Turbo benzinci vs turbo dizeli

Tehnička pitanja i objašnjenja
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Turbo benzinci vs turbo dizeli

Post od nidza »

Difermo napisao:Znaci na kraju se svodi da su delovi za turbo dizel skuplji od turbo benzinca. Da imaju bucniji motor i da su osetljiviji na losije gorivo. Da preticu na nizem obrtaju i da se isplate ako se godisnje vozi preko 20.000 km, skuplji prilikom kupovine
Dok Turbo-benzinci rade tise, bolji su za manje kilometraze, jeftiniji servis i delovi, gasovi nisu kancerogeni, startniji su io jeftiniji prilikom kupovine.

Pa bogme da imam para na bacanje ne bih ni prisao dizelasu :D
Ne, ne i ne.

Nije jeftiniji servis benzinca, slično je.

Benzinci su osetljiviji na lošije gorivo od dizela.

Troše više. Što je teži auto razlika je veća. U višim segmentima u istoj karoseriji možeš imati alu koja zdere pare ili štedljivca, a istih performansi.

Benzinaca ima na našem tržištu u odnosu na dizel sigurno 1/20 ako ne i manje. Treba da se malo namnože, pa da vidimo stvarno kako stoje stvari.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Dobro nije rekao da dizeli ne mogu da upale zimi i da zavrsimo diskusiju :D

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Taj Hondin 1.5 je najavljen još pre par godina, zajedno sa 1.0 i 2.0 turbacima. Kod Honde baš dugo traje puštanje u produkciju. I još dodatno da to sve stigne do Evrope, pošto obično nove modele i motore prvo daju u USA i Aziji.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

nidza napisao:
Benzinaca ima na našem tržištu u odnosu na dizel sigurno 1/20 ako ne i manje. Treba da se malo namnože, pa da vidimo stvarno kako stoje stvari.

Tapatalk
Odakle ti taj podatak?
Verovatnije je da je blizu 50:50
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Uvoz polovnjaka je u korist dizela i to prilicno.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Day Walker napisao:
nidza napisao:

Tapatalk
Odakle ti taj podatak?
Ne da nije blizu 50:50, nego ni u snovima :)

Npr. ja ne znam nikoga ko ima turbo benzinca. Sta vise ne znam nikoga ni ko ima benzinca :kezo:
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:

Post od Ivan »

Mislim da benzinci dominiraju u manjim autima, gradska i srednja klasa, vec u visoj srednjoj i visokoj klasi ima vise dizela, makar kada gledamo do nekih 10ak godina starosti.

Послато са GT-N7100
Difermo
Reactions:
Pridružio se: 19 Okt 2015, 14:26

Post od Difermo »

Pa startniji ... mislim da brze stize do stotke

Uhhh. Pa znac da ovo sto sam ja pokupio sa ovog i raznih foruma je vazilo nekada. Kontam za atmo-benzinac vs. dizel.
A i ovde videh sliku (statistika) gde stoji da samo u evropi ljudi vole dizelase. U Japanu, Kini, Americi, ... oko 90% pa i vise posto zauzimaju kola na benzin.

I na toj statistici stoji da su dizelasi u EU i Indiji, prisutni sa 53% odnosno 51% (respektivno)
Pa iz toga izvukoh neki zakljucak :)

Jel onda ispada da je za grad najbolji neki atmo-benzinac (zbog kreni-stani, DPF filtera i slicno), sve ostalo dizelas?
Znaci da neko ko kupuje nov auto, i planira da ga vozi desetak godina, definitivno se isplati dizelas. Pa cak i da menja sve delove na motoru (orginale a ne remont)?

Ovo da su dizelasi osetljiviji sam pokupio, cini mi se, sa sajta najboljiauto.com
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Za grad( to sto ti kazes, kreni, stani) je dizel kao stvoren, jer recimo moj dizel trosi 9l tu u proseku, a identican benzinac 13l.
Opet, to je centar grada, guzve, bas retko preko 25 km/h prosek brzine, a bas cesto ispod 20 km/h.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Identičan ko tvoj ne mora da troši 13 al tesko ce ispod 10 :)
Ali tako je, traktor recimo može satima da radi u mestu s minimalno goriva. Benzinac troši malo samo kad se kreće ujednačeno i bez mnogo kočenja.
Turbo benzinci tek treba da se poboljšaju kad u trku uđu i ostali punom parom.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Pa vozio sam C200 turbo benzinca i trosio mi je oko 17l gazenja, normalnom voznjom oko 10-11l, ali uvece.
I moj dizel ne trosi 9l, vec vise blizu 8, a cesto i 7l, po nbg-u ide i ispod 6l, ali sam stavio realne cifte koje ja postizem.
Trenutno mi je prosek 7.9l, uz 90% grad i 10% otvoren put, ali autoput, gde ja vozim 150.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Difermo napisao:Znaci na kraju se svodi da su delovi za turbo dizel skuplji od turbo benzinca. Da imaju bucniji motor i da su osetljiviji na losije gorivo. Da preticu na nizem obrtaju i da se isplate ako se godisnje vozi preko 20.000 km, skuplji prilikom kupovine
Dok Turbo-benzinci rade tise, bolji su za manje kilometraze, jeftiniji servis i delovi, gasovi nisu kancerogeni, startniji su io jeftiniji prilikom kupovine.

Pa bogme da imam para na bacanje ne bih ni prisao dizelasu :D
Imam ja dva pitanja:
1. Porediš li nova ili polovna kola?
2. Čitaš li ti uopšte šta ti ljudi odgovaraju?
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:

Post od Ivan »

Uglavnom ekvivalentan benzinac trosi minimum 30% vise, a ostalo zavisi, imas zednijih benzinaca i dizela, ali generalno sto tezi auto i sto zustrija voznja to potrosnja vise skace kod benzinca.

Послато са GT-N7100
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Day Walker napisao:
nidza napisao:

Tapatalk
Odakle ti taj podatak?
Ni na planeti 1:1 nisu turbo benzinci i dizeli, a ne u Srbiji, gde je 2/3 svih uvezenih automobila dizel, a ostatak su većinom atmo benzinci.

Ajde anketu na forumu da vidimo da li imamo jedno 50 turbodizela i 4 turbobenzinca?
Difermo
Reactions:
Pridružio se: 19 Okt 2015, 14:26

Post od Difermo »

@ perfiko

1. pa gledao sam za polovne. Bas zbog toga sam i pitao oko veka delova i njihove cene. Al ako kazete da je vek 250.000km i preko onda novi dizelas se isplati itekako. To bi znacilo da neko ko godisnje predje 25 000km tek posle deset godina moze da ocekuje problem. A za deset godina moze da ustedi.... :)
2. naravno da citam. samo pokupio sam izgleda sve kontra (pa i sa ovog foruma)

Xepoj87 napisao:Za grad( to sto ti kazes, kreni, stani) je dizel kao stvoren, jer recimo moj dizel trosi 9l tu u proseku, a identican benzinac 13l.
Opet, to je centar grada, guzve, bas retko preko 25 km/h prosek brzine, a bas cesto ispod 20 km/h.
A koliko je to dobro za DPF filter. Hoce sta da se zapusi kod dizela? Ili je dovoljno jednom mesecno otici na autoput ili neku magistralu i procititi.
Odgovori