Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od superboss »

Ikac napisao: 13 Jul 2018, 14:27
Ikac napisao: 03 Maj 2017, 10:53 Ljudi, izvučen sam na lutriji za green card za Ameriku. Sa jedne strane se radujem, a sa druge strane me hvata panika. Jel se prijavljivao još neko?
Da citiram sam sebe. Danas, posle više od godinu dana od kada sam izvučem, saznao sam da od mog američkog sna nema ništa tj. da se završio pre nego što je i počeo. Danas je izašao visa bulletin za intervjue u septembru, poslednji za fiskalnu 2018., i moj broj nije stigao na red. Stigli su do broja 25.775, a moj je bio 26700. Ovo je bilo potpuno neočekivano, zato što se nikada nije desilo da ovako malo brojeva stigne na red. Najveći broj u Evropi ove godine je bio oko 40.000. Do sada su gotovo uvek svi brojevi stizali na red, u poslednjih 10 godina, 8 godina su svi stizali, a kada nisu uvek su to bili oni najveći brojevi, npr. 2015. stigli su do 43000, a najveći broj je bio oko 45000. Iskreno tužan sam i krivo mi je, ali šta da radim, ne mogu da se ubijem. Okrećem se sad Evropi i eventualno Kanadi.
Ja mislio da jeto gortova stvar kada te izvuku(osim ako sam ne odustanes ili ne ispunjavas uslove) :( :o
What i do for the livin'? I live for the livin'.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Evo ja sam zavrsio masinstvo, termotehniku i termoenergetiku, i sada, 16 god nakon diplomiranja radim IT. Doduse zavrsio sam matematicku gimnaziju i uvek osvajao nagrade iz programiranja u osnovnoj, srednjoj i na fakultetu. Moj menadzer IT sekora je zavrsio nuklearnu fiziku, a sada vodi digitalizaciju poslovanja. Kolegnica koja je ABAPer, jedna od najboljih kod mene, zavrsila Turski jezik.

IT poslovi uglavnom nemaju veze sa onim sto te uce na faksu. Treba dosta zdravog razuma, odnosa sa ljudima, ostalo se nauci. Samo pisanje koda je sada posao Indijaca, kada su veliki sistemi u pitanju.

Inace sam upravo usao u AT, supruga vozi pa mogu da se opustim. Za 650 km kroz DE, uspeo sam da nabijem prosecnu brzinu 82 kmh. Ono je strasno kolike su kolone. Vidim da je Horgos katastrofa, min 2h samo sa HU na osnovu njihovog sajta.

Inace postigao sam 191 kmh po GPSu u jednom trenutku, pun auto i klima, prosto ne mogu da verujem :-)
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Ikac napisao: 13 Jul 2018, 16:26 @trojanac Oni uvek izvuku više ljudi nego što je potrebno, ali dosta ljudi odustane, neke odbiju itd., tako da se sve to lepo izniveliše na kraju. Ove godine bilo je malo više izvučenih nego pre, a response rate tj. broj ljudi koji je nastavio proceduru je bio veći nego obično i kada se sve to sabere dobije se ovo što se desilo. Lep san je postao noćna mora.

Inače vezano za ovu temu. Drug, sa državnim ekonomskim fakultetom, je napustio posao u banci i otišao u Sloveniju da vozi kamion. Radio je u banci na šalteru, imao platu 400-500 evra, retko kad se vraćao kući pre 19h i svakog meseca su mu produžavali ugovor na mesec dana i jednostavno je presekao jednog dana. Završio je sve oko dozvole za mesec, dva, tamo u Sloveniji je našao neku firmu koja mu je sredila papire i evo ima već tri meseca kako radi. Kaže da je prezadovoljan. Uglavnom vozi ture po Italiji, Francuskoj i Španiji. Plata mu je od 1800-2000 evra. Imao je sreće da počne da radi za baš neku dobru firmu, jer i u Sloveniji ima mnogo prevaranata u tim firmama koji bukvalno iskorišćavaju vozače do poslednjeg atoma snage, teraju ih da voze prekovremeno, da šteluju tahografe i sl., posle im izmišljaju razne odbitke od plate.
Jer znaš za koju firmu radi? Inače si u pavu, puno ima ovde muljanja kod transporta, previše za jednu kao EU zemlju, više na nivoju Romunije :djavo:
Korisnikov avatar
Ikac
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 22:29
Garaža: Fiat Bravo 198 (2011) 1.6 multijet

Post od Ikac »

Ne znam tačno, čini mi se da je rekao da je firma iz Kranja tj. video sam KR tablice kada mi je pokazivao slike kamiona, neki DAF nov, mnogo moćno izgleda. Kada ga budem video, pitaću ga.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

ikac2000 napisao: 13 Jul 2018, 20:31 IT poslovi uglavnom nemaju veze sa onim sto te uce na faksu. Treba dosta zdravog razuma, odnosa sa ljudima, ostalo se nauci. Samo pisanje koda je sada posao Indijaca, kada su veliki sistemi u pitanju.
:plusone: Mada faks daje dobre osnove, ali se sve svede na interesovanje i koliko se ko unese u posao.

Inace uopste ne smatram da kursevi racunarske tehnike imaju buducnost... Bar ne na nivou fakulteta.. i ko je koga ikada pitao za fakultet prilikom zaposljavanja programera, bar juniori, a bogami retko i seniora. A sa energetskom strukom ces uvek naci posao i kada zavlada AI, morace nesto da jede :) odnosno napaja...
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

ikac2000 napisao:
Inace sam upravo usao u AT, supruga vozi pa mogu da se opustim. Za 650 km kroz DE, uspeo sam da nabijem prosecnu brzinu 82 kmh. Ono je strasno kolike su kolone. Vidim da je Horgos katastrofa, min 2h samo sa HU na osnovu njihovog sajta.

Inace postigao sam 191 kmh po GPSu u jednom trenutku, pun auto i klima, prosto ne mogu da verujem :-)
Blago tebi, ima ko da te menja, drugar koji je samnom ne vozi :( kroz Nemačku haos mada nije bilo gužve oko Minhena a očekivao sam je.

Sent from my Redmi Note 4x using Tapatalk

markoue
Reactions:
Pridružio se: 21 Nov 2016, 15:56
Garaža: Passat B7 2.0 TDI, PUG 307 1.6 16V

Post od markoue »

Laki021 napisao: 13 Jul 2018, 16:48 Prebaci se na bilo sta sto ima veze s racunarima, zahvalices mi za 5 godina.
U tome i jeste stvar, oblast energetika je dosta siroka. Puno oblasti je usko povezano sa racunarima i programiranjem. Ja svakako moram da znam c,c++/javu, matlab itd. Tako da ne bi trebalo biti problema ukoliko moram da povezem stvari sa programiranjem. Ne znam koliko si upoznat trenutno sa stanjem u energetici, zato pitah da nisi zavrsio :)
Сад му није ништа...
markoue
Reactions:
Pridružio se: 21 Nov 2016, 15:56
Garaža: Passat B7 2.0 TDI, PUG 307 1.6 16V

Post od markoue »

ljuba napisao: 13 Jul 2018, 23:31
ikac2000 napisao: 13 Jul 2018, 20:31 IT poslovi uglavnom nemaju veze sa onim sto te uce na faksu. Treba dosta zdravog razuma, odnosa sa ljudima, ostalo se nauci. Samo pisanje koda je sada posao Indijaca, kada su veliki sistemi u pitanju.
:plusone: Mada faks daje dobre osnove, ali se sve svede na interesovanje i koliko se ko unese u posao.

Inace uopste ne smatram da kursevi racunarske tehnike imaju buducnost... Bar ne na nivou fakulteta.. i ko je koga ikada pitao za fakultet prilikom zaposljavanja programera, bar juniori, a bogami retko i seniora. A sa energetskom strukom ces uvek naci posao i kada zavlada AI, morace nesto da jede :) odnosno napaja...

Potpisujem. :) Upravo to i jeste srz, koliko se ko unese u nesto. Nece te niko ni na faxu nauciti da programiras, vec samo osnovne principe. Znam masu ljudi koji su se sa zavrsenim signalima, telekomunikacijama, pa cak i energetikom zaposlili kao developeri. Mahon neki front/back end, posla u web programiranju ima koliko hoces u Beogradu. :)
Сад му није ништа...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

ljuba napisao: 12 Jul 2018, 12:27 Kome je znanje ista pomoglo? Kod mene na kao "teskom" fakultetu krajem 80 pocetkom 90 vecina su ili prepisivali ili ucili gluposti. A o privredi koja ih je cekala da iskoriste to znanje da ne pricam.... Cast izuzecima...
Ja iz licnog izskuatva se sve vise pitam i koji mi je trebao fakultet, kad bi bar u mom slucaju bilo bolje da sam odmah poceo posle skole raditi i uciti neki zanat, zaradjivao bis sad isto ili vise nego sa faksom, bez glupih mejlova i analiza koje nikom ne trebaju a moras da ih uradis. Evo i na poslu na kom sam sad ima ljudi sa faksom ima i bez, ali ne pravi bas veliku razliku...generalno mislim da fakulteti kao formalno obrazovanje sve vise gube na smislu. A narocito kod nas.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

U Holandiji u 90% oglasa za posao kada je potrebna visoka strucna sprema pise ima fakultet ili misli / razmislja na nivou fakulteta. Osim naravno za pozicije gde je to nemoguce - koje su obicno i manje placene je su to sljakeri koji jos nisu krenul ka menadzerskim pozicijama...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Meni su do sad na svim poslovima trazili diplomu, ali pricajuci sa ljudima vidim da totalno gubi smisao studiranje bar na nacin kako je kod nas (ne)organizovano. Napolju kad ti imas vec sa 21-22 godine placenu praksu po ozbiljnim firmama menja se situacija. Naravno ne pricam o IT.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Ljubo, znaci kod vas je dovoljno samo da razmisljam kao npr sudija i eto mene u msp?
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

ljuba napisao: 14 Jul 2018, 09:33 Osim naravno za pozicije gde je to nemoguce
:)
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Pitam, ne znam kako se to samo fakultetski razmislja, cisto da vidim da li sam se onda dzabe mucio.

Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Sve zavisi, znanje se stice na 100 nacina, a slabija inteligencija, sposobnost i efikasnost se ne mogu nadoknaditi diplomom.
On je pricao o visim, menadzerskim pozicijama u firmama, rece lepo da su sljakerske koje traze tacnu struku, manje placene i da za to mora diploma, logicno :)
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Odgovori