Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
mića
Reactions:
Pridružio se: 10 Apr 2013, 09:43
Garaža: Corolla

Re: Dobro veče

Post od mića »

Prvo sta morate da uradite ( ako hoces da bude bezbedno i po propisu a i sigurno) je da preradite bravu na tim vratima. Ne sme da bude tako da se iz garaze mora kljucem otkljucavati. Na drugoj strani sa koje se ulazi u garazu mora da postoji klasicna brava sa kljucem. To je jedino tako ispravno, bezbedno i sigurno.
evo na fotki kako to izgleda, dakle, da izlaz iz garaze bude maximalno olaksan u slucaju pozara, prekomernih gasova i slicno.SlikaSlika
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Tačno tako.
Vrata moraju da se otvaraju u smeru evakuacije, bez poteškoća. Dakle, ne sme biti ključa, već poluga za guranje (ili slično rešenje).

Ako ikada naiđe neka PP inspekcija, kao što neće, na*ebaće predsednik skupštine stanara ili investitor pa onaj koji je iz ršio tehnički prije. To obično ispliva kada se desi sr*nje, pa se piše po novinama kako su držali zaključana vrata, ili da vrata nisu odgovarala PP standardu.

Pitanje je i da li uopšte odgovaraju propisu o vatropropustljivosti. Većina zgrada u BGu je upitna.

Bio sam u zgradi u kojoj je stepenište do garaže zazidano, pa je jedini način da se uđe/izađe peške lift ili garažna vrata. Ukoliko nestane struje, nema načina da se izađe, osim kolima kroz (da bukvalno kroz) garažna vrata. Stepeništa nema, a garažna vrata nemaju mehanizam za ručno otvaranje (osim možda spolja), niti mala vrata za pešake. Pitao više puta, nema izlaza.

PP standardi su definisani po visini zgrade, namenama prostoriha itd.

Često vrata ne odgovaraju nameni ili nisu dovoljnog kvaliteta, stepenište je blokirano, ili

TapaT

Ga nema, ...
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Da li si Pedja realan ? :) Da li zivimo u istom gradu I drzavi ? Pa covece, ja zivim u zgradi koja nema NIJEDAN PP aparat niti creva jer nam je investitor iste skinuo I gde svakog momenta svi mozemo da izginemo. O kakvoj inspekciji ti pricas ? :rofl: Moja zgrada je ovako prosla tehnicki pregled a u dokumentaciji za tehnicki prijem pisu nebuloze koje ova zgrada uopste nema.

Inace, nikada nismo imali nikakav kucni savet a investitor je kriminalac kao I vecina drugih I niko mu nista ne moze - u sustini, lek za "investitore" je ono sto je ona gospodja sa Zvezdare uradila. Skidam joj kapu.

Inace, u garazi su ukrali cerkin bicikl a komsinica sumnja da su joj tu ukrali cepove sa felni sa novog Audija Q3. Vrata su mesecima razvaljena I ne rade pa ulazi ko I kako hoce, samo se stepenicama spusti do garaze I moze da radi sta hoce.

Inace, vrata koja su "PP" su onakva kakva sam opisao, znaci uopste nisu za tu svrhu ocigledno.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Dovoljno je da spoljnu kvaku zamenis za ovako nesto i radice ti posao. Iz garaze ce biti otkljucano i otvaraces na kvaku(levi deo) a spolja ce morati kljucem(desni deo slike).

Slika
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Da, mi upravo to imamo u DE.
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Da, to bi bila idealna varijanta, zaista.

P.S. Koliko lep auto. Zao mi je sto njega nisam kupio:

https://www.b92.net/automobili/vozili_s ... id=1485111
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ogi napisao:Da li si Pedja realan ? :)
A da li ti čitaš?
Zato i napisah da ćete pre završiti u novinama, nego u tefteru inspekcije. Nažalost, mnogo šta nije po propisima, ali si sam pisao da li moraju vrata biti otključana itd...

TapaT

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Ogi napisao: 22 Dec 2018, 18:01
P.S. Koliko lep auto. Zao mi je sto njega nisam kupio:

https://www.b92.net/automobili/vozili_s ... id=1485111
I meni se i dalje veoma dopada 308. Ima nesto taj auto.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

I meni se svidja, ali pre FL mi je lepši.

Inače nek ti ne bude žao Ogi, ima taj avto svoje bubice. A i peugeot seriserima sigurni nije žao što ga nisi kupio :dobarvic:
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Ogi napisao: 22 Dec 2018, 13:37 Ne znam ni sam sta mi je logicno, pitam sta je ispravno odnosno da li PP vrata sluze za BEZANJE ili za ZASTITU od pozara koji nastane u garazi.
Ogi, ostali su ti već odgovorili, ali da rekapituliram: :)

Ova vrata postoje u zgradama u kojima prolaz kroz garažu predstavlja evakuacioni put u slučaju požara (ako glavna vrata zgrade postanu blokirana). Dakle glavna svrha je BEŽANJE iz stanova napolje. Ali istovremeno moraju biti sposobna da spreče širenje požara bilo iz stanova na garažu, bili obrnuto.

Meni smeta što se iz lifta ne može ući/izaći direktno u garažu, već se moraju i rukom otvoriti ta teška čelična vrata. Nezgodno je ako u rukama nosiš više stvari. Više bih voleo da je kao u tržnim centrima, nekim stambenim zgradama na Zapadu, nekim starijim stambenim zgradama kod nas (YUBC?). Ali očigledno tada mora postojati poseban požarni put, a ako investitor želi da uštedi prostor pa koristi izlaz iz garaže kao požarni put, onda moraju postojati ta vrata.

Ogi napisao: 22 Dec 2018, 17:17 Inace, nikada nismo imali nikakav kucni savet a investitor je kriminalac kao I vecina drugih I niko mu nista ne moze - u sustini, lek za "investitore" je ono sto je ona gospodja sa Zvezdare uradila. Skidam joj kapu.
Šta je uradila gospođa sa Zvezdare?
Ђенерал Јанковић
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Ubila kriminalca koji ju je godinama zlostavljao da mu proda svoj plac.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Jedno pitanje za korisnike telenor i vip kartica, a da koriste i SBB. Da li preko njihovih mobilnih podataka se mogu gledati svi kanali sa eon-a?
Slika
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Bio neko na protestu danas? Ne gledajuci novinske naslove, kakva je bila brojka?
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Nisam bio ali par dobrih drugara jeste i kažu da je bilo baš dosta ljudi.

Slika

HTC Desire 12 via Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Odgovori