Vožnja pod dejstvom alkohola i narkotika

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Re: Vožnja pod dejstvom alkohola i narkotika

Post od H4wkeye »

Pojačane kontrole saobraćaja svakog vikenda

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... kenda.html

"U noći s petka na subotu bilo je 123 alkoholisana vozača, policija je protiv njih podnela 67 prekršajnih prijava i 56 prekršajnih naloga po saobraćaju, za koja je predviđena mandatna kazna- za lica koja su imala od 0,3 do 0,5 promila alkohola u krvi, dok je zadržano 11 lica koja su imala preko 1,2 promila alkohola u krvi. Prema podacima saobraćajne policije, sinoć je na teritoriji grada Beograda zaustavljeno oko 2.250 vozila, bilo je 125 alkoholisanih vozača, a zadržano je njih 12 na trežnjenju."

Znaci 247 pod dejstvom za dve veceri, od toga 23 preko 1.2 promila. To je dosta bolja statistika nego pre, kad su hvatali skoro 400 pijanih za jedno vece.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=967883

BiH: Pijan vozio autobus pun dece
Izvor: B92, Beta

Sarajevo -- Policija u Doboju uhapsila je vozača sa 2,35 promila alhokola u krvi dok je autobusom prevozio 30 učenika.

:srbin:
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Vec izgubio posao, jer je pijan vozio, ali je vrace, posto su roditelji i deca to trazili, nisu hteli drugog vozaca. :srbin:
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Za prva 3 meseca ove godine uhvaceno je oko 11.000 vozaca pod dejstvom alkohola, sto je za 6% vise nego prosle godine. Takodje, prosle godine je od ukupnog broja (oko 50.000), cak izmedju 3.500 i 4.000 njih bilo u kategoriji teska alkoholisanost sto je preko 1.6. Izmedju 12 i 14.000 njih je bilo u kategoriji do 0.5
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

Za alkoholisanost manju ili vecu bi trebalo jos poostriti kazne i pojacati kontrole. Jer se to u nasoj zemlji jedini pokazalo kao efikasno resenje. Pa ako je to jedini nacin da se smanji broj saobracajnih nesreca i stradanja ljudi, neka bude tako. Da sam neka vlast, zabranio bi zakonom i cigarete za vreme voznje. Nisam bezgresan, ali sam svestan posledica koje bi voznja u alkoholisanom stanju mogla da izazove.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

Cigarete su uzas. Imam dva drugara koji su se slupali zbog cigarete. Uvek ista prica.

Gledao sam navarene ljude kako voze, valjda kad ih popusti dejstvo, posle nekoliko sati. Jbt nikakva nervoza, mism zavidim im na tome, al jbt kako mozes da se naduvas i sednes za volan.

Poslato sa Lumia 925
Slika
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

branja napisao:Cigarete su uzas. Imam dva drugara koji su se slupali zbog cigarete. Uvek ista prica.

Gledao sam navarene ljude kako voze, valjda kad ih popusti dejstvo, posle nekoliko sati. Jbt nikakva nervoza, mism zavidim im na tome, al jbt kako mozes da se naduvas i sednes za volan.
Jeste, nikakva nervoza, ali refleksi ko mrtav konj. O osećaju za brzinu i vreme, a i drugim tripovima da i ne govorim. Uradio jednom i nikada više. :naughty:

Što se cigareta tiče, uglavnom ne odvlače pažnju, ali mogu da naprave opasan problem. Paljenje, ispadanje žara ili cele cigarete... bukvalno sekundi nepažnje, dovoljno da se skucaš negde.
Širim haos!
Korisnikov avatar
branja
Reactions:

Post od branja »

Pa to i kazem, jedino sto te zabole za sve, a ostalo je za zatvor. Ne bih imao mOOda da to uradim

Poslato sa Lumia 925
Slika
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ne znam kako te zabole za sve kad su simptomi najcesce pojacan oprez i sporija voznja a upravo te na alkoholu zabole.

http://www.youtube.com/watch?v=QsV9IrXhKHU
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Kao dosta mladji, trava me nije menjala kao vozača ni malo.
A i ne može to tako baš da se meri, jer ni ne voziš kad ti je do jaja.
Alkohol, sa druge strane, je tihi ubica, muda porastu, čak i ja sam nekoliko puta jednostavno imao sreće, iako i pijan pazim prilično

Sad, kad matora jetra ne može, jednostavno ni ne vozim pijan
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Matori, menjaj jetru :D
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

:)
Neka je, ne ide u crveno toliko poslednjih par godina
Korisnikov avatar
branja
Reactions:

Post od branja »

Sad je samo na travi. Ne znam. Ja sam se jednom odvalio od nekih kolaca, a nisam znao sta je unutra i samo sam zahrkao. Gledao sam ljude koji vare i svako drugacije reaguje.
Jedino sto sam probao su kapi za nos sa efedrinom i posle popio pivo, nikad vise. Zveknuo, otisao u teretanu, posle na beer fest i bam. Naleti mi narkoman, prospe sve po meni i tu je bio kraj, pala mi klapna, umalo ne ubih coveka i od tad vise nista.
Nemam problema da vozim pod blagim uticajem alkohola, ali ne volim da rizikujem.

Poslato sa Lumia 925
Slika
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Alkotest vozača
http://sup.rs/alkotest-vozaca/

Pripadnici uprave saobraćne policije vrše kontrolu vozila i vozača (član 2.ZOBS), kao i ispitivanje da li vozač ima pristvo alkohola u organizmu ili psihoaktivnih supstanci pomoću odgovarajućih sredstva (alkometar,droga test i dr.) kao i dovođenje radi stručnog pregleda u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

To znači da prilikom zaustavljanja vozila policijski službenik može da podvrgne vozača ispitivanju prisustva alkohola u organizmu.

Prema sadašnjem Zakonu o bezbednosti saobraćaja pod dejstvom alkohola je vozač, odnosno lice za koje je prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno odgovarajućim sredstvima ili aparatima za merenje alkoholisanosti što odgovara sadržini alkohola u krvi većoj od 0,30 mg/ml alkohola u organizmu.

Srpska policija koristi uglavnom aparate nemačkog proizvođača EnviteC, pod nazivom AlcoQuant 6020 plus, koji se široko koristi u svetu i predstavlja jedan od najmodernijih uređaja za merenje prisustva lakohola u organizmu.

Uređaj AlcoQuant 6020 plus, sa novim metodom uzorkovanja daje mogućnost merenja koncetracije alkohola u dahu jednostavno duvanjem u pravcu aparata, bez upotrebe piska.

Prema utvrđenom sadržaju alkohola stepen alkoholisanosti vozača, instriktora vožnje i kandidata za vozača su :

· Do 0,30 mg/ml – blaga alkoholisanost,

· Više od 0,30 mg/ml do 0,50 mg/ml – umerena alkoholisanost,

· Više od 0,50 mg/ml do 1,20 mg/ml – srednja alkoholisanost,

· Više od 1,20 mg/ml do 1,60 mg/ml – teška alkoholisanost,

· Više od 1,60 mg/ml do 2,00 mg/ml – veoma teška alkoholisanost,

· Više od 2,00 mg/ml – potpuna alkoholisanost.

Kao vozač u obavezi ste da se na zahtev ovlašćenog službenog lica podvrdgnete ispitivanju prisustva alkohola u organizmu.

U slučaju da vozač ODBIJE da se podrvrgne utvrđivanju prisustva alkohola u organizmu čini prekršaj za koji je zaprećena novčana kaznu u iznosu od 100,000 do 120,000 dinara, 14 kaznenih poena i zabrana upravljanja vozilom najmanje 8 meseci.

Vozač koji upravlja vozilom pod dejstvom alkohola:
Više od 0,30 mg/ml do 0,50 mg/ml – u stanju umerene alkoholisanosti čini prekršaj za koji je zaprećena novčana kazna u iznosu od 5,000 dinara.
Više od 0,50 mg/ml do 1,20 mg/ml – u stanju srednje alkoholisanosti čini prekršaj za koji je zaprećena novčana kazna u iznosu od 6,000 do 20,000 dinara, 6. kaznenih poena i zabranu upravljanja vozilom najmanje 3 meseca.
Više od 1,20 mg/ml do 1,60 mg/ml – u stanju teške alkoholisanosti, čini prekršaj za koji je zaprećena novčana kazna u iznosu od 15,000 do 30,000 dinara, 10.kaznenih poena i najmanje 6 meseci zabrane upravljanja vozilom.
Više od 1,60 mg/ml do 2,00 mg/ml – u stanju veoma teške alkoholisanosti,čini prekršaj za koji je zaprećena novčana kazna u iznosu od 15,000 do 30,000 dinara, 12.kaznenih poena i najmanje 8.meseci zabrane upravljanja vozilom.
Više od 2,00 mg/ml – u stanju potpune alkoholisanosti, čini prekršaj za koji je zaprećena novčana kazna u iznosu od 100,000 do 120,000 dinara, 14.kaznenih poena i najmanje 8.meseci zabrane upravljanja vozilom.

Za sve prekršaje u zavisnosti od stepena alkoholisanosti zaprećena je i kazna zatvora.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Sinoć me zaustavili na kraju mosta preko ade u pravcu Košutnjaka. Nisu ni dokumenta tražili, samo duvanje u onaj što meri na daljinu i aj zdravo.
Odgovori