni nula kad popiju otkaz, dok nekima plata treba da skoci, i to stoji. Samo budale od nasih politicara mogu da smisle solidarni porez kao meru, takvu glupost odavno nisam video.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Šta ti je to čudno kad im je učitelj isti sve ove godine?

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Day Walker napisao:@Ljubitelju
Ni jedan policajac, nastavnik ili doktor nije visak u ovoj drzavi...
Visak u javnom sektoru su gomaila sekretara i sekretarica po raznoraznim ministarstvima i agencijama pri ministarstvima... Politicnki ubacivani ljudi u javna preduzeca...
stotine radnika u JATu koji lade jaja i tako... da ne nabrajam dalje...
+1000

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk
Slika
nenad.fil
Reactions:
Pridružio se: 21 Maj 2012, 19:16

Post od nenad.fil »

Treba da budemo ponosni kao nacija, jer to sto kod nas ima, nigde drugde nema!
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Verovatno ima viska i medju lekarima, ali recimo visak pedijatara a manjak ginekologa (lupam), jer obicno tako biva kad drzava planira. Nastavnika ima sigurno visak, tu ruku dajem da je tako. Policije nikad dosta i uvek previse, pa tu nisam pametan (a i ne mozes ih privatizovati kao zdravstvo i skolstvo).
Cinejnica je da je najveci deo viska zaposlenih u lokalnoj upravi i javim preduzecima. Drzavna uprava kao takva ima nekih 28000 ljudi, sto nije tolika katastrofa kao sto izgleda, ali zato javna preduzeca i kompanije u vlasnistvu drzave ubijaju sta rade
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Tesko je to promeniti. Da ne jedem previse g...a i da se ne lazemo, dobar deo foruma koji ovde polemise spada u pametniji deo ljudstva koja trenutno zivi u Srbiji. Ostali, mnogo veci deo ljudstva je maksimalno zamracen i izmanipulisan vrhunskim tehnikama preko medija i tu se svaka prica o zdravom razumu i sopstvenom misljenju zavrsava.

Evo jedan primer. Izvinjavam se unapred, jer cu spomenuti ime politicara, ali on je nebitan, svejedno je da je spomenut bilo koji drugi, jer je primer cilja nacin razmisljanja i manipulaciju, a ne samog politicara :)

Nadjem se pre par dana medju rodbinom, mladji svet, malo mladji od mene, pitam onako vise iz zajebancije, hoce li ici na izbore i za koga ce glasati. Kaze mi za ppv. Pitam zasto bas za njega. Kaze najbolji je dosad, sve je promenio, sve radi po ps, zakon, hapsenja, kriminal, korupciji stao na rep. Samo sam postavio pitanje sta se u tvom zivotu promenilo u zadnjih godinu dana? Tajac, nista. Ni onda nije bilo posla, na birou, profesor, nema mesta u prosveti, i sada je sve isto. Pa reko sta je onda promenjeno? Opet tajac.
Tako da o birackom telu ne bih mnogo polemisao, jer biracko telo NE ZELI nista da menja. Plus onih 780,000 koji moraju da glasaju, zbog direktne koristi ...
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Zato ce KG da doceka rasirenih ruku svog spasitelja, doktora smrti srpske ekonomije! :glavomuzid:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

A ja samo gledam u drustvu, a i okolo koliko ljudi i dalje zavrsava razne vajne smerove na fakultetima, sociologiju, turizmologiju, pravni, dizajn, arhitekturu, menadzment, itd...onda naravno cekaju da budu profovi po skolama, cate, itd. Bilo bi lepo da se sasece broj ljudi koji zavrsavaju te fakultete i ostale gde zaista nema izgleda za posao, da se niko ne nadje uvredjenim zaista. Ali onda ce biti instantno posle srednje skole toliko ljudi vise na birou. Vele, bolje da se mlate sa fakultetom jos 4-5 godina, pa da onda odu na biro. :ccc:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2013, 20:15
Garaža: renault clio rs 172

Post od kapor »

jos jedan problem je to i da se nekim cidom pkrene idustrija i privreda mi nemao ko da radi u njoj. Nema skolovanih majstora.To je isto veliki problem drzave.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Ja kada nekome kazem koji ce nama q svake godine 200 000 novih studenata-svi me gledaju kao da sam pao s Marsa.

Naravno, svako normalan konta da se sve vrti oko para.
Poslednja izmena od superboss u 02 Mar 2014, 20:49, izmenjeno 1 put ukupno.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

200000 studenata mozda ima sve ukupno u Srbiji na svim nivoima studija.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Ok, karikiram malo, bitna je poenta-skolstvo mora da se menja iz korena.

http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/Publi ... anCyrillic
Poslednja izmena od superboss u 02 Mar 2014, 20:56, izmenjeno 2 puta ukupno.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pre nekoliko godina, sam gledao neke statistike, u Srbiji ima iznenadjujuce MALO visoko obrazovanih ljudi!

Ne znam kakva je sad situacija, posle toma-diploma varijanti, ali verujem da mozemo da otpisemo 30% visoko obrazovanih ljudi, koji su na nivou dobrih srednjoskolaca, iako imaju tomu-diplomu.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Nije problem toliki broj studenata, već nemogućnost da oni samostalno, koristeći neko znanje sa faksa, krenu u neki privatan biznis. I dalje svi gledaju kako da smeste dupe u neku državnu ustanovu ili javno preduzeće, a sve pod političkim patronatom.

XM
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Odgovori