Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Re: Računari

Post od Dare4x4 »

maxer napisao:Nema na čemu. Javi šta je bio uzrok, baš me interesuje - da memorišem za neki sličan budući scenarij.
Evo ovako stoje stvari:
Isključio sam lan kabal i stavio usb wifi adapter. Problem je nestao. Više ne nestaje internet kad se računar upali. Dodatno, imao sam problem da kad hoću da ga ubacim u sleep, on se momentalno sam budi. I tako po 2-3 puta dok ne zaspi. Takođe se dešavalo i da se računar sam upali. Definitivno nešto ima veze sa mrežnom karticom. Drajver je najnoviji, bar tako kaže kad idem na hardver menadžer pa update driver.
Sad ostaje pitanje kako rešiti problem i opet vratiti lan. Nisam proveravao BIOS. Nikad se nisam bavio flešovanjem pa se brinem kako bi to ispalo.

E da. Za ovo što se sam palio, nekada ranije sam čačkao power options i ukinuo dozvolu mrežnoj da "wake up" (tako nekako ima...). Međutim ni tad se ništa nije izmenilo.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

http://www.novimagazin.rs/vesti/nelegal ... ona-dinara
http://www.021.rs/story/Novi-Sad/Hronik ... tvera.html
http://www.blic.rs/vesti/hronika/instal ... sk/vebrlw2

Bas me zanima epilog iliti koliko ce to da ih kosta.
Zna se koja firma je u pitanju. Nekome se vlasnik ocigledno zamerio, posto definitivno nisu jedina firma koja koristi deo piratskog softvera.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Znam bar za dve velike firme u NS koje prave igre. S obzirom na reputaciju uspešnih baš čudno da nisu licencirali softver.
Mada je opet cifra dosta velika i čudna - ispada oko 3500e po zaposlenom. Ajde da shvatim za Autodesk, to je uvek bilo skupo, ali pola cifre je za Microsoft softver? Šta su oni to instalirali? Visual Studio Enterprise?
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Vrlo verovatno su se bahatili instaliranim softverom, tj. koristili najjace (najskuplje) instalacije i MS paketa i 3ds Max, iako im nisu trebale.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Ovo je samo pocetak, sad kad krenu redom IT firme da cesljaju bice sexa. Kad krenu da smisljaju imena aferama i akcijama :kezo:

Sent from my LG-H440n
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Nama inspekcija non-stop visi u firmi, mada najcesce finansijska. Cim osete da se negde vrte pare - eto ih.

BTW, to je klasicna nelojalna konkurencija - uz piratski softver doticna firma i plate daje na crno. Mi placamo preko milion evra godisnje samo Microsoft-u - tim parama (a da ne pricamo onim od poreza koji se placa na plate jer su sve "bele") bi moglo da se fino trguje ljudskim resursima.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Pojavile su mi se neke linije, jel to do monitora ili do graficke?
Slika
Ako odem na print screen pa kopiram sliku npr u paint ne pokazuje mi na toj slici da je uslikao linije.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Mozda je i do kabla.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Meni se pojave slicne, samo zute, kada se kabl malo izvuce.
Korisnikov avatar
LukaMaletin
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015

Post od LukaMaletin »

I sta je do kraja , zivo me zanima :D

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Dare4x4 napisao:... Sad ostaje pitanje kako rešiti problem i opet vratiti lan. Nisam proveravao BIOS. Nikad se nisam bavio flešovanjem pa se brinem kako bi to ispalo. ...
Trebao bi obavezno da proveriš da li imaš zadnju verziju BIOS-a. Sasvim je moguće da ti BIOS nije adekvatan da bi podržao Win-10 operativni sistem.
Ako imaš noviji računar, flešovanje BIOS-a je baš jednostavno ... imaš to sigurno objašnjeno i u uputstvu za matičnu ploču.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Star je jedno 4 godine ako se ne varam. Nikada mi to nije trebalo pa nisam ni pokušavao.
Šta će onda biti ako ubacim najnoviji BIOS, a nekad rešim da se vratim na Windows 7 ?
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Gaginh0 napisao:Pojavile su mi se neke linije, jel to do monitora ili do graficke?
Slika
Ako odem na print screen pa kopiram sliku npr u paint ne pokazuje mi na toj slici da je uslikao linije.
Timing control ploca u monitoru, kabl od glavne ploce do T CON, kabl od T CON do samog LCD. Nesto od ta 3 najverovatnije.

Kada otvoris monitor i pregledas kablove moyes blize locirati mesto problema.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Dare4x4,

BIOS je softver koji se nalazI u čipu na matičnoj ploči, i služi za upravljanje hardverom same ploče.
Nove verzije BIOS-a se izbacuju da bi se uklonili uočeni problemi (greške) u radu predhodne verzije BIOS-a, ili zato što se pojavio novi hardver (npr. novi CPU, memorija ...), ili zato što nova verzija operativnog sistema zahteva drugačiji način komunikacije sa hardverom. Sve predhodne mogućnosti ostaju, samo se nadograđuju nove. Znači Windows 7 ili XP će samo raditi bolje (ili isto) sa novim BIOS-om.

Takođe moraš da znaš da većina matičnih ploča ima u BIOS-u posebne parametre (koji su isključeni) za Windows 8.1 ili Windows 10 i poželjno ih je uključiti ako se pređe sa 7-ce na te novije verzije OS-a.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Fleš BIOSa je boza. Ima u uputstvu ploče. Uradi se za par minuta.
Ja sam radio na starom kompu kad sam menjao procesor. Sreća pa sam unapred znao da stari BIOS ne podržava novi CPU.

P8 Lite TT
Odgovori