Električni automobili

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Re: Električni automobili

Post od Gazu »

starac vujadin napisao: 16 Sep 2022, 00:11 el. auto u procesu svoje izrade zagadi okolinu u odnosu na automobil sa sus motorom u ekvivalentu od oko 160000km. I to sve sa 0km na satu.
Baš to sam hteo reći, takav podatak je neophodan da se iznese. Ali onda, ako baterija može da izdrži 10 godina kao što kažu, očekivao bi da ona u praksi riknjava baš oko te kilometraže oko 150.000km. Možda ranije, možda kasnije, ali bi mu trebala nova baterija. A i tad, stari auto od 10-15 godina bi išao na deponiju ako bi mu trebala nova baterija od 10k evra, pa ponavljamo trošak oko sklapanja novog auta - koji bi se, da je SUV, još kotrljao...

Sve to tako kad pričaju bez brojeva, to je trla baba lan. Navodi jedno, pa navodi drugo, a onda te gestikulacijama uverava da je ovo njegovo važno, a ono ostalo zanemarljivo.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Juče gledam klip , lika koji je kupio Teslu valjda 2014 godine, nakon 8 godina, izasao je iz garancije, krene na posao i auto je skroz blokiran, zaključan. Ne postoji način da uđe u auto. Nikakve greške, auto bio celu noć na punjaču itd.
Od Tesle je dobio info da su baterije za zamenu i dobio predračun od oko 20000$ za nove baterije.
Odmah je stavio auto na prodaju. Došao kupac, skinuo prednju masku, priključio na buster i auto su otključali, to je sve. Ne može da se pokrene i ako je dan pre toga normalno vožen, celu noć punjene baterije, na displeju pokazuje napunjenosti NULA i alarm da se obrati servisu.
Lik je ubeđen da je daljinski onemogućeno da se auto pokrene jer su iz Tesle očitali neki problem.
E sad, na tu priču se javlja par ljudi koji su imali isti ili sličan problem i oni isto sumnjaju da je auto daljinski onemogućeno da funkcioniše jer je nemoguće da bez ikakvih naznaka ujutro auto pokaže nulu napunjenosti i alarm za servis.
Sve u svemu, skupa zanimacija ako se uzme u obzir cena novog auta, cena novih baterija, cena struje, domet, cene servisa, rasprostranjenost istih....
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Da li je ocekivao da ga nece nista potkaciti...a ko ima para za taj auto nije mu problem da kupi sad novog.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
BigMazzy
Reactions:

Post od BigMazzy »

Ogorčen je jer su mu dokumenta u autu a iz Tesle mu tražili podatke sa tih dokumenata do kojih ne može doći! Takođe da teško da je slučajnost da više vlasnika nakon isteka garancije ima identičan problem.
Inače lik ima novca i vrlo je realan , al se i sam pitao kuda ide ta industrija elektro automobila ako prvo daš poveću cifru za nov EV, pa onda moraš i komplet baterije da kupiš ili da ga baciš na otpad po isteku garancije.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Meni vise bode oci ta daljinska kontrola od strane proizvodjaca. Pa gospodine, sigurno niste bili dobri sinoc cim auto ne radi, evo predracun za kaznu…

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Koliko ga je izaslo odrzavanje za 8 godina?
SlikaSlika
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Pisao je davno jedan čovek na drugom forumu njihovo iskustvo što se tiče održavanja Tesle. (MaxBet)
Ja sam ovde to i iskopirao, pa se verovatno može naći...u glavi mi je da je rađeno u Beču i nije bilo ispod 800e nikad.

Sent from my LE2121 using Tapatalk

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Eventualno jedan set guma. Nije da se nesto razumem u baterije al nije nemoguce da su stvarno crkle jer bi namerno remote iskljucivanje ipak potencijalno izazvalo malo vecu stetu. Ili bar da je napravljeno tako da ako je battery health ispod nekog procenta auto nece da radi.

I slobodno ostavi taj klip da i mi pogledamo :)
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Priča me podseća na dosta drugih stvari, gde proizvođači "čipom" ograniče trajanje i to je to.
U firmi imamo inkjet štampač za štampanje na plastičnim bocama i mastilo i razređivač za taj uređaj moraju biti sa čipom i imaju ograničenje od nekih 200 sati recimo, potrošio ti bocu ili ne.
Xiaomi filter za prečišćivač vazduha ista priča, klasični štampači i toneri ista priča...tako da me ovo za Teslu ne čudi, tek dolazi njihovo vreme i sve će više biti takvih priča.

Sent from my LE2121 using Tapatalk

BigMazzy
Reactions:

Post od BigMazzy »

Da, tte štampače , ali ne mdustrijske za kodove, imamo i mi u firmi, svaku movu bocu mastila ili mejkapa mora štampač da pročita i potvrdi da bi dobio uslov za dopunu, što je ustvari bezbednosna radnja da se ne sipa slučajno pogrešni, almosto tako sat radnih sati do servisa stalno odnrojava. Kad dođe na nulu, ćao. Samo serviser ovlašćeni.
Neki drugi štampači nakon nule samo upozoravaju ali i dalje rade.

Da ne govorim o kontrolerima koji se daljinski podešavaju.
Roboti koje su jednom isključili daljinski, mi se ubili da nađemo problem
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Postavi taj klip da i mi kibiceri naucimo nesto.
SlikaSlika
BigMazzy
Reactions:

Post od BigMazzy »

Ovaj je jedan od, ima na profilu još nekoliko jedan za drugom.
PS baterija je bila pre kačenja na punjač na 80%, ujutro mrtav auto :)

https://vm.tiktok.com/ZMF1n2g2G/

Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Mada, baterija i hoće da crkne nekad preko noći. Na laptopu bude nekad tako. A još oni kad upletu prste da tako auto blokiraju kad baterija oslabi... Pa recimo, Apple usporava telefone posle nekoliko updateova zbog kao starije baterije. Staviš novu bateriju, i opet radi super. Eto i za Teslu ideja koliko hoćeš.

Koja sprdnja od auta. Zamisli, isprazni mu se baterija naglo sa 35%, kako to sa baterijama pred izdisajem biva, i vlasnik ostane zaključan u autu.😆

Što se mene tiče, retardirani automobili za ljude sa retardiranim ukusom. Moguće da su novi EV-ovi tako ružni upravo iz tog razloga: jer se ne dizajniraju za prosečnog kupca, već za te sa takvim ukusom što se tripuju na nekakvu budućnost. Ostali baždareni ljudi ne bi kupili tako ružan auto, ali ne bi kupili ni električni automobil zbog neke histerije oko ekologije.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Eh sad retardirani ljudi. Mi uvek zaostajemo za zapadom al ako je suditi po inostranstvu trenutno, za 20-30 godina će elektro ili plugin hibridi biti većina vozila kod nas.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Mislim, ne bih da budem "oštar" u osuđivanju, malo bezveze pisati možda "za ljude sa retardiranim ukusom". Ne bih da vređam nikog, ali svakako da je u pitanju loženje na nešto što nije i praktično. Najsvežiji takav utisak mi je sa Škodom Vision 7S. Kao da bi da prave auto za nekog ko je juče gledao neku naučnu fantastiku, pa hoće tako nešto i da ima, iako je bezveze.

Na ovog mislim. Ako dobro vidim, njemu on i umesto retrovizora ima kamerice.

Nema veze, neka budu plugin hibridi, ali bez tih gluposti, da dizajn auta bude iole normalan, i sl.

Pa, svi noviji automobili na sredini imaju te isturene ekrane, a meni prolazi kroz glavu kako je to samo jedan dodatni ćošak u koji neko može, ne daj bože, zveknuti glavi.
Odgovori