Xepoj87 napisao: 24 Dec 2018, 04:53
Sve to je istina, ali nije cela prica.
Problem je sto je posle toga sve krenulo pogresno da se radi i namece najslabijima.
Kakav je to sistem u kome jedna Ceca ukrade 4 miliona, oni joj traza jedan i po mazad, gde velike firme duguju pola milioma, oni se zadovolje sa 100k, jer bolje ista no nista, a onda nas isteruju iz lokala jer dugujemo 2 kirije, gde nam naplacuju 800e za 100m2, a smanjenje na osnovu toga sto smo strucna delatnost ne priznaju.
Uvode firmarine, takse za isticanje firme, 100 nekih nenornalnih taksi koje ne zavise od velicine firme, gde bukvalno forsiraju male preduzetnike da se prodaju velikima ili da propadnu.
To ne moze tako, vec ako se nesto radi, treba sa se radi na pravi nacin.
Nista uradili nisu, no omogucili velikima da uniste male i da svi polako, ali sigurno postanu mravi u mravinjaku, sto se u siromasnim zemljama cesto interpretira kao placeni robovi.
M
Ps. Rotor je napisao kad je osnovana firma i kad se krenulo od nule. Vec je negde rekao da su tek posle dosta godina rada prvi put kupili neki ozbiljniji auto. Ne vidim razlog da ga neko proziva ili povezuje sa politikom ako ga ne poznaje niti zna njegovu pricu.
Malopre vidim auto sa jedno 20 onih nalepljenih vinjeta na soferci, a sve vise i vise vidjam sa 5-6 pa i vise tih nalepnica..ne kontam kako ljudima to ne smeta u voznji? Jbt pokrije dobar deo ugla kad treba da skrenes
ljubitelj napisao: 24 Dec 2018, 08:56
@rotor, Opisao sam opste stanje sistema, i da tada postenim radom nije moglo da se zaradi nista vise od pukog prezivljavanja..
Bez dila sa drzavom, partijom, kako god.
A to sto ce se naci uvek pojedinacni primer koji je razliciti ne menja sustinu sistema.
@heroj, Slazem se. Mnogo je gluposti koje guse razvoj domace privrede uvedeno i napravljeno,. Takodje i taj period stanja je daleko od normalnog uredjenog. I dalje biznis nije odvojen od partije i drzave.
Ali uz sve mane, ne vidim nijednu os ovu stavu da je do 2000. godine bilo super stanje ekonomije i da od promena tada krece razvaljivanje ekonomije.
@ljuba, nije poenta u jednom coveku i njegovom uspehu nego je prica o sistemu koji je funkcionalan i omogucava vecini illi skoro svima da budu uspesni a da se ekonomija razvija na stabilnoj osnovi.
Znaci, sistem kao takav je u fokusu., to je istaknuto u prvom postu oko kojeg je i pocelo.
Ja uz sva razumevanje ne vidim kako je i cime sistem do 2000.bio bolji po sve nas kao drustvo.
Ne secam se da sam skoro imao potres mozga (mozda jesam u snu pa da se ne secam ) ali se ponovo slazem sa ljubiteljem. Ili je imao on pa poceo lepo da rezonuje
Niko ovde ne govori o nekom clanu foruma nego o opstem stanju u drzavi, a ne konkteno o nekom pojedincu ovde ili bilo gde.
U to vreme su mnogi ostali bez posla, teško se išlo preko i preostajalo je da se nešto učini ovde. Neko je dilovao devize, neko je vukao kanistere sa benzinom, ali neko je kretao i sa normalnim poslom, trgovinom, uslugama, proizvodnjom koliko su okolnosti dozvoljavale. U svakom slučaju mnogo bolje nego naricati nad zlehudom sudbinom.
Recimo 1993. je osnovan Mass Company, a to je priznata firma koju ljubitelji automobila prepoznaju po dobrom u Srbiji, npr...itd. Nije toga bilo puno, ali deluje mi da je tada bilo više inicijative da se s nečim krene nego danas.
Kabal napisao: 24 Dec 2018, 12:50
Malopre vidim auto sa jedno 20 onih nalepljenih vinjeta na soferci, a sve vise i vise vidjam sa 5-6 pa i vise tih nalepnica..ne kontam kako ljudima to ne smeta u voznji? Jbt pokrije dobar deo ugla kad treba da skrenes
Problem je sto to nije dozvoljeno, tj. tako "nalepljena" vinjeta ne vazi, a slovenci imaju vrlo cesto "live" kontrolu, tj. cikicu koji po sistemu slucajnog uzorka kontrolise aute. A ono, kad sam je vec platio ne bih bas da rizikujem da naidjem na nekog ko je bas ekstra revnosan u svojoj kontrolnoj delatnosti, tako da mi ne preostaje nista drugo nego da grebuckam.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
starac vujadin napisao: 24 Dec 2018, 13:35
U to vreme su mnogi ostali bez posla, teško se išlo preko i preostajalo je da se nešto učini ovde. Neko je dilovao devize, neko je vukao kanistere sa benzinom, ali neko je kretao i sa normalnim poslom, trgovinom, uslugama, proizvodnjom koliko su okolnosti dozvoljavale. U svakom slučaju mnogo bolje nego naricati nad zlehudom sudbinom.
Recimo 1993. je osnovan Mass Company, a to je priznata firma koju ljubitelji automobila prepoznaju po dobrom u Srbiji, npr...itd. Nije toga bilo puno, ali deluje mi da je tada bilo više inicijative da se s nečim krene nego danas.
Mislim da je bilo vise ideja koje nisu iscrpljene, a glavna stvar je to sto je mnogo veci broj ljudi imao ustedjevinu sa kojom su mogli zapoceti posao. Do danas je sva slamarica odavno potrosena...