Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od dragvorl »

:naughty:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

maniaxxx napisao: 11 Jul 2018, 21:36
nikaragva napisao: 11 Jul 2018, 21:29 @maniaxxx
da li znas koliki su porezi u sloveniji i kakve obaveze prema drzavi ima neki privatnik. Neki ekvivalent preduzetnika, pausalca, samozaposlenog, ne znam kako se to zove u sloveniji, mozda je isto kao i kod nas. Npr. advokat, programer, taksista, ...
Koliko placate porez, da li morate da placate penziono i zdravstveno, ...?

Misliš samostalni poduzetnik? minimalne obaveze su 372 evra ( penziono plus obavezno zdravstveno )

Uz to ide dodatno zdravstveno od 30e cirka, koje nije obavezno ali je vrlo poželjno.

Ostali troškovi su računovodstvo i slično ali to opet zavisi da li si paušalac ili nisi i tako. Trebaš i neki prostor ( adresu ako smo precizni,) poslovni račun...
Ok, hvala na odgovoru.

Da, mislim iskljucivo na pausalce.

Ako mozes da mi kazes samo kako se oporezuje. Odnosno tih 372e kazes da je minimalno, pa pretpostavljam da zavisi od necega?
Da li kao kod nas zavisi od opstine gde se nalazis (i prosecne zarade u toj opstini) ili zavisi od tvojih primanja (bruto)?
Npr. tih 372evra je za koliki mesecni priliv novca? 100e, 1000e, 7000e, ...?
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Jedan od sistema koji su u školstvu u D dovedeni skoro do savršenstva i koji bi mogao 1:1 da se primeni u bilo kojoj državi, samo kad bi bilo volje.
IMG_20180712_092456_resized_20180712_092516612.jpg
LM, početkom svake školske godine postoji mogućnost da se knjige ili kupe ili "iznajme" od škole. Cena za set knjiga nije nimalo zabavna, i kreće se u zavisnosti od razreda čak i do 200-220€.
Verovatno postoje i roditelji koji kupe set knjiga, ali onoliko koliko sam ja čuo od svojih klinaca otprilike 90-95% učenika koristi mogućnost "iznajmljivanja" knjiga od škole. Krajem školske godine se knjige vraćaju. Tim koji je zadužen za logistiku povratka knjiga i istovremenog izdavanja knjiga za sledeći razred je obično sastavljen od jednog profesora i nekoliko učenika 12og razreda. Ne vraćaju svi odjednom nego se odredi dan posebno za svaki razred. Kada se knjige vrate proverava se da li ima oštećenja. Ukoliko postoji oštećenje ono se upisuje na stranici na kojoj je ovaj pečat kao na slici i upiše se datum. Onaj ko je dobio novu knjigu i nju oštetio plaća veći deo cene, ako je knjiga već dve, tri godine u opticaju srazmerno manje. Ako je knjiga stara 5 godina zadnje oštećenje se plaća 2-3€. Knjigu koji na kraju godine plati učenik može ako hoće da ponese kući. Nama se do sada desilo samo jedanput da je sin oštetio knjigu (valjda pre 3-4 godine, zaboravio sam) i platili smo 12€. Inače, za sve ove godine ni centa za knjige. Onda se učenik koji je dobio knjige upiše u listu na ovom pečatu tako da se zna kod koga su knjige bile u tekućoj godini i koliko su "turnusa" okrenule, pošto se desi da se neka knjiga neke godine i ne izda, jer je svakako više knjiga nego djaka u razredu.
Ovo mi svaki put padne na pamet u avgustu kada smo na odmoru i kad gledam redove roditelja koji kupuju knjige u knjižarama, koje posle razreda mogu da bace ili da u najboljem slučaju ostave za sledeće dete, ako nekom u ministarstvu ne sine ideja da bi mogao nešto da menja u programu nastave i tako obavezao roditelje da kupuje nove knjige a svojim pajtosima koji imaju izdavačke kuće napravio posao u koji se dakako i on sam ugradi. Kao da se matematika, fizika, hemija, istorija , umetnost i šta ja znam još menjaju svake godine pa je obavezno da se ima knjiga koja još miriše na štampariju.
O štednji resusa i smanjenju otpada koji bi se ostvario ovakvom metodom kao u D, neću ni da pričam, to je jasno svakom ko to hoće da vidi.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Ali u D sigurno neka visoka instanca odlučuje koje će se knjige koristiti i koliko dugo će pojedina izdanja biti korištena.
U SRB o tome odlučuju opštinski prosvetni saveti, nastavnici ponaosob za svoje odeljenje i naravno izdavači.
Pa tako svake godine "nova" literatura.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

U NL je to bolje reseno za srednje skole. Za osnovne skole i onako se sve knjige, sveske i olovke dobijaju i ostaju u skoli sve vreme da deca ne bi teglila bez razloga. A za srednju skolu on-line narucis (pocetkom raspusta - kod narudzbenice dobijes iz skole i site odmah zna ko si i koji set knjiga se isporucuje), isporuka na kucu (prvih dana skolske godine), sve besplatno. Zadnji skolski dan po skolama su klinci iz on-line radnje gde vracas (deo knjiga) i naplacuju se samo izgubljene knjige (nisam cuo da se nekome to desilo). On-line radnja pokusava da ti uz knjige uvali puskice, ili sazeto znanje (knjizice) koje naplacuju, kao i pribor - olovke, lenjire i sl, koji isto tako naplacuju... ali je bar isporuka besplatna.

Jedino se od visih nivoa skola ako imas preko 18 godina na pocetku godine naplacuje nesto...
Poslednja izmena od ljuba u 12 Jul 2018, 10:27, izmenjeno 2 puta ukupno.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

nikaragva napisao: 12 Jul 2018, 08:17
maniaxxx napisao: 11 Jul 2018, 21:36
nikaragva napisao: 11 Jul 2018, 21:29 @maniaxxx
da li znas koliki su porezi u sloveniji i kakve obaveze prema drzavi ima neki privatnik. Neki ekvivalent preduzetnika, pausalca, samozaposlenog, ne znam kako se to zove u sloveniji, mozda je isto kao i kod nas. Npr. advokat, programer, taksista, ...
Koliko placate porez, da li morate da placate penziono i zdravstveno, ...?

Misliš samostalni poduzetnik? minimalne obaveze su 372 evra ( penziono plus obavezno zdravstveno )

Uz to ide dodatno zdravstveno od 30e cirka, koje nije obavezno ali je vrlo poželjno.

Ostali troškovi su računovodstvo i slično ali to opet zavisi da li si paušalac ili nisi i tako. Trebaš i neki prostor ( adresu ako smo precizni,) poslovni račun...
Ok, hvala na odgovoru.

Da, mislim iskljucivo na pausalce.

Ako mozes da mi kazes samo kako se oporezuje. Odnosno tih 372e kazes da je minimalno, pa pretpostavljam da zavisi od necega?
Da li kao kod nas zavisi od opstine gde se nalazis (i prosecne zarade u toj opstini) ili zavisi od tvojih primanja (bruto)?
Npr. tih 372evra je za koliki mesecni priliv novca? 100e, 1000e, 7000e, ...?

Nema veze sa prilivima. To ti je minumum za penzijsko i osnovno zdravstveno osiguranje. Mozes uvek da placas i vise naravno, ali to vazi za penziju, bolju uslugu npr kod lekara zato neces dobiti.

Ili drukcije, ako ti das fakturu za 1372 evra, tebi ostane 1000e "plate". To ti je ugrubo, ako te sta detaljnije zanima moze i preko pm. Za prvu i drugu godinu imas i olaksice pa su ti porezi i manji inace.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

kragujevac - Ne moze ovo kod nas da se preslika, znas koliko bi stvari trebalo da se promeni da bi ovo doslo na red.
Moja mama je uciteljica, ja se secam jos 97-98 su dobijali knjige i sveske da dele Romima, pa kao mogu da ih vrate na kraju godine (ali nisu obavezni), vec posle par nedelja nisu imali skoro nista od tih stvari, na pitanje gde su im udzbenici jedan je odgovorio (secam se) - "mama pali svako jutro vatru sa knjigom koju si mi dala"

Mada ni ta najveca cena u D od 220e mi nije neki haos s obzirom koliko je ovde komplet knjiga.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

@maniaxxx

Ok, hvala ti za informacije, to me je zanimalo da uporedim sa nasim sistemom :)
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Gaginh0 napisao: 12 Jul 2018, 10:30 kragujevac - Ne moze ovo kod nas da se preslika, znas koliko bi stvari trebalo da se promeni da bi ovo doslo na red.
Pretpostavljam da je to ogroman posao, ali bi za početak mogli bar da prestanu da menjaju program svake godine, već to bi bio neki pomak u pravom smeru.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Ili da svaki profesor "gura" neki svoj udzbenik

Sent from my SM-J500FN

Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Pa oni ni bolonju na univerzitetu nisu sproveli kako treba.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

nikaragva napisao: 12 Jul 2018, 11:20 @maniaxxx

Ok, hvala ti za informacije, to me je zanimalo da uporedim sa nasim sistemom :)
Jel planiras nesto tamo?

Ja bih voleo nekad mozda da taxiram na primorju ako ovde sve stane. Vidim da su im voznje 15e za nesto sto placam 350 400 din u ns. Pa verujem da moze pristojno da se zaradi. Ta mikro regija mi je najprijatnije mesto na kom sam ikada boravio. Toliko opusteno, mirno, kulturno, usporeno, totalni zen. Svaki put kad odem tamo zaprepastim se iznova u kakvoj dzungli mi ovde zivimo..

Poslednja izmena od Darko u 12 Jul 2018, 12:02, izmenjeno 3 puta ukupno.
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Ralee napisao:Pa oni ni bolonju na univerzitetu nisu sproveli kako treba.
Mudri.
Kome normalnom trebaju diplomci, koji odgovaraju na pitanja izborom ponudjenih odgovora.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Kome je znanje ista pomoglo? Kod mene na kao "teskom" fakultetu krajem 80 pocetkom 90 vecina su ili prepisivali ili ucili gluposti. A o privredi koja ih je cekala da iskoriste to znanje da ne pricam.... Cast izuzecima...
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

@Darko, jesi li bio u Portorožu u punoj sezoni? Bio sam samo jednom zimi i bilo je dosta popunjeno, u sezoni mora da su ipak veće gužve. Verovatno nije baš stres za vožnju, ali cenim da nije baš ni zen sve vreme.
Odgovori