Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Re: Corona virus

Post od H4wkeye »

Kada zarazena osoba prestaje da bude zarazna po druge? Negde sam cuo da vec posle 5-7 dana od pojave simptoma.

Sent from my SM-A505FN using Tapatalk

Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Maksimum do 7 dana od pojave simptoma. Ali to se zna, najgore je sto je osoba zarazna do tri dana PRE pojave simptoma.

Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk

"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

cozmo napisao: 15 Dec 2020, 13:28 Maksimum do 7 dana od pojave simptoma. Ali to se zna, najgore je sto je osoba zarazna do tri dana PRE pojave simptoma.

@cozmo tvrdis, da ovi moji, koji imaju obostranu upalu pluca i kaslju, ima 10 dana od pojave simptima nisu zarazni?

Rekose dedi da ponese svoje maske u bolnicu, koji ce mu ako nisu vise zarazni?
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Mislim da se to odnosi na osobe koje više nemaju simptome nekoliko dana, tj. "preležali", ne i na aktivno bolesne.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Ne, 7 dana od pojave simptoma nisu zarazni, nema infektivne doze. Do 3 dana pre i 7 dana od pojave simtpoma. Zato je smanjena samoizolacija sa 14 na 10 dana. Bratu su upravo tako rekli sada. Uglavnom nekih 10 dana je neko zarazan sto je bar 5 puta duze nego kod gripa i prehlade. Ovaj moj drugar koji radi to klinicko istrazivanje isto kaze. Medjutim, desava se da pacijenti koji su u teskom stanju budu duze infektivni ali nije potvrdjeno da li mogu nekog da zaraze posle recimo 14 dana.

"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Znaci dokle god neko kasljuca, mozda je zarazan. Mada procitah negde da gubitak mirisa i ukusa i kasalj mogu da potraju jos neko vreme nakon sto osoba ozdravi.

Edit: Sad videh Cozmo sto napisa. U Svajcarskoj je 10 dana izolacija isto.

lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Mislim da su i EU svuda uveli 10 dana, e sad, da li je u pitanju poslovno motivisano, razlika izmedju 10 i 14 je skoro cela jedna radna nedelja, a previse ljudi je zarazeno.

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Jedna od kuma je bila oko nedelju dana u zemunskoj bolnici zbog upale pluća. Kad su je pustili kući dobila je novu meru izolacije počev od tog dana. Tako da mi ne pije vodu da postoji pravilo koje u svakom mogućem slučaju gleda samo broj dana od početka simptoma. Valjda ima razlike i da li su ti pluća puna virusa.

Drugo je kad su ti pluća čista, a vučeš neke druge sitnije simptome, glavobolju, malaksalost, ostrva virusa mogu i nedeljama da ti rovare po organizmu, ali ako ga nema u respiratornom traktu nisi više infektivan.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Kina zahtjeva da svi koji stignu u zemlju prođu dvonedjeljni karantin
Ko u Evropi drzi zarazu pod kontrolom?
Sta su u Evropi uspeli sa svojim lelemud stavovima, bas nista.
Poslednja izmena od Bax u 15 Dec 2020, 14:18, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Svi ti ljudi što sede po kućama, ako su bili po covid ambulantama, da li uopšte imaju neka rešenja od doktora ili epidemiologa da ne smeju da napuštaju stan i sl?
Jer zakon postoji, ne znam kako se sprovodi.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Mojima niko nista nije rekao, nemaju bas nikakvo resenje, mogu da idu u restoran ako zele.

Niko ih nije pitao za kontakte, niko im nije snimao pluca, dok nismo mi naterali da idu ponovo.

Sada im pricaju da su zakasnili sa snimanjima, da imaju progresivno stanje.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Kod mene cale, tetka i baba imaju. Baba i tetka blagu upalu pluca i kasljucaju, caletu rekli da je skoro asimptomatski.

Radjeno im je komplet sve u ambulanti. Uradjen i pcr i antigenski test (kod babe i tetke pcr pozitivan a krv ne, dok kod caleta obrnuto).

Caleta su pitali za kontatke i brojeve telefona ukucana, to je to sto znam. Kazu proveravaju povremeno. Tetku i babu nista ja mislim.

Komsika koja radi u Kovid ambulanti nam je rekla da se izoluju 14 dana, plus jos 7 posle toga za svaki slucaj.

Danas tetka bila na kontrolu, a baba u petak. Sad cekam da vidim sta ce da joj kazu, jer joj je saturacija bila 90.

Edit: Nikakva resenja nisu izdavali kao pre. Tako da tehnicki kontakti mogu da se setaju normalno osim ako ne dobiju simptome koliko ja kontam.

Korisnikov avatar
meidling
Reactions:
Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
Garaža: Volvo XC90 II D4

Post od meidling »

U AT je isto 10 dana

Gesendet von meinem SM-A750FN mit Tapatalk

Volvo XC90 II D4
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Moj brat kad je pitao za zenu i cerke, rekli mu samo da se izoluju 10 dana. Nista test, nista provera. Pa su uspeli malo na foliranje da urade sve tri PCR. Posto u bile negativne, same su se izolovale. Eto, on je bio danima u kontaktu s njima i dvoje stalnih kolega i nikome nije preneo. Ja iskreno mislim da vecina ljudi laze za kontakte i da se tako zarazi. Mislim na one sto se bas bas striktno paze. Ne optuzujem, samo kazem, bar iz iskustva drugara koji radi sa KCV istrazivanje, da 90 posto njih prizna da su bili u rizicnim kontaktima kad sve krene naopako. A tad je vec kasno za proveru.

lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Mislim da sve zavisi od mesta do mesta. Ja sam letos dobio pisanu naredbu o izolaciji od sanitarnog, kao kontakt, bez obzira sto su mi brzi testovi bili negativni, a u isto vreme neki ljudi u Beogradu koji su dobili pozitivan PCR nisu dobijali nikakvo rešenje, niti ih je iko proveravao iz policije.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

Zaključana tema