TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od Delija »

R410A. R22 koriste matore klime.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Najbolji je r32, ali jako redak, mislim da ga samo Daikin koristi, pa posle njega 410a.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Ikac
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 22:29
Garaža: Fiat Bravo 198 (2011) 1.6 multijet

Post od Ikac »

Hvala... :doubleup: Malo sam istrazivao i valjda je zabranjeno prodavanje novih uređaja sa R22 gasom od 2010. godine, ne znam onda odakle našim trgovcima to...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

R32 je uveden najviše zbog ekologije.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

R32 cini oko 50% u sastavu R410A.
Panasonic je 2016 presao kompletno na R32. Ove godine i Kinezi u fazi prelaska, Vivax npr se nudi sa R32.
Kod japanaca manje vise svi imaju modele na R32.

Ne znam da li je zbog ekologije trend ali sa R32 se postize dosta bolji koeficijent grejanja zimi a sa njim radi grejanje normalno i ispod minus 30.

Sa R22 klime su uglavnom modeli iz 90tih i redje samog pocetka 2000tih.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Da, ali je mnogo veca izlazna toplota, pa sada rade i na tome.

Nije konkretno ekologije, nego globalnog zagrevanja, jer je GWP oko 3 puta veci kod 410-ke, to jest, tri puta vise potencijalno utice na globalno zagrevanje.
Negde sam pre par meseci citao da je R32 u svetu sada najzastupljeniji, ali kod nas je i dalje redak.

Fujitsu recimo za sve klime koristi 410, ali i oni nisu menjali liniju klima jedno 5,6 godina.
U stvari, imaju 2 najjace serije koje koriste r32 i to je to.

Nisam video Vivax sa R32, a skoro sam drugaru sredio nabavnu cenu za njihov najjaci model i ima R410a.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Nisam ni ja video uzivo Vivax, ima je u HR katalogu za ovu godinu a ovde se izgleda nije jos uvozila jer je nema u nasim trgovinama.

Jeste taj problem sa vise toplote i odvodom iste sa kompresora nastao kao nesto novo ali ne sumnjam da je to reseno cim su japanci i kinezi usvojili takve modele i nude ih sa uobicajenom garancijom.

Meni treba jedna dobra klima i merkam tj cekam da se ovde pojavi neka sa R32 koja bi mi bila prevashodno za grejanje, kao zamena za postojecu Panasonic na R410A. Ne zurim se, do kraja godine je plan ali nije pod moranje. Mozda bih cak i Vivax R32 probao/ testirao, na papiru su odlicni podaci i set funkcija.
Korisnikov avatar
Ikac
Reactions:

Post od Ikac »

Evo ova ima r32...

https://www.vivax.com/hr/vivax-y-design ... state=enr6

Edit
Ali izgleda samo je u Hrvatskoj prodaju... Kimtec beše uvozi Vivax?
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Uvozi i proizvodi KimTec, hrvatska firma.
Ja sam njemu nabavljao ovu crnu, prelepa klima, ona im je kao vodeci model i ima 410, a eto, mozda su sada poceli da uvode te R32 modele, kao i Fujitsu.

https://www.vivax.com/hr/vivax-v-design ... =1-110-0-1

Ja u avgustu/septembru planiram da uzmem ovu Fujitsu:
http://www.fujitsuklime.com/fujitsu-kli ... aoyg12luca

To jest, rado bih uzeo jos jedan jaci model, 12LTC, zbog twin scroll invertera, ali je 270e skuplji, pa bih na toj ceni vec dodao za Daikin Emura, sto mi je vec odlazenje u krajnost.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ne znam napamet podatke, ali treba proveriti specifikacije. Daikin 9 cenovno gađa Fujitsu 12 u početnim modelima.

Ono što sam mogao da vidim informativno je da su modeli R32 skuplji od R410, a ne toliko bitno bolji.

Ja bih čekao neko dobro sniženje modela sa R410 pre pojave R32.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

ljubitelj napisao:Sa R22 klime su uglavnom modeli iz 90tih i redje samog pocetka 2000tih.
Kod nas se, kao i obično, kasni i uvoze stariji modeli. Kad sam 2002. tražio koji uređaj da kupim, bukvalno je samo Carrier bio sa R410A freonom, sve ostale marke sa R22. Inače su tada klima uređaji kod nas bili oko 2.5 puta skuplji nego sada. Posle dve-tri godine je došlo do naglog pada cena i povećanja uvoza, ali onda su se tek pojavili svakakvi no-name uređaji sumnjivog kvaliteta. I naravno sa R22 gasom, koji su u EU tada počeli da izbacuju.

EDIT: Gledam sada uputstvo za auto (1998. godište), tu se koristi neki R134A.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Uninuni
Reactions:
Pridružio se: 21 Jan 2013, 19:30
Garaža: Fiat Bravo 1.9 2007, Mazda Cx 5 2,2 2017

Post od Uninuni »

Kad vec pricamo o klimi, da li je trivijalno naci sistem sa dvije izduvne jedinice?

Trenutno imam neku obicnu (sto bi rekli no name) ali smo kontali da dodamo jos jednu u spavaci dio (za onih par noci ljeti i dio jeseni/proljeca kad ne radi grijanje). E sad, ne bih da kacim jos jedan motor dodatno vec sam kontao da na mjestu postojeceg stavim novi koji bi napajao dvije izduvne jedinice.

Nisam isao po prodavnicama da odmah napomenem :)
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ja licno ne volim multi split sisteme, a ako si mislio na taj samo da dodas jos jednu unutrasnju, to ne moze, moras da kupis novu multi split klimu sa dve unutrasnje.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.
Korisnikov avatar
Ikac
Reactions:

Post od Ikac »

Gledam ima VOX inverter za 38000, a obična Midea ili Gree su 31-32.000. Da li vredi doplata? Ipak inverter je inverter, manje troši, tiši je, prijatnije hladi, a opet sa druge strane to mi je nešto mnogo jeftino. Ima i 5 godina garancije. Pročitao sam na benchmarku da je bez uslova, navodno čovek zvao uvoznika i potvrdili mu...

Evo da citiram...
da podelim informaciju sto se tice VOX klima. Ne mora ovlascen serviser sa liste bitno je da je registrovan za tu delatnost i garancija vazi 5 godina. Takodje jako bitna stavka 5 godina garancije daje uvoznik bez ikakvih dodatnih uslova, sto znaci da ne mora godisnje odrzavanje mozete sami da ocistite ili sta vec. Nekom ce da koristi provereno kod uvoznika direktno
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

To sto je inverter ne znaci da manje trosi, moze da bude ali i ne mora.

U tvom konkretnom pitanju treba pogledati podatke i uporediti ali obavezno za identican radni rezim.
Po mogucstvu izmerene u nekoj nezavisnoj laboratoriji i po vazecem standardu merenja a reklamne podatke uzimati sa rezervom.

Potrosnja najvise zavisi od povrsine izmenjivaca toplote za obe jedinice, pa zatim vrste kompresora pa tek onda od upravljanja (elektricne struje) pogonom.

Inace, potrosac je sama zgrada tj njeni toplotni gubici-dobici a klima je ono sto preumpava toplotu (energiju) sa jednog na drugo mesto.

Ako se zeli manja potrosnja novac prvo treba uloziti u poboljsanje toplotnih karakteristika zgrade a sporedno je opredeljenje sa ili bez regulacije jacine rada (inverter je samo trgovacko ime za funkciju regulacije snage).
Odgovori