Beograd
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Re: Beograd
Odakle ti da bogate zemlje otvore sve besplatno? Da krenemo od Italije, Luvra, Španije, pa do Stounhendža koji je 20 funti 2 sata, pa nadalje.
Ali, nije u tome poenta jer "ne postoji besplatni ručak". Što je besplatno od takvih javnih sadržaja uvek je subvencionisano i vezano je za državni interes.
Ali, nije u tome poenta jer "ne postoji besplatni ručak". Što je besplatno od takvih javnih sadržaja uvek je subvencionisano i vezano je za državni interes.
Pa valjda je drzavni interes da gradjani imaju pristup i aktivno koriste ono sto su im preci ostavili? A posebno da se edukuju o tome? To nije dovoljan drzavni interes? I ko prica o besplatnom rucku. Nemas besplatan rucak ni kada se npr vozis Holandskim putevima, mi ih placamo i to debelo, kao i odrzavanje svega i svacega ostalog, za sta se narod i politicari sloze....
Nisu to subvencije, to je odrzavanje objekata u interesu gradjana. Da se vratimo na parkove - da li su oni subvencionisani? Zasto oni sluze?
PS: Dajes lose primere. Vracamo se unutar gradjevina..... I ne moze sve da se stavlja pod istu kapu. A i parking efekat je vazan
Nisu to subvencije, to je odrzavanje objekata u interesu gradjana. Da se vratimo na parkove - da li su oni subvencionisani? Zasto oni sluze?
PS: Dajes lose primere. Vracamo se unutar gradjevina..... I ne moze sve da se stavlja pod istu kapu. A i parking efekat je vazan

- starac vujadin
Kalemegdan nije samo park, nego više od toga. To je takođe i muzej i arheološko nalazište.
I kod nas postoje subvencije recimo za Narodni muzej što je i logično:
Radno vreme
Utorak: 10 – 18
Sreda: 10 – 18
Četvrtak: 12 – 20
Petak: 10 – 18
Subota: 12 – 20
Nedelja: 10 – 18 – Ulaz besplatan
Ponedeljkom je muzej zatvoren za posete.
Ulaznice
Individualni posetioci
individualna ulaznica za stalnu postavku Narodnog muzeja u Beogradu 300 RSD
individualna ulaznica za tematsku izložbu 500 RSD
individualna ulaznica za stalnu postavku Narodnog muzeja u Beogradu i aktuelnu tematsku izložbu 600 RSD
individualna ulaznica za Narodni muzej u Beogradu, Muzej Vuka i Dositeja i Galeriju fresaka (važi za određeni datum) 600 RSD
individualna ulaznica za Narodni muzej u Beogradu i Muzej Vuka i Dositeja (važi za određeni datum) 450 RSD
individualna ulaznica za Narodni muzej u Beogradu i Galeriju fresaka (važi za određeni datum) 450 RSD
Grupne posete
grupna ulaznica za stalnu postavku Narodnog muzeja u Beogradu (minimum 12 osoba) 250 RSD po osobi
grupna ulaznica za tematsku izložbu 450 RSD
grupna ulaznica za stalnu postavku Narodnog muzeja u Beogradu i aktuelnu tematsku izložu (minimum 12 osoba) 750 RSD
grupna ulaznice za Narodni muzej u Beogradu, Muzej Vuka i Dositeja i Galeriju fresaka (minimum 12 osoba) 550 RSD
grupna ulaznice za Narodni muzej u Beogradu i Muzej Vuka i Dositeja (minimum 12 osoba) 400 RSD
grupna ulaznice za Narodni muzej u Beogradu i Galeriju fresaka (minimum 12 osoba) 400 RSD
organizovana grupna poseta učenika osnovnih i srednjih škola i studenata (minimum 12 osoba) – organizovana poseta stalnoj postavci Narodnog muzeja u Beogradu sa stručnim vođenjem obezbeđenim od strane Narodnog muzeja – opredeljenih 5 termina dnevno (termini će naknadno biti opredeljeni). Grupa (u jednom terminu) ne može biti veća od 40 posetilaca i samo za 40 posetilaca je moguće kupiti grupnu ulaznicu za jedan termin posete sa stručnim vodjenjem (ovaj segment ) 150 RSD
organizovana grupna poseta učenika osnovnih i srednjih škola i studenata (minimum 12 osoba) – organizovana poseta bez stručnog vođenja 100 RSD
Posebne kategorije
ulaznica za povlašćene kategorije 50% cene ulaznice (deca osnovne i srednje škole, studenti, penzioneri) 150 RSD
besplatna ulaznica (deca do 7 godina, studenti i profesori arheologije, istorije umetnosti, istorije i umetničkih fakulteta, srpskog jezika i književnosti, osobe sa IKOM karticama, karticama Muzejskog društva Srbije, osobe sa invaliditetom sa pratiocem, vaspitači, nastavnici i profesori u pratnji grupe učenika i studenata)
porodična ulaznica (za bilo koju kombinaciju članova porodice) 300 RSD
ulaznica za personalizovana stručna vođenja (stručna vođenja za individualne posetice, za male neformalne grupe do 5 lica) 3500 RSD
ulaznice za goste/saradnike (besplatna ulaznica za goste muzeja, pobednike na nekom konkursu, spoljne saradnike)
besplatan ulaz (ulaznice koje služe evidentiranju poseta ali se ne naplaćuju i izdaju se za praznike, danima koji se opredele kao oni kojima je ulaz u Narodni muzej besplatan)
Članske kartice:
članovi Kluba saradnika NM – slobodan ulaz
članovi Društva mladih prijatelja NM – slobodan ulaz
članovi Društva prijatelja NM – slobodan ulaz
VIP kartice – određeni broj ulazaka tokom godine
Press kartice – besplatan ulaz za akreditovane novinare
Na zapadu se karte naplaćuju...a od koga ove siromašnije vide da treba naplaćivati vidikovce, kamenčiće, i druge stvari koje su pomalo bizarne da se naplaćuju?
I kod nas postoje subvencije recimo za Narodni muzej što je i logično:
Radno vreme
Utorak: 10 – 18
Sreda: 10 – 18
Četvrtak: 12 – 20
Petak: 10 – 18
Subota: 12 – 20
Nedelja: 10 – 18 – Ulaz besplatan
Ponedeljkom je muzej zatvoren za posete.
Ulaznice
Individualni posetioci
individualna ulaznica za stalnu postavku Narodnog muzeja u Beogradu 300 RSD
individualna ulaznica za stalnu postavku Narodnog muzeja u Beogradu i aktuelnu tematsku izložbu 600 RSD
individualna ulaznica za Narodni muzej u Beogradu, Muzej Vuka i Dositeja i Galeriju fresaka (važi za određeni datum) 600 RSD
individualna ulaznica za Narodni muzej u Beogradu i Muzej Vuka i Dositeja (važi za određeni datum) 450 RSD
individualna ulaznica za Narodni muzej u Beogradu i Galeriju fresaka (važi za određeni datum) 450 RSD
Grupne posete
grupna ulaznica za stalnu postavku Narodnog muzeja u Beogradu (minimum 12 osoba) 250 RSD po osobi
grupna ulaznica za tematsku izložbu 450 RSD
grupna ulaznica za stalnu postavku Narodnog muzeja u Beogradu i aktuelnu tematsku izložu (minimum 12 osoba) 750 RSD
grupna ulaznice za Narodni muzej u Beogradu, Muzej Vuka i Dositeja i Galeriju fresaka (minimum 12 osoba) 550 RSD
grupna ulaznice za Narodni muzej u Beogradu i Muzej Vuka i Dositeja (minimum 12 osoba) 400 RSD
grupna ulaznice za Narodni muzej u Beogradu i Galeriju fresaka (minimum 12 osoba) 400 RSD
organizovana grupna poseta učenika osnovnih i srednjih škola i studenata (minimum 12 osoba) – organizovana poseta stalnoj postavci Narodnog muzeja u Beogradu sa stručnim vođenjem obezbeđenim od strane Narodnog muzeja – opredeljenih 5 termina dnevno (termini će naknadno biti opredeljeni). Grupa (u jednom terminu) ne može biti veća od 40 posetilaca i samo za 40 posetilaca je moguće kupiti grupnu ulaznicu za jedan termin posete sa stručnim vodjenjem (ovaj segment ) 150 RSD
organizovana grupna poseta učenika osnovnih i srednjih škola i studenata (minimum 12 osoba) – organizovana poseta bez stručnog vođenja 100 RSD
Posebne kategorije
ulaznica za povlašćene kategorije 50% cene ulaznice (deca osnovne i srednje škole, studenti, penzioneri) 150 RSD
besplatna ulaznica (deca do 7 godina, studenti i profesori arheologije, istorije umetnosti, istorije i umetničkih fakulteta, srpskog jezika i književnosti, osobe sa IKOM karticama, karticama Muzejskog društva Srbije, osobe sa invaliditetom sa pratiocem, vaspitači, nastavnici i profesori u pratnji grupe učenika i studenata)
porodična ulaznica (za bilo koju kombinaciju članova porodice) 300 RSD
ulaznica za personalizovana stručna vođenja (stručna vođenja za individualne posetice, za male neformalne grupe do 5 lica) 3500 RSD
ulaznice za goste/saradnike (besplatna ulaznica za goste muzeja, pobednike na nekom konkursu, spoljne saradnike)
besplatan ulaz (ulaznice koje služe evidentiranju poseta ali se ne naplaćuju i izdaju se za praznike, danima koji se opredele kao oni kojima je ulaz u Narodni muzej besplatan)
Članske kartice:
članovi Kluba saradnika NM – slobodan ulaz
članovi Društva mladih prijatelja NM – slobodan ulaz
članovi Društva prijatelja NM – slobodan ulaz
VIP kartice – određeni broj ulazaka tokom godine
Press kartice – besplatan ulaz za akreditovane novinare
Na zapadu se karte naplaćuju...a od koga ove siromašnije vide da treba naplaćivati vidikovce, kamenčiće, i druge stvari koje su pomalo bizarne da se naplaćuju?
I dalje se ne slazem sa tobom. Govorimo o dve potpuno razlicite stvari. Kalimegdan nije za mene muzej (bar ne ceo, ali vecim delom) - to je park u kome trebaju svi da uzivaju bez ogranicenja. Tako ja vidim, i nema nikakve, ama bas nikakve veze sa narodnim muzejom. Inace sam veliki protivnik zatvaranja / ogranicavanja pristupa bilo cemu. To je popularno u celom svetu jer donosi pare i po neki put i kvalitet, ali po meni zaista minimalno - bar ne siroj masi. I dalje stojim da su na zapadu slicne gradjevine / strukture / parkovi vise nego otvoreni za posetioce.... sa odredjenim zatvorenim delovima koje naplacuju od paprenog do dzabe...
U Londonu su sve državne galerije i muzeji besplatni.
Evo u Londonu su skoro svi muzeji besplatni. I British Museum, Nature Science, Technical...cekas 15ak min da udjes, ali svaka im cast.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Tamo se plaća da uđeš u celu zemlju, gledam turistička viza za 6 meseci £93 

- starac vujadin
Ne znam u vezi čega se ne slažeš. Ono gde se nismo složili je da si rekao da bogate zemlje daju takve sadržaje besplatno, a siromašne naplaćuju. Da uzmem i da nisi bukvalno mislio da sve daju besplatno, ostaje da se i u bogatim zemljama takvi sadržaji u velikoj većini naplaćuju.
Za tebe Kalemegdan nije muzej, ali kakve to veze sa opštim shvatanjem? To bi bilo kada bi rekao da za tebe Dacia nije automobil, npr.
Kalemegdan dobrim delom i muzej pod otvorenim nebom. Npr, odmah pored Zindan kapije imaš zid na kome se na 10m dužine mogu videti ostaci, slojevi 4 civilizacije koje su gradile zidine. Možda to nekome deluje nebitno, ali za naučnike je to velika retkost da na tako malom prostoru mogu da se porede slojevi zidina. Pored toga ima još neispitanih, tj, delova koji nisu otkrili svetlo dana. Prolazili smo pored česme Mehmed Paše Sokolovića, a nismo je skoro ni primećivali dok taj potez nije u potpunosti ispitan i nedavno sređen, doduše parama turske države, ali dobro. Itd, itd...
Narodni muzej sam naveo kao primer da i mi subvencionišemo ciljne grupe koje su nam bitne da se upoznaju sa našim kulturnim nasleđem i što ima državni značaj. Nisam ga ni povezivao sa Kalemegdanom, nego sam ti naveo primer a propos tvog prethodnog posta.
Na zapadu je takođe razvijeno da su i neke privatni sadržaji besplatni, ali to je u u slučaju kada neko izuzetno bogat ostavi takve sadržaje državi kao što su Smithsonian muzeji Americi.
Nisam ni ja zagovornik da se naplaćuju takvi sadržaji, ali tome se vraćam na svoj prvi post gde sam sve to objasnio. Imao bih razumevanja ako krenu da naplaćuju ulaz na Kalemegdan. Pričam globalno i principijelno, ne ulazeću detalje da li bi to bilo u potpunosti ili nekim njegovim delovima ili nekim sadržajima koji do sada nisu naplaćivali.
Za tebe Kalemegdan nije muzej, ali kakve to veze sa opštim shvatanjem? To bi bilo kada bi rekao da za tebe Dacia nije automobil, npr.
Kalemegdan dobrim delom i muzej pod otvorenim nebom. Npr, odmah pored Zindan kapije imaš zid na kome se na 10m dužine mogu videti ostaci, slojevi 4 civilizacije koje su gradile zidine. Možda to nekome deluje nebitno, ali za naučnike je to velika retkost da na tako malom prostoru mogu da se porede slojevi zidina. Pored toga ima još neispitanih, tj, delova koji nisu otkrili svetlo dana. Prolazili smo pored česme Mehmed Paše Sokolovića, a nismo je skoro ni primećivali dok taj potez nije u potpunosti ispitan i nedavno sređen, doduše parama turske države, ali dobro. Itd, itd...
Narodni muzej sam naveo kao primer da i mi subvencionišemo ciljne grupe koje su nam bitne da se upoznaju sa našim kulturnim nasleđem i što ima državni značaj. Nisam ga ni povezivao sa Kalemegdanom, nego sam ti naveo primer a propos tvog prethodnog posta.
Na zapadu je takođe razvijeno da su i neke privatni sadržaji besplatni, ali to je u u slučaju kada neko izuzetno bogat ostavi takve sadržaje državi kao što su Smithsonian muzeji Americi.
Nisam ni ja zagovornik da se naplaćuju takvi sadržaji, ali tome se vraćam na svoj prvi post gde sam sve to objasnio. Imao bih razumevanja ako krenu da naplaćuju ulaz na Kalemegdan. Pričam globalno i principijelno, ne ulazeću detalje da li bi to bilo u potpunosti ili nekim njegovim delovima ili nekim sadržajima koji do sada nisu naplaćivali.
- starac vujadin
S dozom engleskog cinizma mogao bih da kažem koliko su pokupili/oteli eksponata na drugim mestima i koje bi trebalo da vrate bilo bi krajnje glupo da naplaćuju karteikac2000 napisao: 08 Okt 2018, 13:27 Evo u Londonu su skoro svi muzeji besplatni. I British Museum, Nature Science, Technical...cekas 15ak min da udjes, ali svaka im cast.

Pljačka ih je održala, njojzi hvala.

Tu se ne slazemo. Ja ne bi imao razumevanja. A dotakli smo detaljnu pricu gde mesamo babe i zabe.... U svakoj diskusiji su definicije najvaznije za razumevanje - a tu se isto nismo razumeliNisam ni ja zagovornik da se naplaćuju takvi sadržaji, ali tome se vraćam na svoj prvi post gde sam sve to objasnio. Imao bih razumevanja ako krenu da naplaćuju ulaz na Kalemegdan. Pričam globalno i principijelno, ne ulazeću detalje da li bi to bilo u potpunosti ili nekim njegovim delovima ili nekim sadržajima koji do sada nisu naplaćivali.

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Secam se da mi je neko rekao da je u NYC ulaz u muzejima po zelji-koliko ostavis, i to je delimicno tacno https://www.tripsavvy.com/free-and-disc ... on-1613168

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
I nebilo džaba kada su im cigare, koliko 10-15£...ikac2000 napisao: 08 Okt 2018, 13:27 Evo u Londonu su skoro svi muzeji besplatni. I British Museum, Nature Science, Technical...cekas 15ak min da udjes, ali svaka im cast.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Ne znam da li je provereno.
Dodaj tu i 85 miliona za Kalemegdan, pušteno pre neki dan, nevezano za NG.