SUV srednje velicine - razmisljanje unapred

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Zaključana tema
Korisnikov avatar
mironiko
Reactions:
Pridružio se: 05 Jan 2017, 10:46
Garaža: Subaru Forester e-Boxer Basic 2024. + Škoda Fabia 1.2 HTP 2004.
Kontakt:

Re: SUV srednje velicine - razmisljanje unapred

Post od mironiko »

pedalaš napisao:
Geza napisao: 29 Dec 2023, 09:48 Nije made in EU. Možda da se gleda nešto tipa Škoda Kodiaq.
Ili i Ateca.
Pošto razumeh da su ostali sa AWD već precrtani (osim Sportage i Tucson)
Taman da iskoristim priliku da napravim neku rekapitulaciju, nakon zbivanja ove nedelje.

Prodavac iz Kie mi je potvrdio da do kraja februara/početka marta ne mogu da poruče to što hoćemo, ako se nešto oslobodi slučajno javiće nam.

Hyundai možda počne da prodaje restilizovani model do tad (ne verujem, ali nikad se ne zna), pa ćemo videti da li ćemo uopšte dočekati taj momenat ili rešiti sve nešto ranije.

Mazda više ne može da se poruči, ko zna kad će moći (zvučalo mi je da neće skoro), a i to neće više biti ovaj model, i očekujem skok cene, ozbiljan.

Ateca ispada iz priče jer je 4x4 dostupna samo sa dizelom, čija je cena 39k (to nam je ozbiljno preko budžeta).

Pritom, iako su verovatno jako slični modeli, svi kažu da Karoq ima nešto više prostora, što ćemo uskoro otići da proverimo, interesujući se za 2.0 TSI Sportline model. Tu je srećna okolnost što nam i @Day Walker može pomoći oko kupovine.

RAV4 više ne može da se kupi kao čist benzinac, a hibrid kreće od 40k, Forester nam je sa 37k isto preskup (a pritom brinu snaga njegovog motora i potrošnja). Sve ostalo je ili još skuplje (tipa Honda) ili nam se prosto ne sviđa (Kuga, Compass) ili je premalo za naše potrebe (QQ).

Dakle, pogledaćemo Karoq, pa odlučiti da li nam on odgovara ili čekamo Kiu (ili možda Hyundai). Čak možda nešto ulovimo i na sajmu, mada zaista ne polažem nade u to.

Sent from my Pixel 6a using Tapatalk

Astra >> Lambo
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Zaista mi nije jasna tvoja ocena komfora sadašnjeg QQ-a.
Par puta sam detaljno razgledao ta kola i zaista nisam stekao utisak neke eventualne teskobe u tom vozilu.
U toj klasi je relativno teskoban, recimo, Compass, ali QQ nikako.
A QQ ti nudi AWD i odličnu opremu počev od 4 paketa, ili eventualno 3. a uz neke skoro uobičajene opcije (npr, ProPILOT Assist ).
Pri čemu kod QQ-a može da dobije ACC i uz 6MT, a što kod Sportage i Tucsona nije moguče, već te gura na AT, što diže cenu (ako čovek inače nema neku posebnu želju na AT).
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

O gepeku je pisao da mu ne odgovara koliko sam razumeo.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
mironiko
Reactions:
Kontakt:

Post od mironiko »

pedalaš napisao:Zaista mi nije jasna tvoja ocena komfora sadašnjeg QQ-a.
Par puta sam detaljno razgledao ta kola i zaista nisam stekao utisak neke eventualne teskobe u tom vozilu.
U toj klasi je relativno teskoban, recimo, Compass, ali QQ nikako.
A QQ ti nudi AWD i odličnu opremu počev od 4 paketa, ili eventualno 3. a uz neke skoro uobičajene opcije (npr, ProPILOT Assist ).
Pri čemu kod QQ-a može da dobije ACC i uz 6MT, a što kod Sportage i Tucsona nije moguče, već te gura na AT, što diže cenu (ako čovek inače nema neku posebnu želju na AT).
Ne znam šta da ti kažem, bukvalno smo Suzukijem išli da gledamo sva vozila, i svaki put smo gledali da što pre nakon parkiranja sednemo u auto koji gledamo: prelazeći iz Suzukija u Sportage ili Tucson-a, razlika je bila evidentna, recimo. Kad amo seli u QQ, osećaj je bio apsolutno isti kao i u Suzukiju. Pritom, prilikom ubacivanja dečijeg sedišta bilo mi je čak i malo nezgodnije nego u Suzukija (naravno, vozačkog sedište uvek podešeno prema meni).

Pritom, gepek smo merili, poneli metar, i za nijansu je veći od Suzukijevog, ali primetno manji od konkurenata.

To je to. Mojoj ženi se čak unutrašnjost QQ-a najviše svidela, ali jbg...

Astra >> Lambo
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Ja sam visok 193 cm i u QQ pozadi sednem normalno "iza sebe". Što u Suzukiju pozadi ne mogu.
Pri čemu se u QQ zadnja vrata otvaraju maltene pod pravim uglom. Može biti od pomoći za lakše ubacivanje deteta.
Ja bih lično uvek pre izabrao i malo teskobe, a bolju aktivnu bezbednost, nego više mesta, a manju aktivnu bezbednost. Dakako, to je moje vidjenje i ne mora bilo ko da se sa mnom složi. Ali, život je samo jedan i valja ga čuvati.
A ako oni dilerski oglasi na PA ne lažu, može da se kupi i Tekna AWD CVT za 34.250 (4. paket opreme ).
Korisnikov avatar
mironiko
Reactions:
Kontakt:

Post od mironiko »

Vrata se dobro otvaraju (bar se ne sećam da je sa tim bilo problema), ali auto sedište/jaje "iza mene" dodiruje prednje sedište i jedva se veže pojas. U Suzukiju je lakše. Probali i žena i ja, jednostavno je teže smestiti jaje tu.

Kad sednem iza sebe, potpuno isti osećaj prostora kao u Suzukiju. Kad pređem iz Suzukija u Kiu, razlika je evidentna. Slično i u Forestera, recimo. Kod Mazde je manja razlika, kod QQ je nema.

Što se bezbednosti tiče - jbg, ispada sad bilo koji auto koji nema ACC je nebezbedan. :) Nama će svakako bilo koji od auta koje razmatramo biti napredak u odnosu na Suzukija, koji nema sisteme aktivne bezbednosti. Ne shvati me pogrešno, daleko od toga da ne bih voleo više bezbednosti, ali tom logikom mogu i do G klase da nastavim, prodam kuću i tako dalje... :)

Pritom, ponuda u NS je bila još bolja: poslednji paket + panorama i još par dodataka, za 35.5k. Ali jbg, i pored toga, morali smo da se okrenemo drugim opcijama.

Astra >> Lambo
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2023, 10:01

Post od Dzona »

Realno - imati nekretninu na svoje ime je luksuz zivi ko i 60% švajcaraca
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Kolko acc povecava bezbednost je jako diskutabilno, bitno je automatsko kocenje u hitnim slucajevima a to nije uslovljeno posedovanjem ACCa(bar kod vag-a).
Korisnikov avatar
AleksandarAca
Reactions:
Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
Garaža: VW Tiguan 2.0TDI R-Line 4Motion, VW ID.3 Pro Performance

Post od AleksandarAca »

Po meni direktno povecava za nocnu voznju i voznju po magli.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Ma brate mili odmara coveka. Ko vozi 10 sati u cugu (kao ja) garantujem da mnogo utiče. Namestiš ga na 150-160km/h, staviš najveću razdaljinu od onoga ispred i gas.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Doprinosi komforu, ja kazem da je diskutabilno za bezbednost bas iz razloga jer se previse opustis
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Gaginh0 napisao:Ma brate mili odmara coveka. Ko vozi 10 sati u cugu (kao ja) garantujem da mnogo utiče. Namestiš ga na 150-160km/h, staviš najveću razdaljinu od onoga ispred i gas.
I pustiš gas Slika
Dobra je stvar, ali kada su velike gužve i puno prestrojavanja, malo algoritam acc frustrira.
Kad ti se neko ubaci, nabode kočnicu da ostvari zadato rastojanje, a realno je vise nego dovoljno da pusti gas i da se to polako odvije..
Bagrem je tako na Chkodi

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Mene dovodi do ludila, plus opcija da bude "pametan" pa jos na velikoj razdaljini počne da usporava da ne bi naglo menjao brzinu. A posebno me nervira sto nema opcija i običnog tempomata :) U gustom saobraćaju (90% voznje po NL) je prilično iritantan. A kada nema gustog saobraćaja i običan tempomat je više nego dovoljan :) Sigurno da ima ljudi kojima to i više nego odgovara ali na žalost meni ne :)

U opste svi sistemi što su pametniji i više insistiraju da te zaštite su iritantni. Više kuka auto nega žena kada se vozi sa mnom :) a opet da ih iskljucis ne ide posto se osećaš manje sigurno, teška dilema...

Sent from my SM-S906B using Tapatalk

Poslednja izmena od ljuba u 30 Dec 2023, 11:52, izmenjeno 2 puta ukupno.
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Jesi siguran da nema? Ja sam par godina mislio da nema pa sam provalio nacin kako se pali obican.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Pa ja jos nisam provalio način, a kliknuo sam svašta. Osim možda da isključim kompletnu prednju zaštitu ... Ma komplikovano..

Pre neku nedelju slučajno sam iskljucio head-up display, trebali mi je 4 dana intenzivno traženja po opcijama da ga ponovno uključim. Ispostavilo se da nemoze da se uključi preko opcija (sve gde se pominje je sivo - neselektivno) nego direktno preko tastera koji je ispod volana :) a već sam ga bio otpisao:)

Sent from my SM-S906B using Tapatalk

Zaključana tema